KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Robert Kružík převzal Cenu Jiřího Bělohlávka english

Brněnský dirigent a violoncellista Robert Kružík obdržel Cenu Jiřího Bělohlávka. Povzbuzení a ocenění pro umělce do třiceti let bylo na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie vyhlášeno druhým rokem. Komise se na volbě Roberta Kružíka shodla jednomyslně.

Cenu dnes převzal během open air koncertu České filharmonie na zámku Sychrov. Stálý hostující dirigent Filharmonie Brno se jako šestadvacetiletý před čtyřmi roky stal také stálým dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla Brno a dirigentem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Od sezóny 2021/2022 bude šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín.

Jako asistent připravoval nedávno Robert Kružík Českou filharmonii na koncerty Pražského jara a Českou studentskou filharmonii na vystoupení se Simonem Rattlem. Rozhovor s ním „Psychologie, pedagogika a empatie k hráčům“ čtěte ZDE.

„Velká osobnost, preciznost, charisma, vitalita, jedinečnost… To jsou první slova, která mi vyvstanou na mysli při vyslovení jména Jiřího Bělohlávka,“ uvedl Kružík. Jako student Akademie múzických umění v Praze v letech 2010 až 2016 se s ním podle svých slov bohužel neměl možnost potkat. Nejprve kvůli jeho angažmá v Londýně a poté kvůli jeho pracovnímu vytížení, když se ujal postu šéfdirigenta České filharmonie. „Velmi mne mrzí, že se nemohu počítat mezi jeho přímé žáky, ale snažil jsem se alespoň navštěvovat maximum koncertů, které pan dirigent řídil ať už v Praze, Brně nebo kdekoli, kde jsem mohl být přítomen jako posluchač v publiku,“ dodal. Společně s dalšími velikány českého dirigentství, jako byli Václav Talich, Rafael Kubelík, František Jílek či Karel Ančerl, je pro Kružíka odkaz Jiřího Bělohlávka velkou inspirací.

První laureátkou Ceny Jiřího Bělohlávka, která je spojena s peněžitou odměnou 30.000 korun, se v minulém roce stala hornistka Kateřina Javůrková, členka České filharmonie. Robert Kružík v rámci ocenění dostane šanci vystoupit příští rok na open air koncertu České filharmonie. Zatím prý rozmýšlí, jestli jako violoncellista, nebo jako dirigent…

Foto: archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky