KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Happening ZUŠ Open nově potrvá dva dny english

Zítra ožije celostátní happening ZUŠ Open, který pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené. Pro velký zájem všech příznivců i samotných škol a s rostoucím počtem atraktivních programů i společných projektů se organizátoři rozhodli rozšířit letošní třetí ročník ZUŠ Open do dvoudenní akce v termínu 31. května až 1. června. Bude tak možné oslavit Den dětí uměním.

„Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová.

Zítra se v Anežském klášteře v Praze od 18:00 hodin uskuteční hudební setkání s názvem MenART pro ZUŠ OPEN 2019 – na fascinující cestě uměním. Koncert je součástí Pražského jara a představí se na něm první absolventi MenARTu, což je roční stipendijní program mentoringu uměleckého vzdělávání. Je druhým projektem Nadačního fondu Magdaleny Kožené. Míří do základních uměleckých škol s cílem podpořit vyhledávání, rozvoj a podporu mladých talentů a inspirovat pedagogy. Mentory byli v oblasti hudby Tomáš Netopil, Ivo Kahánek, Kateřina Kněžíková, Beata Hlavenková, Terezie Kovalová a Lenka Nová a v oblasti výtvarného umění Petr Nikl, Maxim Velčovský a Milan Cais.

V Praze je na 1. června naplánována celodenní akce ZUŠ Open 2019 do Valdštejnské zahrady. Návštěvníci se mohou těšit na hudební a taneční vystoupení 850 dětí, výstavu výtvarných děl, dílničky a workshopy. Program je oslavou Dne dětí uměním a radosti z něj a je vhodný pro širokou veřejnost, zejména pak pro celé rodiny. Akce se zúčastní nespočet základních uměleckých škol ze všech koutů České republiky.

Celostátní happening ZUŠ Open aspiruje na největší kulturní událost v České republice. O víkendu se do programu ve všech regionech zapojí na čtyři stovky základních uměleckých škol a také řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů. Ve veřejném prostoru se objeví hudba, tanec, divadlo i výtvarné umění. Ožít mají náměstí, parky i ulice, zámky či kostely, ale třeba také vlaková nebo autobusová nádraží, kavárny a nákupní centra a děti přijdou rovněž do domovů důchodců a do mateřských a základních škol. V každém regionu se lze těšit na velkou open air scénu. Cílem je upozornit zejména na význam uměleckého vzdělávání a tedy i na samotný tuzemský unikátní systém základních uměleckých škol.

Magdaléna Kožená, která začínala s hudbou na jedné z brněnských ZUŠek, se vyznává: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.”

Foto: ZUŠ Open

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky