KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie v projektu se žáky ZUŠ english

Česká filharmonie zahajuje projekt, který spojuje hráče orchestru s žáky základních uměleckých škol, a to pod názvem Společný orchestr. Vrcholem celoročního vzdělávacího programu bude koncert, který se uskuteční 26. června 2023 ve Dvořákově síni Rudolfina a zaznějí na něm skladby Carla Marii von Webera, Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského.

Vstoupit do Společného orchestru žáků ZUŠ a hudebníků České filharmonie je velkou výzvou jak pro začínající generaci umělců, tak pro profesionály. Každý z mladých účastníků tohoto projektu musí mít velké odhodlání a chuť na sobě pracovat, touhu rozvíjet svůj talent a být nadšený ze společného tvoření,“ říká vedoucí oddělení vzdělávacích programů České filharmonie Petr Kadlec s tím, že jedni svůj život hudbě už zasvětili a ti mladší mají jedinečnou příležitost vidět, a především zažít na vlastní kůži krásu hudební spolupráce pod taktovkou vynikajících dirigentů. Prvním z nich byl šéfdirigent Jiří Bělohlávek, který se Společným orchestrem intenzivně pracoval v letech 2014 až 2016. Na jeho práci navázal Petr Altrichter. „Pro některé děti je účast v projektu dokonce osudová a po absolvování Společného orchestru si hudbu vyberou jako svoje budoucí povolání,“ dodal Petr Kadlec.

Společný orchestr vzniká ve spolupráci České filharmonieAsociace základních uměleckých škol (AZUŠ ČR) už od roku 2014. Každým rokem se ho účastní třicítka filharmoniků a na šest desítek žáků ZUŠ, kteří jsou do programu vybíráni z jednotlivých krajů České republiky. Od ledna do června se pak budou všichni potkávat na přípravných zkouškách a nacvičovat společné vystoupení pro velké publikum Dvořákovy síně. Výběr účastníků projektu je pouze a jen na spolupracujících základních uměleckých školách, které jsou nejlépe informovány o schopnostech a motivaci svých žáků. Některé z účastníků projektu vede později jejich cesta do České studentské filharmonie, Orchestrální akademie, a dokonce i přímo do České filharmonie. V letošní sezóně se Společný orchestr žáků ZUŠ a hráčů České filharmonie rozhodla podpořit investiční skupina Progresus.

Foto: Petr Kadlec

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky