KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mezzosopranistka Joyce DiDonato vystoupí na MHF Lípa Musica english

V sobotu 9. března 2024 uvede Mezinárodní hudební festival Lípa Musica mimořádný Koncert pro Liberecký kraj. Na programu bude unikátní projekt americké mezzosopranistky Joyce DiDonato, považované za nejvýraznější osobnost současné světové operní scény. Ta se v České republice představí potřetí v historii, poprvé však se svým úspěšným projektem Songplay, za který získala mimo jiné i cenu Grammy za nejlepší klasickou sólovou vokální nahrávku.

Joyce DiDonato je mezinárodně uznávanou umělkyní, která vystupuje na nejprestižnějších operních scénách po celém světě a která se stala ikonou světové opery díky svému jedinečnému hlasu. Její vystoupení na festivalu Lípa Musica je velkou poctou pro nás a bude mít obrovský kulturní přínos pro náš region. Díky Joyce DiDonato se stane ještě atraktivnějším pro milovníky opery a klasické hudby nejen v našem regionu, ale i pro návštěvníky z okolních zemí. Je to skvělá příležitost pro rozvoj turistického ruchu a propagaci našeho regionu. Je to příležitost, kterou bychom si neměli nechat ujít, a jsme hrdí, že se nám podařilo přilákat jednu z nejvýznamnějších operních hvězd současnosti na náš festival,“ říká Martin Prokeš, ředitel festivalu.

Joyce DiDonato je špičková pěvkyně, jejíž hlas je odbornou kritikou přirovnáván ke dvacetičtyřkarátovému zlatu a která si podmanila doslova celý svět nejen svým dokonalým vokálním uměním, ale i vynikajícím herectvím, charismatem, vtipem a bezprostředním přístupem k publiku. Za své originální projekty sbírá nejvýznamnější hudební ocenění světa, a právě jeden z nich představí unikátně v České republice na festivalu Lípa Musica. Prestižní cenou Grammy ozdobený projekt Songplay překlenuje propast mezi jazzem, operou a populární hudbou a přináší chytře promyšlený crossover, který kombinuje improvizaci s klasickým uměním.

S tímto nápadem za mnou přišel klavírista Craig Terry,“ uvedla v rozhovoru k představení nahrávky Joyce DiDonato a dodala „a řekl: ‚Prostě si myslím, že je tragédie, že tyhle italské klasické písně, které se každý začínající student zpěvu snaží zvládnout, když je mu 16, 17 let, pracuje na nich, a nakonec je tak nějak zahodí, protože neví, jak je zpívat, protože jsou těžké. A nakonec ty písně nenávidí. Ale ve skutečnosti jsou to vlastně docela báječné skladby.‘ Hráli jsme si s nápadem ‚Caro mio ben‘. A já jsem s ním začala zpívat, a než jsem se nadáli, harmonie se najednou změnila v něco velmi jazzového…

Za doprovodu prvotřídních hudebníků z rozmanitých světů opery, jazzu a tanga Joyce DiDonato nabízí tento projekt čisté potěšení z improvizace, experimentu a žánrového dialogu mezi italským barokem a písněmi Duka Ellingtona, Richarda Rodgerse a dalších jazzových legend 20. století, Joyce DiDonato v něm však zůstává operní pěvkyní:

Od začátku jsem věděla, že jediný způsob, jak to bude fungovat, je, že to budu zpívat svým hlasem. Nehodlala jsem se přes noc proměnit v nějakou jazzovou zpěvačku. A hodně jsme o tom ve studiu diskutovali, snažili jsme se rozhodnout, jaký je nejlepší přístup, aby to bylo pořád autentické a věrné té písni, ale zároveň věrné mně,“ doplnila k interpretaci DiDonato a pokračuje: „To, co dělám ve všech svých představeních a co se určitě děje v jazzovém světě, je improvizace. Pocházím ze světa baroka a belcanta, kde se od nás očekává, že budeme zdobit vokální linku, abychom měnili věci a udržovali je svěží. V jazzovém světě to platí ještě víc, a tak se snažím, aby každé vystoupení bylo jiné. A reakce publika jsou různé a je zábavné to vnímat a hrát si s tím, co prožívají posluchači…

Joyce DiDonato si mezinárodní věhlas vydobyla v HändelovýchMozartových operách a je také široce uznávaná za ztvárnění belcantových rolí RossinihoDonizettiho, ale i Berliozových či soudobých děl. Je ceněna i díky své rozsáhlé diskografii, která zahrnuje celou řadu neotřelých projektů včetně Songplay. A právě jediné české uvedení tohoto projektu bude dalším ze série festivalových Koncertů pro Liberecký kraj a uskuteční se příští rok v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Foto: Chris Singer

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky