KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jihočeské klavírní kurzy: Brána do světa klavírního umění english

„U nás se opravdu dře od rána do večera. Já třeba začínám ráno v půl osmé a končím po deváté večer.“

„V neděli bude slavnostní benefiční koncert pro Nadační fond profesora Pavla Pafka, na kterém vystoupí Dagmar Pecková, Miroslav Sekera a Roman Patočka.“

„Jihočeské klavírní kurzy nejsou jen výchovou nadaných adeptů klavírního umění.“

Právě dnes, 29. června, byl zahájen 33. ročník Jihočeských klavírních kurzů. Vznikly z iniciativy prof. Zdeny Janžurové, významné osobnosti české hudební pedagogiky. V roce 1986 ve spolupráci s Českou hudební společností v Praze položila základ Jihočeského hudebního festivalu a hudebních kurzů v Písku pro mladé klavíristy a houslisty. Záhy pak přizvala ke spolupráci prof. Janu Korbelovou, která její práci úspěšně rozvíjí. Po osmadvaceti letech se kurzy přestěhovaly z Písku do Blatné, kde našly i díky podpoře mnoha tamních kulturních institucí a majitelky zámku Jany Germenis-Hildprandt vynikající podmínky. S prof. Janou Korbelovou mluvila KlasikaPlus.cz o historii a současnosti Jihočeských klavírních kurzů.

„Na počátku stála prof. Zdena Janžurová, osobnost, která dokázala strhnout ostatní a v těchto kurzech chtěla podchytit děti od prvního doteku s klaviaturou až po ty nejprofesionálnější výkony. V Písku se dělo něco mimořádného – jezdily tam děti, z nichž se stali profesionální hudebníci, ale také ty, které život zavál úplně někam jinam – dnes jsou z nich lékaři, piloti, softwaroví odborníci… Většina z nich se k nám vrací a jezdí sem už i se svými dětmi. A o to nám všem šlo a stále jde: vypěstovat celoživotní lásku k hudbě,“ objasňuje Jana Korbelová.

Upozorňuje, že Jihočeské klavírní kurzy se netýkají jen usilovného hraní. Probíhají i přednášky zaměřené například na výtvarné umění. Jak Jana Korbelová poznamenává, na ty je expert prof. Martin Ballý, vynikající klavírista a pedagog, který se kurzů účastní už od jejich třetího ročníku. Jana Korbelová ovšem vzpomíná i na semináře o Janu Páleníčkovi, Ivanu Moravcovi, Miroslavu Langerovi… Letos se uskuteční semináře Jana BartošePavla Voráčka věnované první významné klavíristce Claře Schumannové, od jejíhož narození uplyne dvě stě let.

Srostlý tým nade vše

Když s Janou Korbelovou mluvíte, vždycky se řeč stočí na prof. Zdeňku Janžurovou, která vychovala nejen stovky mladých klavíristů, ale podílela se svými publikacemi a přednáškami i na výchově jejich pedagogů. Její zásluhou byl především důraz na rozvoj muzikality mladého adepta umění (za všechny jmenujme její Klavírní školičku). Vyučovala na několika LŠU v Praze, od roku 1960 učila na Vzorové hudební škole ve Voršilské ulici. Této škole zůstala věrná i po jejím přejmenování a pozdějším přestěhování na Žižkov, kde působila zároveň na Gymnáziu Jana Nerudy.

Její školou prošla i současná vedoucí Jihočeských klavírních kurzů Jana Korbelová a z jejích stálých spolupracovníků například klavírista Jan Bartoš. Letošní tým lektorů doplňují vedle Jany Korbelové a Jana Bartoše ještě klavírista a pedagog Pavel Voráček a klavíristka, pedagožka a vynikající improvizátorka Veronika Ptáčková.

Jana Korbelová vyzdvihuje i osobnost prof. Martina Ballýho, kterého Zdeňka Janžurová přizvala k účasti na Jihočeských klavírních kurzech záhy po jejich založení. Podle ní je Martin Ballý jednou z největších pedagogických kapacit u nás. Studoval u Jana Páleníčka, Miroslava Langera. K jeho žákům patří řada našich předních klavíristů, kromě jiných i Jan Bartoš nebo Miroslav Sekera.

Kolik žáků budou mít letos na starosti? „Letos máme přihlášených třicet šest aktivních účastníků. Zakládáme si na tom, že to nejsou jen kurzy, kde se povídá o interpretaci, a dávají se dětem nějaká doporučení. U nás se opravdu dře od rána do večera. Já třeba začínám ráno v půl osmé a končím po deváté večer. Když se chceme jít projít, pak až pod hvězdami v deset v jedenáct večer,“ říká Jana Korbelová. A pokračuje: „Kurzy jsou založené na individuální výuce, hodiny jsou obden. Ale dveře jsou kdykoliv otevřené pro konzultaci. Všichni mají zajištěné cvičení – dopoledne, odpoledne, ve škole, v hudební škole, v sále Centra kultury, v sokolovně, kde mají dva klavíry… V domově seniorů dokonce vloni koupili klavír, a tam smíme taky cvičit. Za to pořádáme starouškům koncert, na který se každoročně moc těší.“

Celá Blatná osázená klavíry

Celá Blatná červencovými kurzy žije. Od 29. června do 12. července se doslova v celém městě linou zvuky klavíru z otevřených oken výše zmíněných institucí. Jana Korbelová vyzdvihuje především spolupráci s blatenským Centrem pro kulturu a vzdělávání a s majitelkou zámku Janou Germenis-Hildprandt. Nezanedbatelná je ovšem i podpora Základní umělecké školy Jana Amose Komenského a základní školy. A pochopitelně by nic nešlo bez podpory sponzorů.

Kurzy se Blatné odvděčují mnoha koncerty. Ten první se uskuteční 29. června ve 14 hodin, kdy se v sále ZUŠ představí frekventanti kurzů. Ten nejdůležitější proběhne v neděli 30. června na nádvoří zámku a bude věnován Nadačnímu fondu prof. Pavla Pafka. Další koncert na nádvoří zámku proběhne v pátek 5. července a vystoupí na něm klavíristka Veronika Ptáčková a pěvec Jakub Šmíd, mladí klavíristé zahrají v domově seniorů v úterý 9. července, slavnostní koncert účastníků kurzu se uskuteční ve Velkém zámeckém sále ve čtvrtek 11. července a 12. července se kurzy uzavřou závěrečným koncertem na zámku.

Výjimečný koncert ve výjimečném prostředí

Mimořádnou událost letos organizátoři připravili hned zkraje Jihočeských klavírních kurzů. V neděli 30. června se na nádvoří zámku v Blatné uskuteční slavnostní benefiční koncert pro Nadační fond profesora Pavla Pafka, na kterém vystoupí mezzosopranistka Dagmar Pecková, klavírista Miroslav Sekera a houslista Roman Patočka. Hosty večera budou Iva Janžurová a sám prof. Pavel Pafko, který odpoledne ve 14 hodin připraví přednášku na téma Proč mluvit o štěstí.

Jihočeské klavírní kurzy nejsou jen výchovou nadaných adeptů klavírního umění. Je to příležitost pro setkávání, inspiraci a rozvíjení múzických i duchovních stránek osobnosti. A v tom jsou mimořádné.

Foto: archiv Jihočeské klavirní kurzy

 

Alena Sojková

Alena Sojková

Publicistka

Hudební publicistikou se zabývá pětadvacet let. Po studiu psychologie a bohemistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracovala v Ústavu pro jazyk český v oddělení historické lexikografie. Tvrdí, že základní profesionální dovednosti si osvojila právě při práci na Staročeském slovníku. Poté několik let působila v časopise Naše rodina, kde se přiučila základům novinařiny. Pedagogickou epizodu prožila na Univerzitě Jana Amose Komenského, kde učila stylistiku, sociální psychologii a psychologii komunikace. Od roku 2010 byla redaktorkou Týdeníku Rozhlas, časopisu s širokým kulturním záběrem, který na konci června 2022 zanikl. Publikuje na KlasicePlus, v Harmonii, Medicíně a umění, byla stálou spolupracovnicí Hudebních rozhledů. Specializuje se na rozhovory s muzikanty, v poslední době zejména s mladou generací. Myslí si totiž, že mladé, šikovné a zapálené hudebníky je třeba soustavně uvádět do povědomí publika. Klasická hudba je její vášní a potřebuje ji k životu. Zrovna tak jako rockovou a jazzovou muziku.



Příspěvky od Alena Sojková



Více z této rubriky