KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Umělci zahráli pro Piana do škol english

Sbírka Piana do škol, kterou organizuje nadace Karel Komárek Family Foundation, pokračuje v druhé vlně. Původní impuls vzešel z náhodné situace, další kolo už na sebe nabaluje například sérii podpůrných koncertů. První z nich se odehrál ve středu 14. prosince ve foyer pražského sídla nadace v Centru Bořislavka. Zazpívaly děti z jedné z obdarovaných škol, ze ZUŠ Ilji Hurníka, a zahráli Ivo Kahánek, Ráchel Skleničková, Daniel Matejča a Beáta Hlavenková.

Koncert byl jemně laděný do vánoční atmosféry, což příjemně umocnilo počasí, protože venku od odpoledne hustě chumelilo. Foyer Centra Bořislavka se už v září ukázalo jako příjemný nový prostor pro konání koncertů, konala se tam celá jedna řada koncertů určených pro mladé umělce v rámci festivalu Dvořákova Praha. (Psali jsme ZDE a ZDE) A itaké středeční večer vyzněl dobře, v části neozvučené i s mikrofony. Program měl ukázat různé polohy klavíru jako nástroje koncertního, doprovodného i neprofesionálně zábavného. Cílem bylo upozornit na druhou řadu sbírky Piana do škol a motivovat případné dárce, ať už v sále nebo diváky streamu.

Záznam Vánočního koncertu můžete sledovat zde:

Na úvod zazpívalo v doprovodu své učitelky MikroTrio, tři malé dívenky, které se nebály ani písní připomínajících melodie Jaroslava Ježka a jeho ne zrovna jednoduché rytmy. Sešly se v pražské ZUŠ Ilji Hurníka, která získala nové piano v první vlně sbírky. Klasickou polohu piana jako koncertního nástroje představil Ivo Kahánek ve dvou skladbách, Sonátě E dur Domenica ScarlattihoScherzu cis moll Fryderyka Chopina. Na něj navázala nevidomá klavíristka a zpěvačka Ráchel Skleničková, která vedle části z Obrazů Clauda Debussyho zařadila i dvě písně a jako přídavek příjemně zjazzovanou verzi Beethovenova evergreenu Pro Elišku. I houslista Daniel Matejča nakonec usedl ke klavíru, aby ukázal, že je tento nástroj důležitý i jako vedlejší a také zábavný: „Na sociálních sítích mám nahrávku, jak si preluduju a improvizuju píseň Over the Rainbow. Rád si jen tak sednu ke klavíru… A když jsme pak s pány z nadace sestavovali program, tak mě hned požádali, jestli bych ji nezařadil i dnes a nepřidal ještě něco vánočního,“ vysvětlil, když odložil housle. Na ty předtím zahrál dvě části z Bachovy Partity č. 2 a virtuózní Recitativo a Scherzo Fritze Kreislera. Večer pak uzavřela skladatelka, klavíristka a zpěvačka Beáta Hlavenková výběrem ze své tvorby.

Vánoční koncert odstartoval celou sérii podobných večerů, které se budou konat vždy poslední úterý v měsíci celou první polovinu příštího roku, první je tedy na řadě 31. ledna. V šesti programech se postupně představí žáci vždy dvou ze dvanácti vybraných základních uměleckých škol, které by v tomto běhu sbírky měly získat nové piano. Celkově je třeba vybrat něco přes pět milionů korun, zhruba pětina už přitom na kontě sbírky je. Společnost Petrof hned zpočátku přispěla částkou sedm set tisíc korun, dárci zatím asi třemi sty tisíci a rodinná nadace Karla Komárka také tak, ke každému daru od lidí totiž automaticky přidá stejnou sumu.

Impulsem k celé akci byla v podstatě politika. Rodinná nadace Karla Komárka zakoupila v září roku 2020 osm pianin a tři klavíry, které odmítl čínský klient po návštěvě předsedy českého senátu na Taiwanu. Nástroje se rozhodla věnovat českým školám. Do grantové výzvy se o ně přihlásilo přes sto padesát škol. Odborná komise z nich vybrala padesát šest, u kterých vyhodnotila, že nové piano potřebují nejvíc. Zmíněných jedenáct nástrojů dostaly nejpotřebnější školy hned, zbylé čekaly na výsledek sbírky Piana do škol. Nakonec se podařilo vybrat necelých devět milionů devět set tisíc korun. Letos v říjnu nadace vyhlásila nové kolo sbírky. Přihlásilo se čtyřiačtyřicet škol, ze kterých komise vybrala dvanáct.

*******

Foto: Jan Hromádko

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky