KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zahráli vítězové soutěže nesoucí jméno Martinů: Zukal a Duo Bohémo english

„Matouš Zukal vyhrál klavírní kategorii a získal Cenu pro nejlepšího účastníka.“

„Ve druhé kategorii zvítězilo Duo Bohémo – Pěruška a Vocetková.“

„O druhou cenu se dělí Quasi duo a Krásovo kvarteto.“

Cenu pro nejlepšího účastníka Soutěže Nadace Bohuslava Martinů získal letos klavírista Matouš Zukal, absolvent Pražské konzervatoře a student AMU, jehož učitelem je Ivo Kahánek. Na koncertě laureátů zahrál v neděli v pražském Sále Martinů výběr ze skladatelových Osmi preludií a pak Sonatu per pianoforte od Luboše Sluky.

Ve 24. ročníku soutěže se setkali posluchači českých a slovenských hudebních univerzit a o úspěch u poroty usilovali v oborech klavír a komorní soubory bez klavíru. Ve druhé kategorii zvítězilo Duo Bohémo, které tvoří houslista Matouš Pěruška a violoncellistka Kristina Vocetková.

Matouš Zukal od svých devíti let až do maturity studoval na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy u Jitky Němcové. Potom ho do své péče převzal v 5. a 6. ročníku konzervatoře Ivo Kahánek. O mladém pianistovi jsme na jaře psali ZDE. Jako vítěz kategorie věnované v soutěži sólovému klavíru vystoupil během posledního listopadového večera vedle držitelky druhé ceny Elišky Tkadlčíkové. V jejím podání zazněl výběr prvních čtyř z cyklu Osm preludií od Bohuslava Martinů.

V komorní kategorii se o druhé místo dělí Quasi duo (Marie Hasoňová – housle, Judita Škodová – violoncello) a Krásovo kvarteto (Šárka Petříková – 1. housle, Jan Palouček – 2. housle, Daniel Menhart – viola, Marie Dorazilová – violoncello). Na programu druhé poloviny večera tak byla hudba Erwina Schulhoffa, Hanse Krásy a samozřejmě také Bohuslava Martinů. O souboru Quasi duo a jeho letošním úspěchu s hudbou Martinů na International Summer Academy ve Vídni jsme mimo jiné psali ZDE.

Nedělní koncert laureátů soutěže se uskutečnil v rámci Dnů Bohuslava Martinů. Přehlídka se koná, s výjimkou jednoho koncertu v Rakovníku, v prestižních pražských sálech od 24. listopadu do 17. prosince. Letošní 60. výročí úmrtí skladatele připomíná vlastními i spřátelenými koncerty, ve kterých nabízí písňovou, komorní i orchestrální tvorbu.

Například Filharmonický komorní orchestr a klarinetista Jan Mach zahrají dnes v rámci koncertů Českého spolku pro komorní hudbu díla Jana Václava StamiceLeoše Janáčka a od Martinů pak Partitu pro smyčcový orchestrSerenádu č. 2 pro housle a violu. V dalších dnech se v programech objeví mimo jiné Trio Bergerettes, České noneto, Akademičtí komorní sólisté, hobojista Vladislav Borovka, houslista Josef Špaček s americkou klavíristku Pallavi Mahidharou, klarinetistka Jana Černohouzová s klavíristou Danielem Wiesnerem, sopranistka Marie Fajtová, violoncellista Václav Petr, mezzosopranistka Eva Garajová, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Janáčkova filharmonie Ostrava a další.

Laureáti loňské Soutěže Nadace Bohuslava Martinů, Trio Incendio, houslistka Eva Zrostlíková a klavírista Petr Novák, se představí 7. prosince v Rabasově galerii v Rakovníku.

Foto: Vilém Žák, archiv KlasikaPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky