KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Konzervatoř Plzeň právě slaví 60 + 1 let od svého založení english

Ředitel Konzervatoře Plzeň Miroslav Brejcha zve všechny bývalé absolventy, své současné a bývalé kolegy pedagogy, studenty i širokou veřejnost na oslavy šedesátého výročí založení školy. Oslavy se kvůli pandemii nemohly konat vloni. Jako hlavní program se uskuteční v sobotu 25. června odpoledne ve Velkém sále Měšťanské besedy koncert Symfonického orchestru Konzervatoře Plzeň složený ze studentů, absolventů a pedagogů. Dirigovat bude Jiří Štrunc. Na programu bude uvedení Symfonie č. 9 e moll Z nového světa Antonína Dvořáka. Už v pátek se představí na Malé scéně Nového divadla nejmladší oddělení školy – muzikálové v pestrém programu nazvaném Pocta sedmdesátkám, složeném z ukázek z muzikálů sedmdesátých let Chicago, Sugar, Šumař na střeše a Pomáda. Dalším divadelním představením přispěje oddělení operní zpěv. Na státním zámku Kozel v neděli 26. června večer uvede operu Popelka autorky Pauline Viardot. Na toto představení lze ještě zakoupit vstupenky.

Pro zájemce bude v sobotu 25. června mezi desátou a patnáctou hodinou otevřena hlavní budova Konzervatoře v historickém jádru Plzně v Kopeckého sadech, mezi desátou a čtrnáctou hodinou nově zrekonstruovaná budova v Tylově ulici i budova Domu hudby v Husově ulici. V Kopeckého sadech bude k dispozici malé občerstvení, ale také podpisové archy jednotlivých ročníků. Každý si tak bude moci zjistit, zda se oslav účastní právě ten člověk, se kterým by se rád po letech setkal. Rovněž v budově Domu hudby bude k dispozici občerstvení, ale hlavně si každý bude moci budovu prohlédnout.

V rámci hlavního programu oslav v sobotu na koncertě v Měšťanské besedě vedle symfonického orchestru školy zahraje také Big Band Konzervatoře Plzeň se svým uměleckým vedoucím Petrem Mrázem. Soubor s velkou tradicí každoročně účinkuje třeba na plzeňském festivalu Jazz bez hranic. Existuje vedle dalšího velkého dechového souboru školy, který se jmenuje 12° Plzeň. Tento soubor pod vedením člena orchestru České filharmonie Jindřicha Koláře pravidelně vystupuje na festivalech dechové hudby po celé republice i v zahraničí a na svém kontě má už čtyři vydaná CD.

V budovách škol v Tylově a v Husově ulici se od 11.00 a od 13.00 hodin uskuteční v jejich sálech malé koncerty vynikajících studentů školy. Pro zájemce o neformální setkání je po sobotním koncertě zamluvena restaurace ZA OPONOU. Připraveno je čtyři sta míst venkovního posezení. V případě nepřízně počasí se posezení uskuteční ve foyer Nového divadla. I tato akce navazuje na tradici setkání v restauraci Na Spilce, která nyní prochází rekonstrukcí.

Stejně jako při minulých oslavách výročí Konzervatoře v Plzni před jedenácti lety připravilo vedení školy brožuru zahrnující úspěchy školy a mapující bývalé i současné pedagogy školy.

Na půdě Konzervatoře Plzeň také tento a příští školní rok běží nová koncertní řada pedagogů k výročí školy. Třeba v září se tak můžeme těšit na houslový recitál nového koncertního mistra Pražské komorní filharmonie Michala Sedláčka za klavírní spolupráce Maxima Averkieva.

Kdo má ke Konzervatoři v Plzni jakýkoli vztah, by si víkendové oslavy neměl nechat ujít.

Petr Novák

                                           

Foto: Wikipedia (Sovicka169 – CC BY-SA 4.0), Fb souborů

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky