KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mladé talenty Josefu Sukovi zítra v online streamu english

Nejlepší studenti Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy, přes velké komplikace, které způsobila pandemie koronaviru, natočili ve Smetanově síni Obecního domu 8. dubna koncert k poctě houslistovi Josefu Sukovi, a to s domovským Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, který dirigoval Radek Baborák. Na této stránce bude zítra, v sobotu 1. května, od 19:45 hodin přístupný záznam, ve kterém coby sólisté, kteří zvítězili v celoškolském konkurzu ve školním roce 2019/2020, vystoupí klavíristé Pavol Praženica a Matěj Pinkas, hobojistka Jana Slavíková, klarinetistka Julie Rimarčíková, houslisté Johana Kubánková a David Hernych a violoncellista Jakub William Gráf. V průběhu večera zaznějí skladby Antonia Vivaldiho, Antonia Pasculliho, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmse, Ondřeje Kukala a Edvarda Griega. Zakoupením online vstupného mohou zájemci podpořit uměleckou činnost studentů v následujících letech a možnost uskutečnění dalších finančně náročných projektů školy. Níže přinášíme postřehy posledního z účinkujících, klavíristy Matěje Pinkase, který přednesl sólový part druhé a třetí věty slavného Griegova Klavírního koncertu.

„Osobně raději hraji pro plné sály než na kamery. Diváci mě vždy vyburcují, podobně jako tomu je třeba u sportu. Když jim mohu hudbu předávat v daný okamžik, je to úplně jiné než hraní pro prázdný sál s vědomím, že nahrávka bude k dispozici za několik týdnů,“ svěřuje se Matěj s tím, že poslední rok musel se svým profesorem Lukášem Klánským pracovat téměř výhradně online. „To má spoustu nevýhod, jako například časové zpoždění zvuku, zkreslená dynamika, náročná práce na detailech, a zejména samotné soustředění a motivace k domácímu samostudiu,“ vysvětluje.

Během příprav v březnu byla epidemiologická nařízení opravdu velmi přísná, a tak nebyla jakákoliv možnost si program ohrát před publikem. „Poslední koncert jsem odehrál na hudebních kurzech v Soběslavi v červenci. Chyběly mi zejména opakované korepetice s druhým klavírem, které by před takovou akcí byly běžné. Hodně mi pomohl můj táta, který hrou z partitury suploval různé nástroje v orchestru a několikrát si se mnou koncert doma zahrál. I díky němu jsem si byl naprosto jistý v souhře,“ pochvaluje si rodinnou spolupráci Matěj, který považuje za obrovské štěstí, že má doma k dispozici koncertní křídlo, a roční domácí studium pro něj tedy nepředstavovalo takový problém jako třeba pro některé jeho spolužáky. „Nedokážu si představit hrát rok na nějaký horší klavír a potom přijít na zkoušku a začít hrát s orchestrem koncert na Steinway za několik milionů,“ říká a pokračuje: „Přes všechny komplikace to byl nepopsatelný pocit si po roce zahrát na takový nástroj. Klavír má dokonalý zvuk, vyrovnanost, barvu, nádherné znělé basy a všechno se v sále neslo až do posledních řad. Další úroveň radosti přišla, když se poprvé na zkoušce rozezněl orchestr. Byla to moje první zkušenost se symfonickým orchestrem a sedět na stejném podiu za klavírem bylo fantastické. Celý dojem mi ještě dotvářely nádherné prostory Obecního domu. Bylo to jako zázrak si zahrát v této pro kulturu složité době, a navíc ve Smetanově síni!“

Matěj se nechal slyšet, že dirigent Radek Baborák byl pro všechny mladé interprety skvělou volbou. „Byl velmi trpělivý, plný energie a na všem se s námi s úsměvem domluvil. Byla zkrátka radost spolupracovat s ním i s orchestrem FOK. Jsme za jejich přátelský přístup velmi vděční. Myslím, že tento zážitek byl pro nás všechny velkou motivací pro další práci do budoucna,“ uzavírá mladý talentovaný klavírista, jehož otcem je vynikající violista, člen Bennewitzova kvarteta, Jiří Pinkas. I ten se podělil o své dojmy: „Oceňuji, s jakou profesionalitou mladí umělci k projektu přistoupili. Dlouhodobě chybějící pódiovou zkušenost před tak náročným projektem bych se nebál přirovnat k plavci připravujícímu se na Olympijské hry v bazénu bez vody. Mají můj veškerý obdiv!“

Slavnostní koncerty Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy se v minulosti konaly pod záštitou slavného houslisty Josefa Suka. Ten byl velkým příznivcem této školy a vždy na koncertech vystupoval v úvodním čísle programu, a to s nejmladšími houslisty. Za jeho života nesl projekt název „Josef Suk uvádí mladé talenty“, od roku 2012 se název změnil na „Mladé talenty Josefu Sukovi“.

Foto: Karel Šuster

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky