KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Anna Paulová se probojovala do semifinále soutěže ARD v Mnichově english

Česká klarinetistka Anna Paulová se probojovala až do semifinále 68. ročníku mezinárodní hudební soutěže ARD v Mnichově, která patří mezi největší světové soutěže. Nahrávka Anny Paulové byla úspěšná, přinesla jí vstup do hlavní soutěže a Anna se tak zařadila mezi 63 soutěžících prvního kola. Pak postoupila mezi 15 klarinetistů do druhého kola a nakonec mezi 6 do kola semifinálového, kde všichni soutěžící hráli Koncert pro klarinet a orchestr W. A. Mozarta. Finálové kolo, které jí už uniklo, se koná zítra.

Do finále postoupili Francouz Joë Christophe, Korejec Han Kim a Portugalec Carlos Brito Ferreira. V porotě oboru klarinet letos rozhodují Kari Kriikku z Finska, Michael Collins z Velké Británie, Eric Hoeprich z Nizozemska, Izraelka Shirley Brill, Francouz Philippe Berrod, Němka Nina Janßen-Deinzer a předsedá jim Američan Charles Neidich.

Pětadvacetiletá Anna Paulová začala hrát na klarinet v jedenácti letech u Karla Mezery. Pak pokračovala na Pražské konzervatoři u prof. Milana Polákaprof. Ludmily Peterkové a odd října 2013 studuje na Akademii múzických umění v Praze v klarinetové třídě prof. Jiřího Hlaváčeprof. Vlastimila Mareše. Největším úspěchem Anny Paulové je 2. cena a titul laureáta na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2015, kde získala ještě řadu zvláštních ocenění, dále 1. cena a titul laureáta na Soutěži Nadace Bohuslava Martinů 2016, kde získala také Cenu Nadace Život Umělce pro nejúspěšnějšího účastníka soutěže. V roce 2016 se stala stipendistkou Nadace Český hudební fond a zabývá se hudbu 20. a 21. století. Zaměřuje se na skladby českých skladatelů (Bohuslav Martinů, Karel Husa, Viktor Kalabis, Miloslav Ištvan, Vladimír Tichý, Lukáš Matoušek, Aleš Pavlorek). Jako sólistka vystoupila vystoupila s řadou domácích i zahraničních orchestrů. Také patří k vítězům konkurzu Zahraj si s Českou filharmonií a v červnu 2014 tak vystoupila jako sólistka s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Mezinárodní hudební soutěž německé veřejnoprávní televizní a rozhlasové společnosti ARD v Mnichově patří mezi nejprestižnější světová hudební klání. Byla založena v roce 1952. Před třemi lety na jejím 65. ročníku (2016) významně uspěla hornistka České filharmonie Kateřina Javůrková, která získala druhou cenu s tím, že první nebyla udělena. O druhou cenu se podělila s Němcem Markem Gruberem. Z českých hornistů předtím v ARD dokázali zvítězit Radek Baborák v roce 1994 a Přemysl Vojta v roce 2010. Druhou cenu na ní získal v roce 1969 Zdeněk Tylšar. Mezi finalisty soutěže patří například klavíristé Mitsuko UchidaChristoph Eschenbach nebo pěvci Jessye NormanThomas Quasthoff.

Foto: Archiv soutěže, Anna Paulová

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky