KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Přehlídka Organum regium obnovena, vítězem varhaník Adam Suk english

„Je hodno obdivu, že po roce velikých omezení, kdy často nemohla probíhat výuka, tedy v provizorním čase, neztratili soutěžící motivaci.“

„Adama Suka čeká ještě spousta práce, ale má všechny předpoklady stát se špičkovým umělcem.“

„O devět soutěžních výkonů se postarali žáci brněnské ZUŠ varhanická.“

V Pardubicích se uskutečnila celostátní soutěžní varhanní přehlídka Organum regium, obnovená po několika letech. Vítězem 13. ročníku se mezi 33 účastníky stal šestnáctiletý Adam Suk, žák pardubické ZUŠ Havlíčkova, mimo jiné už také vítěz mezinárodní varhanní soutěže Northern Ireland International Organ Competition Armagh v Severním Irsku v roce 2019. Pardubické klání se letos, s ohledem na hygienickou situaci, uskutečnilo v distanční formě, to znamená s využitím videonahrávek.

František Vaníček, předseda pětičlenné poroty složené z českých profesionálních varhaníků a hudebních pedagogů, zhodnotil přehlídku pozitivně, a to nejen vzhledem k počtu soutěžících, ale také pro vysokou kvalitu jejich vystoupení. „Je hodno obdivu, že po roce velikých omezení, kdy často nemohla probíhat výuka, tedy v provizorním čase, neztratili soutěžící motivaci a připravili se tak obdivuhodně na soutěž,“ zdůraznil. Soutěžící museli poslat videonahrávku výkonu, protože tradiční prezenční soutěž, jak ji známe z ročníků minulých, nebyla bohužel možná. „I toto byla určitá další komplikace. Jak se ale ukázalo, byla to pro soutěžící také výzva a nový impuls. Jsem opravdu velice příjemně překvapen. Vyslechli jsme navíc nejen výborné výkony soutěžících, ale také celou řadu zajímavých nástrojů, protože každý z účastníků nahrával svůj výkon na rozdílné nástroje doslova po celé zemi,“ dodal.

Za zmínku stojí také rozhodnutí porotců, kteří se domluvili, že soutěžícím na sebe poskytnou kontakty a budou jim k dispozici pro dotazy a případně po domluvě nabídnou konzultace. Toto gesto lze hodnotit velmi pozitivně, neboť právě názory porotců bývají při soutěžních přehlídkách tím hlavním impulzem, který dále motivuje mladé talenty!

Adam Suk po soutěži uvedl, že si oddechl. Bylo podle něj trochu stresující čekat takovou dobu na výsledek. Přemýšlel, co by na nahrávce opravil a podobně. Nejhorší to prý bylo v posledních dnech, když věděl, že se porota chystá už nahrávky hodnotit. Nevadilo by mu, kdyby nedostal cenu, hlavní pro něj bylo, že už je po všem.

Máš radost z takového umístění?

„Kdo by neměl. Každé ocenění beru jako odezvu, že to, co dělám, má smysl. Je to motivující a zároveň zavazující.“

Jaká byla příprava na soutěž?

„Příprava byla zajímavá, netradiční a docela náročná. Tím, že se v soutěži hodnotily nahrávky, mohli jsme jich nahrát několik a pak vybrat tu nejlepší. Já nahrával dvakrát s odstupem měsíce. Bylo náročné hrát pořád ty stejné skladby a pořád je vylepšovat. Musel jsem si dávat pozor, aby mě to nepřestalo bavit. To bych pak nemusel ani nikam chodit.“

Vzkázal bys něco pořadatelům soutěže?

„Chtěl bych jim strašně poděkovat, že tu soutěž v nelehkých podmínkách zorganizovali. Pro všechny soutěžící to byla velká motivace na sobě pracovat.“

Adamův pedagog varhaník Pavel Svoboda, jinak zároveň ředitel Komorní filharmonie Pardubice, k soutěži řekl: „Jedná se o mimořádně potřebnou událost, která podpořila a motivovala desítky varhaníků z celé republiky. Adama čeká ještě spousta práce, ale má všechny předpoklady stát se špičkovým umělcem.“

Druhé místo obsadili Daniel Nerad (také ze ZUŠ Pardubice, Havlíčkova) a Antonín Staša (ZUŠ Střezina, Hradec Králové). Třetí příčka byla rozdělena mezi tři soutěžící – Natálii Caudrovou (ZUŠ Dvořáčkova, Tišnov), Annu Gulovou (ZUŠ varhanická, Brno) a Vojtěcha Přiklopila (ZUŠ J. Labitzkého, Bečov nad Teplou).

Porota také rozhodla o čtyřech čestných uznáních. Získali je teprve jedenáctiletý Martin Droppa (ZUŠ Trutnov), který také obdržel zvláštní cenu poroty za nejlépe umístěného nejmladšího účastníka, Tomáš Michálek (Církevní ZUŠ, Hradec Králové), Terezie Šťastná (ZUŠ varhanická, Brno) a Antonín Šikula (ZUŠ varhanická, Brno).

Oceněné videonahrávky je možné zhlédnout zde.

Výsledkovou listinu, včetně soutěžního repertoáru, je možné nalézt zde.

V době, která kultuře, ani vzdělávání mladých hudebních talentů příliš nepřeje, lze o již proběhlé přehlídce hovořit téměř jako o malém (vlastně spíše velkém) zázraku! O tom, jak významné a zcela zásadní postavení má tato přehlídka v českém „varhanním světě“, svědčí také počet soutěžících. A za zmínku rozhodně stojí, že o devět soutěžních výkonů se přitom postarali žáci brněnské ZUŠ varhanická!

„Věřím, že s mnohými z vás se uvidíme za rok osobně, na dalším, snad již plnohodnotném ročníku! Všem oceněným moc gratuluji, a hned jak to epidemická situace dovolí, naplánujeme koncert vítězů. V roce 2022 bude také pro některé oceněné možnost vystoupit na koncertě v rámci festivalu Pardubické hudební jaro. Ještě jednou všem gratuluji a děkuji za tu skvělou energii, kterou jste do svého konání vložili!“. Tak hodnotí již uzavřenou akci ředitel ZUŠ Pardubice-Polabiny a hlavní iniciátor přehlídky Jiří Kabát.

František Novák

Foto: Youtube kanál ZUŠ Pardubice-Polabiny 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky