KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V mezinárodní soutěži Louskáček v Moskvě je ve finále mladá klavíristka Nora Lubbadová english

„Mladá klavíristka občas poslouchá nahrávky starších dětských pianistů, a tak objevila i soutěž Louskáček.“

„Noru překvapilo, že byl soutěžní nástroj Steinway značně hlučný a bylo potřeba hrát velmi lehkým úhozem.“

„Pokud dojde ke shodě bodů, porota se krátce poradí a vyhlásí, kdo je finalistou. Tak se stalo, že španělský klavírista a Nora měli shodně 33 bodů. Porota však vybrala Noru.“

Do finále letošního ročníku právě probíhající mezinárodní televizní hudební soutěže Louskáček v Moskvě postoupila naše, teprve jedenáctiletá klavíristka Nora Lubbadová. V Čajkovského sále tak v úterý 8. prosince přednese s Moskevskou filharmonií třetí větu Beethovenova Prvního klavírního koncertu. Spolu s ní do finále postoupili dva ruští klavíristé – desetiletý Roman Šer a dvanáctiletý Ivan Čepkin. Závěrečný úterní ceremoniál bude v 19 hodin našeho času přenášet státní televizní stanice Russia-K, která je členem Evropské vysílací unie (EBU). Vítěz pak bude reprezentovat Rusko na soutěži Eurovision Young Musicians Competition. Soutěž se letos konala po jednadvacáté.

Od svých čtyř let hraje Nora Lubbadová v ZUŠ Olešská v pražských Strašnicích, kam dochází k paní učitelce Jaromíře Šnederflerové. V době koronaviru se objevilo mnoho online soutěží a Noře se tak podařilo získat výhry v Asii i v Evropě. Mladá klavíristka občas poslouchá nahrávky starších dětských pianistů, a tak objevila i soutěž Louskáček. Po zaslání nahrávky přišlo překvapení – Nora byla vybrána mezi šestnáct účastníků. V prvním kole soutěžila s dětmi z Ruska, Kypru, Španělska, Kanady a z Rakouska, a to ve věkové kategorii do čtrnácti let. Do druhého kola postoupilo už jen osm klavíristů. Mladé talenty hodnotila tříčlenná porota, která na kameru bezprostředně po dohrání ukázala body a komentovala výkony. „Pokud dojde ke shodě bodů, porota se krátce poradí a vyhlásí, kdo je finalistou. Tak se stalo, že španělský klavírista a Nora měli shodně 33 bodů. Porota však vybrala Noru,“ vysvětluje Jaromíra Šnederflerová.

Oba další finalisté, Ivan ČepkinRoman Šer, navštěvují v Moskvě střední speciální hudební školu Gněsinových, která je proslulá výchovou mladých talentů.

Zvukové zkoušky na soutěž proběhly ve dvou dnech, avšak Nora se mohla zúčastnit jen jedné, protože natáčela v České televizi v Brně pro Zlatý oříšek – nadaci, která vybírá nadané děti z různých oborů a natáčí s nimi medailonky, kde se prezentují. Měla tedy na zvukovou přípravu jen dvacet minut. „Noru překvapilo, že byl soutěžní nástroj Steinway značně hlučný a bylo potřeba hrát velmi lehkým úhozem. Z dosavadní hudební praxe je u těchto klavírů zvyklá spíše na to, že je třeba jít ‚více do kláves‘. Když postoupila do druhého kola, neměla šanci si nic vyzkoušet a v sále na ni čekala spousta kamer, porotci, velké teplo a rozhovor hned po výkonu. V sále nesmělo být přítomno žádné publikum,“ popisuje Jaromíra Šnederflerová.

Příprava na soutěž byla velmi problematická, školy byly zavřené, nekonaly se žádné koncerty. Paní učitelka radí a k situaci uvádí: „Pokud se chystáte na takovou soutěž, je důležité veřejným výkonem posunout svou interpretaci. To neproběhlo a Nora tak hrála jednu ze skladeb poprvé až v živém přenosu.“ Každopádně, pro mladou klavíristku to byla jistě zkušenost, která se jí v jejím dalším, nejen hudebním, životě zúročí.

„Několikrát nás napadlo, jestli od nás nebylo příliš troufalé přijet do Mekky klavíristů a neměli jsme zůstat doma. Nicméně 8. prosince Noru čeká finále. Bude si moc zahrát s Moskevskou filharmonií v sále P. I. Čajkovského. Její velké přání zahrát si s profesionálním orchestrem tak bude naplněno maximálně. Tak jí držte palce, bude to potřebovat…,“ uzavírá s nadějí úspěšná pedagožka Jaromíra Šnederflerová.

Foto: Ilustrační – archiv soutěže Zlatý oříšek, Youtube

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky