KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Soutěž Mladí pianisté hrají na klavír Steinway & Sons v červnu podesáté english

Jubilejní desátý ročník celostátní soutěže Mladí pianisté hrají na klavír Steinway & Sons pro talenty do dvanácti let se uskuteční 4. a 5. června na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy na Žižkově. Soutěž ve spolupráci s GMHS pořádá Pražský hudební institut. Osmičlennou porotu budou tvořit přední čeští klavíristé v čele s Františkem Malým. Masterclass vybraných účastníků povede už tradičně patron soutěže, Ivan Klánský. Ředitelkou klavírního klání mladých interpretů je Hana Dvořáková, která je pedagožkou jmenovaných institucí. Pokud to epidemická situace dovolí, proběhne soutěž tak, jak si všichni přejí, naživo v koncertním sále Gymnázia. Připravena je však i verze soutěže prostřednictvím zaslání videonahrávek. Konečné rozhodnutí zveřejní pořadatelé 14. května na webu www.mladipianiste.cz.

„Koncert vítězů i masterclass s profesorem Klánským jsme se rozhodli posunout na podzim 2021, kdy už, jak všichni doufáme, budou podmínky pro účast publika i mladé klavíristy příznivější,“ uvádí ředitelka Pražského hudebního institutu Alžběta Kerberová.

Zároveň pořadatelé oznamují, že celý program soutěže bude živě streamovaný a záznam bude poté ke zhlédnutí na webu soutěže. Doplňují, že soutěž vznikla v roce 2012 jako pocta paní profesorce Zdeně Janžurové (1926–1997), významné české pedagožce. Zdena Janžurová stála v čele týmu, který připravil do tisku moderní čtyřdílnou Novou klavírní školu a také dílo v naší klavírní pedagogice přelomové – Klavírní školičku pro děti předškolního věku.

Foto: archiv projektu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky