KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Akordeonová vzpomínka na Milana Bláhu v sále Pražské konzervatoře english

„Vystoupí studenti Janáčkovy konzervatoře z Ostravy a Pražské konzervatoře, včetně Martina Kota, vítěze několika letošních soutěží.“

„Milan Bláha byl 21 let pedagogem Pražské konzervatoře a vychoval řadu vynikajících akordeonistů.“

„Franck Angelis přijede jako speciální host na svůj seminář a koncert z vlastních skladeb v sobotu 8. června.“

Zítřejší vzpomínkový koncert na počest výjimečného akordeonisty Milana Bláhy, zakladatele tohoto oboru na Pražské konzervatoři, vzešel z nápadu akordeonových oddělení konzervatoří v Praze a Ostravě. Od sedmi hodin večer tak v sále pražské školy zazní v podání studentů obou škol postupně sedmnáct skladeb. Vystoupí i Martin Kot, vítěz a laureát několika letošních soutěží – klání ve Vídni, Klingenthalu, Ostravě a belgickém Monsu.

Student prvního ročníku Janáčkovy konzervatoře Tomáš Palica ze třídy Marcely Kysové zahájí přehlídku ukázkou z Francouzské suity c moll Johanna Sebastiana Bacha a skladbou Marrón y Azul od Astora Piazzolly. Bachovo Preludium a fugu G dur, Scarlattiho Sonátu a moll a třetí větu Zubického Bulharského sešitu zahraje ostravská studentka třetího ročníku Eliška Kirchnerová. Tu učí Anežka Gebauerová. Marcin Jabłoński je dalším ostravským vyučujícím a z jeho třídy se představí studentka pátého ročníku Daniela Paterová Toccatou Ole Schmidta, Boite e rythm francouzského současníka Francka Angelise a Nocturnem Alexandra Cholminova.

Z pražské třídy Josefa Hřebíka zahraje Scarlattiho Sonátu a moll Hana Kosková z prvního ročníku, tak jako dvě Angelisovy Impasse Martin Kot, který studuje u statutárního zástupce ředitele Pražské konzervatoře a vedoucího akordeonového oddělení Ladislava Horáka. Dalšími studenty z pražských tříd Ladislava Horáka, Josefa Hřebíka nebo Jiřího Lukeše bude koncert pokračovat. Angelisovu Romanci zahraje druhačka Aneta Volfová, Gallianův La valse a Margaux přednese Jan Kašpar, Horákův student pátého ročníku Konzervatoře Jaroslava Ježka. Ze Semjonovovy Donské rapsodie zazní ukázka v podání Martina Šulce z druhého ročníku, třeťačka Eliška Nimburská zahraje Zřícenou katedrálu Václava Trojana, čtvrťák Filip Kratochvíl se představí v Menuettu dánského skladatele Martina Lohse. Mozaika Jana Truhláře bude v rukou studenta pátého ročníku Filipa Slavíka a koncert uzavře skladba Milontan italsko-argentinského violoncellisty Josého Bragata. Tu spolu zahrají studenti třetího ročníku, violoncellista Adam Klánský a akordeonistka Eliška Nimburská.

Milan Bláha, kterému je večer in memoriam věnovaný, přišel na svět v roce 1927 a v roce 2015 zemřel. Narodil se v Brně do hudební rodiny. Osud ho zavál do Prahy, kde na konzervatoři studoval hru na harfu a později přešel na skladbu a dirigování. To absolvoval v roce 1956 ve Dvořákově síni Rudolfina suitou Václava Trojana Císařův slavík a přibral si jako hlavní obor hru na akordeon u dr. Ladislava Vachulky. V roce 1957 absolvoval v novém oboru celovečerním koncertem, kde s velkým úspěchem zazněly mimo jiné Chromatické variace pro akordeon Františka Brože a Toccata a fuga d-moll Johanna Sebastiana Bacha. Bláha byl 21 let pedagogem Pražské konzervatoře a vychoval řadu vynikajících akordeonistů. Pro svou vynikající technickou výbavu premiéroval akordeonové koncerty například od E. F. Buriana, Emila Hlobila, Miroslava Juchelky, D. C. Vačkáře, J. Z. Bartoše, Františka Brože, Jindřicha Felda a Miroslava Vacka i díla Václava Trojana.

V programu pondělního koncertu několikrát zarezonuje jméno francouzského skladatele Francka Angelise. Nebude to náhodou. Přijede totiž potom jako speciální host na svůj seminář a koncert z vlastních skladeb v sobotu 8. června od deseti a od patnácti hodin do koncertního sálu Pražské konzervatoře. Stane se tak v rámci nového ročníku Akordeonové akademie, kterou škola pořádá.

Věra Ublová, choť Milana Bláhy, a student Martin Šulc, nositel Ceny M. Bláhy z listopadové soutěže Mezinárodních akordeonových dnů v Praze 2018 

Foto: Archiv L. Horáka

 

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky