KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Smetanovské dny v Plzni s premiérou melodramu english

„V každé frázi spolu dýchali, zaujali doposloucháváním jednotlivých motivků.“

„Krejčího Divertimento zaznělo s úžasnou lehkostí a dobře vystiženým vtipem.“

„Illeho hudební řeč je sice moderní, ale je lidská a zároveň nikoli podbízivá.“

 

Festival Smetanovské dny, který je v Plzni v plném proudu, hostil v neděli renomovaný soubor Prague Radio Trio. Koncert se konal v nedávno zrevitalizovaném sále Církve bratrské, kde jsme již v dřívějších ročnících byli svědky výjimečných hudebních událostí. Tak tomu bylo i letos. Na koncertě zazněla světová premiéra melodramu Tomáše Illeho – díla, které vzniklo na objednávku festivalu.

Nebudu však předbíhat, protože skladba zazněla až na samotném konci hudebního podvečera a před ní byl sestaven posluchačsky neméně zajímavý program. Pro obsazení dechového tria – hoboj, klarinet a fagot – je napsána řada původních skladeb všech stylových období, a tak na úvod zaznělo jedno z divertiment Wolfganga Amadea Mozarta. Hobojista Lukáš Pavlíček, klarinetista Lukáš Dittrich a fagostista Libor Soukal posluchače zaujali od prvních tónů. V programových poznámkách Lenky Bočanové se posluchači dočetli, že „divertimento představovalo v 17. a 18. století – podobně jako kasace – oblíbený žánr příležitostné kratochvilné hudby doplňující nejrůznější společenské akce či oslavy…“ V jednotlivých kontrastních částech tohoto Divertimenta č. 2, K. 229 tak interpreti příkladně měnili jejich charakter, v každé frázi spolu doslova dýchali, zaujali svým doposloucháváním jednotlivých motivků.

Dalším protagonistou hudebního podvečera byl známý pražský herec, moderátor a dabér Svatopluk Schuller. Právě jemu byla svěřena úloha nejen koncert uvést, ale velmi vhodným způsobem propojit jednotlivé skladby recitací děl českých autorů podobné doby vzniku. Před svěžím dílem Iši Krejčího, které zaznělo po Mozartovi a výborně na něj svým neoklasicistním charakterem navázalo, tak posluchači vyslechli báseň Proměny Jaroslava Seiferta. Trio Divertimento, které Krejčí věnoval svému „učiteli kompozice K. B. Jirákovi“ zaznělo s úžasnou lehkostí a dobře vystiženým vtipem. Krejčího divertimento má na rozdíl od Mozartova pětivětého „pouze“ čtyři části. Nejvíce mne zaujala poslední, ryze neoklasická část Rondino.

Následoval umělecký přednes Svatopluka Schullera, z díla Karla Čapka zazněla Stará metafora dvě. Pak již byl prostor pro dalšího českého autora, Bohuslava Martinů. Zazněly jeho Madrigaly pro hoboj, klarinet a fagot, H 266. Dílo, které vzniklo v přelomovém roce 1938, je prvním dílem, ve kterém Martinů využívá madrigalovou polyfonní strukturu. Soubor Prague Radio Trio dobře vystihl určitou závažnost díla, které vzniklo z popudu silného zážitku, kdy Martinů v Praze slyšel díla W. Byrda, T. Weelkese, nebo O. Gibbonse.

Po dalším literárním předělu, kdy jsme vyslechli Chléb a růži Jaroslava Seiferta, následovalo dílo Divertissement pro hoboj, klarinet a fagot Erwina Schulhoffa. Dílo z roku 1927 je cyklem šesti hudebních miniatur. Schulhoff v nich osvědčil stručnost a vtipnost jako součást své kompoziční techniky. Po úvodní Ouvertuře následovala část Burlesca, ve které vynikajícím způsobem vyzněla početná fagotová sóla. Následovalo Romanzero a četné synkopy ve vynikajícím způsobem podaném Charlestonu. Zde můžeme vzpomenout jakousi analogii s dílem Bohuslava Martinů, nebo třeba i Luboše Sluky, kterým tanec charleston také imponoval a také jej tvořili. Následovalo miniaturní Téma s variacemi a fugatem, vystřídané vtipnou Floridou. V této části spolu, ostatně jako i jinde, vynikajícím způsobem spolupracoval hoboj a klarinet. Cyklus uzavírá Rondino, které se stalo předlohou pro nový videoklip interpretujícího souboru. Video je volně dostupné na FCB profilu Prague Radio Tria a stojí za zhlédnutí. V závěrečném Rondinu se mimochodem v četných unisonech ukázala perfektní intonace členů souboru…

Před poslední skladbou programu Prague Radio Tria již přítomný herec Svatopluk Schuller jen zaujal pozici na pódiu, aby se připravil ke čtení výběru z textů biblické knihy Přísloví. Vynikající byla volba překladu – Bible 21. století /www.bible21.cz/ překladatele Alexandra Fleka a jeho kolektivu. Začala tak avizovaná premiéra díla speciálně napsaného pro letošní ročník festivalu – Přísloví Šalamounova. Úkolem byl pověřen zkušený skladatel a autor četných aranží Tomáš Ille. Protože jsem měl tu čest slyšet i jeho jiná díla, nepřekvapilo mne, že formu melodramu zvládne vynikajícím způsobem prokomponovat. Prostor dostalo i dechové trio, představilo se v četných sólových nebo přechodových místech. Výborně nejen skladatelsky, ale i interpretačně vyzněly pasáže, kdy se stupňovalo napětí textu a dechové trio svými akordickými vpády výstavbu textu podtrhlo.

Zaujala také určitá tematická spřízněnost první části „Klíč k poznání“ s částí poslední „Hostina moudrosti a tuposti“. Dobrým nápadem byl také přechod z tóniny f moll na začátku části „Když s mocným člověkem k jídlu sedáš si“ do stejnojmenné durové tóniny na konci části. Dlužno říci, že Illeho hudební řeč je sice moderní, ale je lidská a zároveň nikoli podbízivá. Autor byl přítomen a sklidil zasloužené uznání publika. Přítomný překladatel hebrejského textu bible Alexandr Flek byl pak také přizván k děkovačce. Využil toho k přednesu části textu v originálním jazyce po krátké úvodní hudbě tria. Posluchači tak byli seznámeni se všemi důležitými osobami, podílejícími se na vzniku díla, které jistě nezůstane zapomenuto, ale díky bohaté koncertní činnosti hostujícího souboru Prague Radio Tria bude uváděno na pódiích dále.

 

Petr Novák

Petr Novák

Pedagog klavírní hry, sólista, komorní hráč a korepetitor

Studoval na Konzervatoři Plzeň, na Hudební fakultě AMU v Praze a na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn-Bartholdy v Lipsku. Jako sólista spolupracoval s tuzemskými orchestry a se Symfonickým orchestrem v běloruském Brestu, recitály měl nejen doma v Plzni, v Praze a na festivalu Janáčkův máj, ale i v Německu. Těžištěm jeho činnosti je ale spolupráce s mladými studenty – instrumentalisty, a to jak na půdě Konzervatoře Plzeň, tak při korepetici například na Letních hudebních kurzech v Domažlicích, Letních hudebních kurzech Plzeňského kraje, Třeboňském letním setkávání a jinde. Per Novák spolupracuje nebo spolupracoval s renomovanými sólisty, nahrává pro Český rozhlas, jeho spolupráci s houslistkou Viktorií Kaunzner zachytil Bavorský rozhlas. Účinkoval ve významných sálech, zvláště v Británii - ve Wigmore Hall v Londýně, Bridgewater Hall v Manchesteru nebo v St. David´s Hall v Cardiffu. Po studiích působí už osmnáctým rokem v Plzni. Zapojuje se i do hudebně – publikační činnosti, mimo jiné pro Plzeňský deník.

www.novakpetr.com



Příspěvky od Petr Novák



Více z této rubriky