KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Soutěž Pražského jara zeštíhlí english

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro zeštíhlí, organizátoři sníží počet účastníků a následně i finalistů. Zatím zvali většinou asi šest desítek soutěžících. Podle nově nastavených pravidel ale pro první kolo ročníku 2020 počítají jen asi s pětačtyřiceti mladými muzikanty v každém oboru. Zásadnější změnu pak čeká i finále, na jednom koncertu se dvěma přestávkami se utkají jen tři finalisté. Podmínky pro soutěž a on-line přihláška jsou k dispozici na webových stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek je už za necelý měsíc 3. prosince.

„Snížení počtu finalistů umožní lepší a spravedlivější rozdělení cen. Jako vedlejší efekt této změny je možnost vyhlásit diváckou cenu, která je na prakticky všech významných soutěžích vyhlašována a velmi oblíbena,“ uvedl tajemník soutěže Michal Vencl. Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro se příští rok uskuteční v oborech fagot a klarinet. Jak už jsme psali, koná se tradičně od 7. do 15. května v Praze a výsledky výběrového předkola budou zveřejněny nejpozději 20. ledna 2020 na internetových stránkách soutěže.

Účast v porotách přislíbili renomovaní sólisté, pedagogové i orchestrální hráči. Fagotové porotě bude předsedat Carlo Colombo, italský profesor na lyonské konzervatoři. Předsedou klarinetové poroty bude Harri Mäki, finský profesor na Sibeliově akademii v Helsinkách. Pražské jaro také objednalo novou skladbu pro každý obor. Petr Wajsar, který už jednu vytvořil pro obor cembalo, napsal MonoPoly pro fagot Jan Dušek píše povinnou skladbu pro klarinet. Soutěžící přijatí do soutěže je dostanou tři měsíce před konáním soutěže a ve světové premiéře pak zazní během druhých kol 11. května 2020 v oboru fagot a 12. května 2020 v oboru klarinet. Za nejlepší interpretaci těchto skladeb je také vypsána cena Nadace Český hudební fond.

Letošní 71. ročník mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se konal v oboru hoboj a flétna. Vítězi se stali hobojista Martin Daněk a flétnista Jo Če-jon z Koreje. Soutěž Pražské jaro založil v roce 1947 Rafael Kubelík, který rok předtím inicioval vznik stejnojmenného festivalu. 

Foto: archiv Pražského jara, Petra Hajská

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky