KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Praha patří od zítřka violistům, čekají je kurzy a soutěž english

Bez mála osm desítek mladých violistů ze sedmadvaceti zemí poměří od pátku své dovednosti v Praze. Na půdě New York University Prague proběhne od 1. do 3. listopadu první ročník Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala. Zítra jsou navíc pro účastníky připraveny mistrovské kurzy, které povedou významné violové osobnosti z řad porotců, Stephanie Baer, Sheila Browne a Jensen Horn Sin Lam. Po celou dobu konání je soutěž volně přístupná veřejnosti a vstup je zdarma.

Soutěž bude dvoukolová. V prvním kole se představí všichni violisté patnáctiminutovým sólovým programem. Odborná porota vybere 12 postupujících do 2. kola. Tam se soutěžící představí už za doprovodu klavíru a zahrají Sonátu pro violu a klavír podle vlastního výběru a povinnou skladbu soutěže, kterým je Romantický kus Oskara Nedbala pro violu a klavír. Kromě Nedbala zazní na soutěži také skladby Johana Sebastiana Bacha, Maxe Regera, Johannesa Brahmse, Nikoly Paganiniho, Franze Schuberta, Paula Hindemitha a mnoha dalších. Soutěžní víkend pak zakončí koncert vítězů v neděli večer.

„V těchto dnech finišujeme s přípravami všech posledních detailů soutěže. Ve spolupráci s Pražskou konzervatoří a Hudební fakultou Akademie Múzických Umění jsme také zorganizovali den před samotnou soutěží, tedy ve čtvrtek 31. října, mistrovské kurzy profesorů Stephanie Baer, Sheily Browne a Jensena Horn Sin Lam, abychom maximálně využili jejich návštěvy Prahy. Moc se těšíme na všechny mladé violisty a jsme zvědaví, jaké výkony nám v rámci soutěže předvedou,“ řekla portálu KlasikaPlus.cz Kristina Fialová, přední česká violistka, ředitelka a zakladatelka soutěže. A dodává: „Mezi mladými violisty po celém světě soutěž vyvolala mimořádný zájem, museli jsme tak uzavřít příjem přihlášek o šest týdnů dřív, protože uchazeči naplnili maximální kapacitu 1. kola. Doufali jsme, že se naše soutěž setká s kladnou odezvou, nicméně takto mimořádný zájem předčil všechna naše očekávání. Máme obrovskou radost. Je to znamení, že se nám povedlo započít nový úspěšný projekt pro mladé violisty.“

Na laureáty čeká kromě dalších věcných cen také mistrovský smyčec od Luboše Odlase. Mimořádné ceny má soutěž připravené i pro nejlepšího českého účastníka a za nejlepší interpretaci Sonáty Bohuslava Martinů.

V porotě usednou ředitelka a zakladatelka soutěže Kristina Fialová, prof. Stephanie Baer ze Steinhardt University v New Yorku, prof. Sheila Browne z Tianjin Juilliard School v Číně, prof. Jan Pěruška z pražské HAMU a prof. Jensen Horn Sin Lam z Shanghai Conservatory of Music v Číně. Dvoukolovou soutěž zakončí v neděli večer koncert vítězů.

Harmonogram soutěže:

Pátek 1. 11. – 1. kolo od 9 do 21 hod.

Sobota 2. 11. – pokračování 1. kola od 9 do 17 hod., po skončení 1. kola: vyhlášení postupujících do druhého kola.

Neděle 3. 11. – 2. Kolo od 9:30 do 16:30 hod. V cca 17:30 hod. proběhne vyhlášení výsledků soutěže. V 19:30 hod. pak začne Koncert vítězů, na kterém vystoupí držitelé hlavních cen, současně na něm organizátoři předají diplomy i hlavní a mimořádné ceny.

Foto: archiv soutěže

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky