KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rekordní zájem o Chopinovu soutěž english

Přes 500 mladých klavíristů z 53 zemí se přihlásilo do varšavské Chopinovy soutěže, která se letos koná už po osmnácté. Jde o nejvyšší počet uchazečů v bezmála stoleté historii soutěže. Z poloviny mají zájem mladí klavíristé z Asie, konkrétně více než stovka Číňanů, devadesátka Japonců a pětatřicet Jihokorejců, následuje asi šest desítek domácích Poláků a po nich Američané, Kanaďané, Rusové a Italové. Přihlásili se také tři Češi, ze Slovenska ale letos zájem o soutěž nikdo neprojevil.

Mezi letošními uchazeči jsou spíš ti mladší, větší polovinu tvoří mladí klavíristé od 21 do 23 let a tři desítky jsou dokonce při samotné spodní věkové hranici, tedy mezi šestnácti a sedmnácti lety. Pořadatelé do 9. března vyberou asi třetinu z nich, tedy 160 klavíristů, které čeká 17. a 28. dubna ve Varšavě vyřazovací zkouška. Z té pak vyjde 80 postupujících. Samotná soutěž pak proběhne od 2. do 23. října. O vítězích rozhodne osmnáctičlenná mezinárodní porota, kterou tvoří známé osobnosti, mimo jiné Martha Argerich, která soutěž vyhrála v roce 1965, vítěz z roku 1980 Dang Thai Son, nositel druhé ceny z roku 1990 Kevin Kenner, Krzysztof Jabłoński – držitel třetí ceny z roku 1985, Piotr Palecny – také třetí cena z roku 1970, čtvrtá z roku 1990 Sa Chen a další. Více než polovinu porotců přitom tvoří Asiaté.

Chopinova soutěž je určená pro klavíristy od 16 do 30 let. Její první ročník se konal už v roce 1927 ve Varšavě a patří tak mezi nejstarší a nejprestižnější klavírní interpretační soutěže na světě. Od roku 1955 se pravidelně koná v pětiletém intervalu, tedy vždy v roce končícím na pětku nebo nulu. Založil ji polský klavírista Jerzy Żurawlew a dostala jméno po Fryderiku Chopinovi, u kterého je mimo jiné zajímavé to, že měl prvního profesionálního učitele z Čech. Byl jím Vojtěch Živný, kterému mladý Chopin v jedenácti letech věnoval polonézu As dur. Živný prožil život v Polsku a je pochován ve Varšavě.

Zatím posledním vítězem z roku 2015 je dnes šestadvacetiletý Jihokorejec Seong-Jin Cho, o rok později ho Praha měla možnost slyšet v prologu Pražského jara. Mezi předchozí nejslavnější držitele první ceny patří například Ital Maurizio Pollini (1960), Argentinka Martha Argerich (1965), Američan Garrick Ohlsson (1970), Polák Krystian Zimerman (1975), Číňan Li Jün-ti (2000) nebo Ruska Julijanna Avdějeva (2010). Ani jednu z cen zatím nezískal žádný Čech, největším domácím úspěchem je tedy zatím postup Ivana Klánského do finále soutěže v roce 1970.

Foto: Archiv soutěže, Ivan Klánský

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky