KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Daniel Matejča druhý na Concertinu Praga, vyhrál Rus Zavidov english

Letošní Concertino Praga zná svého vítěze. Stal se jím čtrnáctiletý klavírista Vsevolod Zavidov z Ruska. Na druhém místě skončil náš patnáctiletý houslista Daniel Matejča a na třetím čtrnáctiletý ruský trumpetista Aleksandr Rublev. Finále se zúčastnil ještě český třináctiletý klavírista Jan Schulmeister. Koncert se konal v Rudolfinu před publikem v rámci festivalu Dvořákova Praha.

Concertino Praga letos zahájilo novou éru. Do tradiční soutěže Českého rozhlasu vstoupila jako partner Akademie klasické hudby. Sobotní finálové kolo soutěže tak letos poprvé získalo napínavou atmosféru bezprostředního soutěžení. Čtyři mladí finalisté, vybraní na základě nahrávek, museli obstát jak před publikem, tak před porotou, kterou tvořili dirigent Jakub Hrůša, klavíristé Ivo KahánekLukáš Vondráček, houslisté Václav HudečekDmitry Sitkovetsky, flétnista Walter Auer, hobojista Francois Leleux, klarinetista Daniel Ottensamer, trumpetista Marek Zvolánek, harfistka Jana Boušková, ředitel České filharmonie David Mareček a hudební producent Thibaut Maillard. Během rozhodování poroty ale udíleli svou cenu také diváci v Rudolfinu.

Jan Schulmeister (RozhovorPlus s ním najdete ZDE) hrál Griegův Klavírní koncert a moll, Daniel Matejča (RozhovorPlus s ním najdete ZDE) houslové sólo v Koncertu č. 1 D dur Sergeje Prokofjeva, moskevský rodák Aleksandr Rublev Aruťunjanův Koncert pro trubku a orchestr As dur a sóla v Lisztově Klavírním koncertu č. 1 Es dur vítěz soutěže, Rus Vsevolod Zavidov. Víc o finalistech jsme psali v rubrice SouvislostPlus. Soutěžící doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který vedl dirigent Jiří Rožeň.

Pro příští 55. ročník otevřelo Concertino Praga, mezinárodní Dvořákova rozhlasová soutěž pro mladé hudebníky, registraci pro nové soutěžící. Hráči se pro rok 2021 mohou přihlásit ve dvou kategoriích: hra na sólový nástroj a komorní hra. Přihlášky je možné podávat přes webové stránky Českého rozhlasu do 31. ledna 2021. Hodnocení přihlášených nahrávek pak proběhne ve třech kolech. Finálová soutěžní kola se stejně jako letos opět uskuteční před publikem v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, a to 17. a 18. září 2021. Absolutní vítězové v každé kategorii získají možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Díky podpoře rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů obdrží nejlepší sólisté a komorní soubory od Akademie klasické hudby stipendia ve výši 5000, 2800 a 1700 eur pro své další vzdělávání nebo na nákup nového nástroje. Ti nejlepší sólisté a soubory se pak během září představí na tradičním Jihočeském festivalu Concertino Praga.

Mezinárodní rozhlasová soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga vznikla v roce 1966 z iniciativy Československého rozhlasu a osobností, mezi kterými byly Zuzana Růžičková, Viktor Kalabis nebo Helena Karásková. Soutěž je od začátku určena mladým hudebníkům.

Foto: archiv soutěže, FB účastníků

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky