KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Yuan Yu, finalista soutěže Pražské jaro english

Do třetího kola mezinárodní hudební soutěže Pražského jara, které se dnes koná v Rudolfinu, postoupili čtyři mladí flétnisté. Kdy se rozhodl pro profesionální dráhu Yuan Yu? A jaký má vztah k současné hudbě? Přinášíme dnes jeho aktuální profil, stejně jako dalších tří finalistů a finalistek, z nichž jedna hájí současně barvy dvou zemí, Irska a Německa, a další pocházejí z Korejské a z České republiky.

Čínský flétnista Yuan Yu vyrůstal v rodině se zájmem o hudební kulturu. Jeho matka hrála na tradiční čínský hudební nástroj guqin, což inspirovalo Yuana ke hře na klavír i flétnu. Avšak kvůli přísnému dohledu matky Yuan klavírní hry zanechal a vrátil se k ní až v pozdějším věku. Flétně se naopak věnuje  od sedmi let až do současnosti. 

V dětství byla pro něj hra na nástroj „pouhou“ zábavou, radost z hudby ho však nakonec inspirovala ke kariéře profesionálního hráče. Studia zahájil na Ústřední hudební konzervatoři v Pekingu. Tam absolvoval i svůj první sólový recitál, a to ve třinácti letech. Dnes je studentem Conservatoire national supérieur de Musique et de Danse de Paris ve třídě Philippa Bernolda, který v letošní soutěži Pražského jara zastává pozici porotce. Yuan se zúčastnil mistrovských kurzů u významných flétnistů – Andráse Adorjána nebo Clary Novakové. Absolvoval sólové recitály v Číně, Japonsku, Singapuru, Francii, Německu, Polsku, Švýcarsku a Slovinsku. Spolupracoval s Národním symfonickým orchestrem Polského rozhlasu a s Kobe City Chamber Orchestra. 

Úspěchů na soutěžích má mladý osmnáctiletý flétnista mnoho: už jako dítěti mu byla udělena hlavní cena čínské organizace China Flute Association. V roce 2017, v 15 letech, se stal vítězem Mezinárodní flétnové soutěže v Krakově. V tomtéž roce zvítězil i na obdobné mezinárodní soutěží v japonském městě Kobe. V roce 2018 získal jako „objev“ ocenění  Discovery Award of the International Classical Music Awards. Tento talentovaný flétnista není na letošní soutěži Pražského jara nováčkem – v roce 2015 se jí zúčastnil poprvé a ve druhém kole získal čestné uznání. V aktuálním ročníku se probojoval až do finále.

Yuan je stipendistou International Academy of Music v Lichtenštejnsku. Z repertoáru klasické hudby rád poslouchá a interpretuje díla Johanna Sebastiana Bacha nebo Wolfganga Amadea Mozarta. K soudobé hudbě má kladný vztah, o čemž svědčí jeho znalost nových technik. Ze skladatelů rád poslouchá Bruna Matawariho

Foto: Pražské jaro

 

Zuzana Dřízalová

Zuzana Dřízalová

Muzikoložka a hudební pedagožka

Absolventka oboru Hudební věda pražské Univerzity Karlovy v letech 2012-2017, studovala také kompozici na Pražské konzervatoři v letech 2014-2018 u Jiřího Gemrota. Vedle výuky klavíru a korepetování v Základní umělecké škole Charlotty Masarykové v Praze, se věnuje vícero oborům muzikologie: hudební publicistika (zpravodajství Pražského jara), hudební dramaturgie (Plzeňská filharmonie, festival České doteky hudby), výzkumná činnost (studie v časopisech Hudební věda a Slovenská hudba). Příležitostně také komponuje.



Příspěvky od Zuzana Dřízalová



Více z této rubriky