KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Shota Takahashi, finalista soutěže Pražské jaro english

Do třetího kola mezinárodní hudební soutěže Pražského jara, které se dnes koná v Rudolfinu, postoupili čtyři mladí hobojisté. Jak dlouho se na pražskou soutěž chystal Shota Takahashi? Od koho se o ní dozvěděl? Přinášíme dnes jeho aktuální profil, stejně jako dalších tří finalistů, kteří pocházejí z Francie, z Korejské republiky a z České republiky.

Japonský finalista oboru hoboj mezinárodní soutěže Pražské jaro se soutěžním číslem 44 je Shota Takahashi. Narodil se v roce 1995 v prefektuře Hyogo. S hrou na hoboj začal v deseti letech. Vyrůstal v Japonsku, kde také v roce 2014 odmaturoval na hudební škole Osaka Toin. Poté se odebral do Německa, kde začal v roce 2015 studovat na Vysoké hudební škole v Karlsruhe. 

Jeho profesorem se stal Thomas Indermühle, který pro něj byl už tehdy legendou. Reference o něm totiž měl od své kantorky hoboje z Japonska, která u něj v minulosti také studovala. Takahashi od té doby studuje v Karlsruhe, kde v tomto roce dokončí své bakalářské studium. Hlásí se na několik škol do magisterského stupně studia, mezi jeho hlavní favority patří vysoké školy v Salcburku, Saarbrücken a ve Stuttgartu. 

Je zkušeným účastníkem národních i mezinárodních soutěží. V roce 2013 se například umístil jako třetí v soutěži Osaka International Music Competition, o rok později získal 4. cenu na mezinárodní hudební soutěži v japonském Kobe. Takahashi navštěvuje pravidelně mistrovské kurzy u významných umělců a pedagogů, jako jsou např. Kalev Kuljus, Ikuko TakayamaKenichi Hurube. Od roku 2016 je také stipendistou u „Live Music Now Oberrhein“.

Na mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro je poprvé, přesto o ní ví už dlouho. Jeho profesor Thomas Indermühle i jeho dřívější japonská pedagožka se pražské soutěže v minulosti opakovaně účastnili. Čest a skoro nepsanou povinnost na Pražském jaru soutěžit „zdědil“ tedy od nich. Mnoho aspektů v soutěži je pro něj novinkou, například nikdy zatím neměl příležitost zahrát si s orchestrem, ani hrát s komornějším obsazením bez dirigenta, jak tomu je dnes  na finálovém koncertě. Z toho, že se dostal do finále, je nadšený, ale zároveň to pro něj bylo překvapení, které tak úplně nečekal… 

Za největší výzvu v soutěži považuje Japonec český repertoár druhého kola, tedy díla SlavickéhoHyblera. Důležitým aspektem v jeho interpretacích je humor, který cítil například právě v Hyblerově kompozici, ve které mohl zapojit svou fantazii, a to i v mimohudebních rozměrech. Zároveň cítí velkou potřebu každou skladbu konfrontovat s jejím autorem a s okolnostmi vzniku a věnovat se její analýze. To vede k lepšímu pochopení díla, které je pro nastudování zásadní. Na soutěž Pražské jaro se intenzivně připravoval zhruba dva měsíce. 

Mezi jeho oblíbené skladby pro hoboj patří Vivaldiho koncerty (ale Vivaldiho Sonáta c moll pro hoboj a continuo z prvního kola soutěže ne). Z českých skladatelů pak Dvořákova Serenáda pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas. Mezi jeho koníčky patří pití kávy, procházky venku na slunci a čtení. 

Shota Takahashi vystoupí dnes večer ve Dvořákově síni na druhém z finálových koncertů, které jsou už tradičně součástí festivalu Pražské jaro. Jako finalista s posledním soutěžním číslem uzavře hobojovou část mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro.

Foto: Pražské jaro 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky