KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

20. narozeniny festivalu Lípy Musica pod záštitou Pavel Haas Quarteta english

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica v letošním roce již podvacáté rozehraje rozličné lokality Liberecké a Ústeckého kraje koncerty klasické hudby a po roční covidové pauze má ambice vrátit se i do německého Saska. Stalo se již dobrým zvykem, že nad jeho programem bdí garant z uměleckého světa a nejinak tomu bude i ve výročním roce. Po hornistovi Radku Baborákovi a houslistovi Josefu Špačkovi přebírá pomyslný štafetový kolík Pavel Haas Quartet. Jeden z nejvýraznějších komorních souborů na domácí i světové scéně není na festivalu nováčkem. V průběhu minulých ročníků se v České Lípě i dalších festivalových místech představil jak sólově, tak například i ve spolupráci s klavíristou Lukášem Vondráčkem. V letošním roce je však působení kvarteta mnohem bohatší. Stojí za světovou premiérou festivalové skladby, představí se v neotřelém spojení s komorním sborem, vystoupí společně se svým častým a oblíbeným klavírním partnerem Borisem Giltburgem a svou úlohu uměleckého garanta završí sólovým recitálem s ryze českým programem.

„K festivalu Lípa Musica chováme už dlouhodobě velmi pozitivní vztah a vzájemné sympatie s lidmi, kteří ho vytvářejí. Dramaturgické počiny a umělecké vize se vždy zrcadlí na žánrové pestrosti tohoto festivalu, který svojí prestiží a významem už dávno překročil regionální rámec. Posluchači i interpreti se mají vždy na co těšit,“ říká k festivalové spolupráci violista kvarteta Marek Zwiebel.

Narozeninové oslavy zahájí první společný projekt, kterým bude světová premiéra skladby napsané na objednávku festivalu. Bude jí kantáta Domov/Heimat z dílny slovenské skladatelky Ľubice Čekovské, dílo akcentující česko-německý dialog, který leží v samotném srdci dramaturgie Lípy Musicy. Volba této významné skladatelky nebyla věcí náhody.

„Jako kvarteto jsme se s Ľubicou poprvé setkali v roce 2016 na festivalu Concentus Moraviae, kde jsme byli rezidenčním souborem. V tom roce byl festival zaměřený na smyčcové kvarteto a Ľubica byla oslovená k napsání skladby. My jsme její kvartet rádi premiérovali a jelikož šlo o skladbu plnou hravých momentů, barevných ploch, náznaků jazzu a obsahově zajímavou, tak jsme se ji rozhodli o několik let později zařadit do naší sezóny. V podobném duchu napsala na náš podnět smyčcový oktet a její celkový přístup k hudbě je velmi upřímný, nám blízký,“ upřesňuje Marek Zwiebel a dodává: Hudebních premiér neuvádíme mnoho a s komorním sborem jsme ještě nikdy nehráli, samozřejmě se na tuto novou zkušenost, jako i na Ľubicinu novou skladbu velmi těšíme. Jelikož je kvarteto často přirovnávané k čtyřem lidským hlasům a smyčcové nástroje mají ze všech hudebních nástrojů k lidskému hlasu opravdu asi nejblíže, myšlenka spojit kvarteto se skutečnými hlasy se zdá být velmi přirozená. V minulosti jsme spolupracovali se skvělou zpěvačkou Bernardou Fink, šlo o velmi zajímavý projekt, úpravu Janáčka pro kvarteto a mezzosoprán – Moravská lidová poezie v písních. Hrát a vůbec poslouchat lidský hlas, jako způsob komunikace, je nejen pro každého hudebníka inspirující, jako například právě pro Janáčka, jehož hudba vychází z lidské řeči, ale všeobecně poslouchat hlas je pro člověka velmi přirozené, a dokonce bytostně důležité. 

Domov/Heimat je na programu festivalu zařazen na samotný úvod, který se 4. září uskuteční v bazilice Všech svatých v České Lípě. Vokální part ve skladbě ztvární komorní sbor Martinů Voices za řízení Lukáše Vasilka. Spolupráce Pavel Haas Quarteta s Martinů Voices bude také premiérou.

Kapitola s názvem „Pavel Haas Quartet“ bude na festivalu pokračovat 26. září vzpomínkou na veleúspěšnou dvořákovskou nahrávku kvarteta. Soubor ke spolupráci přizve svého oblíbeného klavírního partnera, vynikajícího Borise Giltburga a společně provedou kvintety DvořákaBrahmse.

„S Borisem jsme se poprvé setkali před několika lety na hudebním festivalu v holandském Zeiste. Vzájemně jsme si hudebně i lidsky od prvního okamžiku porozuměli. Boris je hluboce cítící a přemýšlející člověk, jeho energie a zápal pro hudbu je velmi inspirující. Je nejen fantastickým klavíristou, ale skvělým umělcem. Pro nás je ale důležitým aspektem lidský rozměr. Po čas zkoušek si toho můžeme hodně povědět, ale myšlenky „prohovořené“ jen prostřednictvím nástroje jakousi niternou komunikací mají podle mě ještě silnější výpověď. Osobně mám rád, když si v komorní hudbě nemusíme většinu věcí povídat, anebo „nacvičit“. Přichází jaksi spontánně samy od sebe. Věřím tomu, že na celkovém vyznění je tato komunikace pro hudbu naprosto zásadní. A právě takto nám to s Borisem funguje,“ říká Marek Zwiebel.

Trojlístek projektů uměleckého garanta se uzavře 16. října v Teplicích, kde se Pavel Haas Quartet představí sólově s českým programem v dílech Smetany, DvořákaJanáčka.

„Jako hudebníci máme to privilegium hrát hudbu, která nás naplňuje a baví, o které si myslíme, že jí rozumíme, a která je opravdu dobrá. Česká díla mají v našem repertoáru nezastupitelné místo a pro jejich krásu, výpověď a originalitu se na tom už asi ani nic nezmění,“ uzavírá Zwiebel.

Výraznou kvartetní linku jubilejní festivalové dramaturgie doplňuje řada dalších projektů, které návštěvníkům představí bohatý výběr z kapitol světové hudební literatury. Nechybí tradiční Koncert pro Liberecký kraj, který v letošním roce akcentuje dvořákovské výročí společně s mimořádnou violoncellistkou Michaelou FukačovouPražskými rozhlasovými symfoniky. Ze zahraničních hostů festival dále přivítá přední soubor zaměřený na starou dechovou hudbu Capellu de la Torre, kterou zdobí řada prestižních ocenění včetně Opus Klassik. Narozeninové koncertní menu slibuje řadu projektů, které reflektují duchovní počátky festivalu, a to například ve spolupráci s rezidenční Scholou Gregorianou Pragensis, která připravil pro festival speciální projekt, v němž se představí bývalí i současní členové souboru. Na festival se po čase vrací i klavírista Ivo Kahánek, Smetanovo trio nebo Musica Bohemica s písněmi Bohuslava Martinů. Jan Čižmář představí bohatství loutnové hudby rudolfínské Prahy a na přání návštěvníků se jako narozeninový dárek na festival vrací populární Prague Cello Quartet. Narozeninové oslavy festivalu vyvrcholí společně s jubilující ikonou Jiřím Suchýmdivadlem Semafor. Lípa Musica zahájí své narozeninové oslavy 4. září a festivalová party, pokud epidemie dovolí, potrvá až do 28. října.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky