KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pěvecké kurzy s Randovou, Blahušiakovou a Dvorským english

„Do Karlových Varů přijedou tři desítky začínajících umělců z celého světa.“

„Seminář nabízí ojedinělou možnost zpívat operní árie s doprovodem orchestru.“

„Kurzy organizuje Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka, které také pořádá podzimní pěveckou soutěž.“

Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka pořádá v Karlových Varech na přelomu února a března 25. ročník mezinárodních mistrovských kurzů. Nejlepší účastníci na závěr vystoupí v pátek 6. března večer na operním koncertě v sále Lázní III.

Do Karlových Varů, kde Mezinárodní pěvecké centrum pořádá pod jménem skladatele Antonína Dvořáka každý podzim uznávanou soutěž, přijedou tři desítky začínajících umělců z celého světa, mimo jiné z Ukrajiny, Ruska, Polska, Slovenska, Německa, Maďarska nebo Mexika i evropští studenti pocházející z Číny. Zájem je letos podle pořadatelů mimořádný.

Kurzů se zúčastňují operní a koncertní pěvci, kteří jsou na počátku umělecké kariéry, nebo ti, kteří potřebují konzultovat interpretační problémy se zkušenými pedagogy. Těmi jsou v letošním roce významné osobnosti operního umění Eva Randová, Magdalena BlahušiakováPeter Dvorský.

Seminář nabízí ojedinělou možnost zpívat operní árie s doprovodem orchestru. Tím je, stejně jako vždy i na koncertu laureátů při vyvrcholení podzimní soutěže, Karlovarský symfonický orchestr. Dirigentem bude Jiří Štrunc.

Mezi účastníky kurzů má být i absolutní vítěz loňského ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, ukrajinský basista Andrij Charlamov (rozhovor s ním čtěte zde). V průběhu týdne navštěvují zpěváci dvakrát denně seminární cvičení a navíc v pondělí odpoledne 4. března zazpívají na komorním koncertu v hotelu Kriváň.

Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka reprezentuje české koncertní a operní pěvectví a sleduje jeho rozvoj v mezinárodním měřítku. Zvláštní zřetel věnuje písňové a operní tvorbě Antonína Dvořáka. Svou činnost realizuje v rámci obecně prospěšné společnosti, jejímiž zakladateli jsou Antonín Dvořák III., Libor Pešek, Peter Dvorský, Jiří ŠtilecAlois Ježek, ředitel společnosti.

————

Eva Randová bývala sólistkou ostravské opery a pražského Národního divadla. Po roce 1969 hostovala v milánské Scale, newyorské Metropolitní opeře, v Paříži, Mnichově, Vídni, Londýně nebo v San Francisku a stala se sólistkou opery ve Stuttgartu. V letech 1995 až 1998 byla ředitelkou Státní opery Praha. V současné době se v mistrovských kurzech věnuje výuce pěvecké techniky a interpretace.

Peter Dvorský zpíval ve Slovenském národním divadle, v roce 1974 se stal laureátem mezinárodní pěvecké soutěže v Moskvě, od roku 1977 byl stálým hostem Státní opery ve Vídni. Slavil úspěchy na více než 60 scénách 25 zemí celého světa. V Karlových Varech předsedá od roku 2001 odborné porotě Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka. V letech 2013-2018 působil jako ředitel Slovenského institutu v Římě.

Magdaléna Blahušiaková v letech 1969 až 1984 působila jako sólistka opery Státního divadla v Brně, od roku 1981 opery Slovenského národního divadla. Hostovala na mnoha zahraničních scénách. Věnuje se rovněž písňovému, oratornímu a kantátovému repertoáru. Již řadu let působí na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a v současné době také vyučuje na bratislavské konzervatoři.

Jiří Štrunc je od roku 1997 stálým dirigentem operního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni a má dlouholeté kontakty s Karlovarským symfonickým orchestrem. Od roku 1992 vyučuje na konzervatoři v Plzni.

Foto: MPCAD, Petr Veber, Wikipedie (Olavfin – Free Art License 1.3)

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky