KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Češi posbírali ceny na Concertinu Praga
Soutěž už přijímá přihlášky na příští rok english

David Pěruška hned dvakrát a dále Kristian Mráček, Pavol Praženica, Natálie Toperczerová a Jan Schulmeister – to jsou domácí laureáti letošního 55. ročníku soutěže Concertino Praga. V kategorii komorní hra zvítězilo Duo Mráček-Pěruška a na třetím místě se umístilo Trio Vyšehrad, ve kterém také hraje David Pěruška a vedle něj klavírista Pavol Praženica a houslistka Natálie Toperczerová. Na druhém místě skončilo Trio INNsolitus z Rakouska. Duo Mráček-Pěruška zároveň získalo i diváckou cenu. Sólovou kategorii vyhrál Ryan Martin Bradshaw ze Slovenska, druhý se umístil náš Jan Schulmeister, který zároveň získal diváckou cenu,  a za ním skončila Maďarka Ildikó Rozsonits. Finálové koncerty se v důsledku propojení původně rozhlasové soutěže s festivalem Dvořákova Praha konaly před živým publikem, v Anežském klášteře a ve Dvořákově síni Rudolfina.

V RozhovorechPlus si můžete připomenout, jak hodnotila porota všechny letošní finalisty, jak se chystaly komorní soubory a jak sólisté. O vítězích rozhodla mezinárodní porota, ve které usedli Dmitry Sitkovetsky, Václav Hudeček, Jakub Hrůša, Ivo Kahánek, Christine Anderson, Ewa Kupiec, Milan Langer, Sergei Nakariakov, Andrew MarrinerAlexei Ogrintchouk.

Král je mrtev, ať žije král. Mezinárodní Dvořákova rozhlasová soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga už přijímá přihlášky do 56. ročníku, který se bude konat v roce 2022 v kategorii sólová hra. Odměnami pro vítěze bude opět stipendium, profesionální rozhlasová nahrávka a série koncertů. Soutěž vypisují společně Český rozhlasAkademie klasické hudby. Přihlášky je možné podávat přes webové stránky Českého rozhlasu do 31. března 2022, finálové soutěžní kolo se pak uskuteční před publikem v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha 16. září 2022.

Věkový limit soutěžících se v kategorii sólová hra liší podle nástroje: v oborech housle, klavír, violoncello, cembalo, akordeon, harfa a kytara se můžou zúčastnit ti, kdo v době konání finálového kola nepřesáhnou věkový limit 16 let. V oborech flétna, hoboj, klarinet, fagot, trubka, lesní roh, saxofon a trombón mohou přihlášku podat hráči do 17 let. Hodnocení přihlášených nahrávek se bude nově konat jednokolově. Výkony bude posuzovat devítičlenná mezinárodní porota anonymně, která určí čtyři finalisty.

Absolutní vítěz získá možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Nejlepší sólisté získají od Akademie klasické hudby stipendia ve výši 5000, 2800 a 1700 eur pro své další vzdělávání na interpretačních kurzech nebo na nákup nového nástroje. Nejlepší sólisté se pak během září představí na tradičním Jihočeském festivalu Concertino Praga. Soutěž tradičně podporují také Nadace Bohuslava MartinůNadační fond Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, které udělují ceny spojené s finanční odměnou za mimořádné interpretace skladeb Bohuslava Martinů, respektive současných autorů. Také bývá udělena Cena publika na základě hlasování diváků bezprostředně po skončení koncertu. Její vítěz získává stipendium 500 EUR.

Dvořákovu mezinárodní rozhlasovou soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga, založil v roce 1966 Československý rozhlas. Od roku 2020 ji společně pořádají Český rozhlas a Akademie klasické hudby, která je zároveň pořadatelem Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Každý rok soutěží mladí interpreti v kategorii Sólová hra, jednou za dva roky je vypisována účast i v kategorii komorní. Mezi významné laureáty soutěže patří třeba houslisté Václav Hudeček, Dmitrij Sitkoveckij, Sergej Stadler, Julian Rachlin nebo Isabelle Faust, klavíristé Zoltán KocsisIvo Kahánek, violoncellisté Leonid Gorochov, Alexander RudinTomáš Jamník, varhaník Jaroslav Tůma, flétnista Michael Martin Kofler, hobojisté Jana BrožkováVilém Veverka, klarinetisté Sabine Meyer nebo Ludmila Peterková, hornista Radek Baborák či trumpetista Giuliano Sommerhalder.

——–

Výsledky 55. ročníku Concertino Praga

Kategorie sólová hra

1. místo + Cena Českého rozhlasu: Ryan Martin Bradshaw, klavír
2. místo: Jan Schulmeister, klavír
3. místo: Ildikó Rozsonits, klavír
Čestné uznání 1. stupně: Mark Anthony Lewin, housle
Čestné uznání 2. stupně: Kristóf János Havasi, Milena Piorunska
Cena diváka: Jan Schulmeister
Cena Karel Komárek Family Foundation: Jan Schulmeister
Cena EMCY:

Kategorie komorní hra

1. místo + Cena Českého rozhlasu: Duo Mráček–Pěruška
2. místo: Trio INNsolitus
3. místo: Trio Vyšehrad
Čestné uznání 1. stupně: Veloce String Quartet
Čestné uznání 2. stupně: Duo Markova-Najman, Ensemble Symbolique
Cena diváka: Duo Mráček-Pěruška
Cena Nadace Bohuslava Martinů: Veloce String Quartet (Polsko)
Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové: Duo Markova-Najman (Bulharsko)
Cena EMCY: Duo Mráček-Pěruška (Česká republika)

Foto: Petra Hajská

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky