KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Celosvětový úspěch mladých českých akordeonistů. Tuzemská kvalifikační soutěž opět v červnu english

„Největším úspěchem pro Českou republiku bylo loni umístění smíšeného dua ze Základní umělecké školy T. Brzkové v Plzni.“

„Za výběrem českých zástupců stálo jedenáct koncertních umělců a pedagogů.“

„Hudební řemeslo je obrovská dřina, kde nerozhoduje pouze píle a nadání, ale také kvalita pedagogického vedení.“

Organizace Confédération Mondiale de l’Accordéon (CMA), pořádající soutěž Trophée Mondiale, vyhledává talentované mladé akordeonisty z celého světa a pomáhá jim v jejich dalším hudebním rozvoji. Dvaasedmdesátý ročník soutěže se má uskutečnit v Pekingu. Tuzemští účastníci se na ni mohou kvalifikovat v rámci 2. ročníku Celostátní akordeonové soutěže, kterou bude od 10. do 12. června pořádat Akordeonová škola Dobřany.

Akordeonisté, kteří si svoji účast na 71. ročníku celosvětové akordeonové soutěže CMA vybojovali v rámci celostátní soutěže v Dobřanech v červnu 2021, dosáhli loni výborných výsledků. Za jejich výběrem stálo jedenáct koncertních umělců a pedagogů, kteří se tomuto nástroji věnují a jsou ostříleni mnoha národními i mezinárodními soutěžemi.

Z vybraných zástupců si ve světové konkurenci nejlépe vedli Anna Zajíčková ze Základní umělecké školy v Havlíčkově Brodě, která získala ve své kategorii krásnou třetí cenu. Taktéž třetí místo obsadil v kategorii skladby pro sólový nástroj Patrik Kotlár, který vyučuje na ZUŠ ve Kdyni. Velkou radost nám udělala nejvyšší kategorie Senior Classique (to znamená dospělí profesionálové do 35 let), kde jsme měli zástupce po několika letech a kde pěkné šesté místo obsadil teprve devatenáctiletý student Pražské konzervatoře Martin Kot. Největším úspěchem pro Českou republiku bylo umístění smíšeného dua ze Základní umělecké školy T. Brzkové v Plzni. Dvojice ve složení Hana Matějková – akordeon a Zuzana Breuerová – příčná flétna vybojovala v komorní hře druhé místo v jedné z prestižních kategorií Junior Chamber Music. Díky jejich úspěchu měla naše země v této kategorii poprvé v historii hráče na stupních vítězů.

Legendární soutěž Trophée Mondiale (CMA) se koná každoročně, bez přestávky už od roku 1951. Organizace CMA sdružuje více než 60 států a delegátů, kteří reprezentují dané země. Ti se starají o výběry jednotlivých kandidátů a měli by hledat cesty, jak nejspravedlivěji vybrat zástupce pro reprezentaci, a dát jim tak možnost utkat se s těmi vůbec nejlepšími hráči.

Jedním z typických rysů soutěže je vždy jiné místo konání. Pro loňský ročník měla být hostitelskou zemí Ukrajina, ale kvůli pandemii jsme se již podruhé museli spokojit s online verzí. Celkově se kvalifikovalo přes 500 akordeonistů napříč kontinenty. Soutěžili ve více než třiceti kategoriích a odborná porota je hodnotila na základě zaslaných videozáznamů. Zajímavostí je systém bodování. Minimálním počtem v každé kategorii je patnáct porotců. Dvě nejvyšší a dvě nejnižší obdržené známky se škrtají a výsledný zisk se vydělí počtem zbylých porotců. Hodnotící se pohybují v pětadvacetibodové stupnici a nesmějí známkovat účastníky ze svého státu.

Chtěl bych poděkovat všem muzikantům, kteří reprezentovali Českou republiku, ale také hlavně jejich pedagogům. Ti obětují spousty volného času navíc, když se chtějí zodpovědně se žáky připravit a posunout je zas o kousek dále. Hudební řemeslo je obrovská dřina, kde nerozhoduje pouze píle a nadání, ale také kvalita pedagogického vedení.

Doufejme, že pandemická doba brzy ustoupí a budeme si moci další ročník celosvětové soutěže Trophée Mondiale vychutnat naživo…

(Autor je oficiálním delegátem a porotcem CMA za Českou republiku)

Foto: archiv P. Vacka

Petr Vacek (II.)

Petr Vacek (II.)

Akordeonista, pedagog

Narodil se v roce 1989 v Plzni. Po absolvování Základní umělecké školy a konzervatoře studoval ve Francii u vynikajícího akordeonisty a pedagoga Frédérica Deschampse. Za studií se zúčastnil řady soutěží a získal mnohá ocenění. Stal se čtyřnásobným vítězem mezinárodní akordeonové soutěže v německém Klingenthalu, získal 1. místo v Mezinárodní akordeonové soutěži v Drážďanech a bodoval například na Soutěži konzervatoří nebo na Celosvětové akordeonové soutěži v italském Castelfidardu. V roce 2007 mu byla udělena cena Plzeňský Orfeus za mimořádnou reprezentaci kraje v oboru vážná hudba. Koncertuje u nás i v Evropě a podnikl i koncertní cestu po Japonsku. Od roku 2017 organizuje první čistě akordeonové mistrovské kurzy v České republice v Dobřanech, kde působí jako pedagog hry na akordeon. Od roku 2019 je oficiálním delegátem a porotcem celosvětové akordeonové soutěže Trophée Mondiale za Českou republiku a také předsedou akordeonistů Plzeňského kraje.



Příspěvky od Petr Vacek (II.)



Více z této rubriky