KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Opera ve škraboškách english

„Marek Šedivý se nebojí jasného vymezení temp.“

„Režisér s výtvarníky se rozhodli prezentovat drama spíše jako univerzální podobenství.“

„Riccardo je v podání Luciana Mastra lehkomyslný, ale veskrze docela kladný hrdina.“

Maškarní ples byl první z Verdiho oper, kterou před sto lety uvedlo nově vzniklé české divadlo v Ostravě. Národní divadlo moravskoslezské teď v rámci oslav jubilea nově nastudovalo stejný titul. Na rozdíl od Prahy, kde je také na repertoáru, se ovšem hraje v historické verzi z doby premiéry, kdy musel skladatel kvůli cenzuře děj přenést z Evropy do Bostonu a ze švédského krále Gustava III. udělat amerického guvernéra.

Za inscenací výrazně stojí dirigent Marek Šedivý, který se má od příští sezóny stát hudebním šéfem ostravského operního souboru. Vedl premiérové čtvrteční představení jistou rukou, kontrastně, až k naléhavé dramatičnosti. Maškarní ples je třiadvacátou z Verdiho oper, má všechno, co jeho díla činí mistrovskými, věrohodnými a strhujícími: kompoziční vynalézavost, psychologickou trefnost, osobitý styl. Marek Šedivý se nebojí jasného vymezení temp v obou směrech. Zvláště v těch hybnějších dosahoval s dobře hrajícím orchestrem a stejně dobře sezpívaným sborem silného účinku. Dějové vrcholy podpořil hudbou výrazněji než režisér Marián Chudovský.

Od přesazení příběhu ze Stockholmu do Spojených států pro premiéru v Římě v 50. letech 19. století se sice několik pasáží v textu neshoduje s jevištní realitou, ale jinak se zas tak moc nestalo. Režisér s výtvarníky scény a kostýmů Jaroslavem ValkemPetrem Čaneckým se navíc programově rozhodli prezentovat drama spíše jako univerzální podobenství o lásce, nevěře, přetvářce a pomstě – o pocitech přesahujících časová období i teritoria. Tedy rozhodně ne jako drama historické nebo historizující. Přizpůsobili tomu vesměs neutrálně vyhlížející oblečení i jednoduchou temnější scénu. A vlastně i proto jsou charakteristickým prvkem výpravy všudypřítomné mrtvolně bledé škrabošky. Jsou jimi vybaveni snad všichni. I černě odění tanečníci. Ti je však nemají přes obličej, ale trochu přízračně v týlu.

Ve Verdiho Othellovi vraždí žárlivý muž úplně zbytečně, stal se obětí pomluvy a zlovolné léčky. Paradoxem Maškarního plesu je, že královražda, v případě bostonské verze vražda guvernéra, má jakoby reálnější důvody, ale je přemrštěná a také zbytečná. Amélie sice králi (guvernérovi) jeho vyznání nakonec opětovala, ale u něj jde možná jen o flirt a u ní asi o citové zmatky. Celkově nerovný, ne moc krásný, spíše zoufalý, vzájemně nedokončený a nenaplněný vztah, zatížený výčitkami svědomí a znemožněný morálkou a konvencemi. Nejde o nic osudového. A už vůbec ne v Chudovského režii. Vladařův nejbližší přítel Renato se právem cítí podveden, zrazen a zneuctěn, ale na vraždění to ve skutečnosti není… Ostatně, dozvídá se, ale bohužel pozdě, že měl být i s manželkou navíc převelen jinam, aby pokušení zmizelo z očí.

Tragická postava, která otočí o sto osmdesát stupňů, by potřebovala pro opravdovou plnost asi výraznější režijní koncepci a podrobnější herectví, ale pěvecky byl bělehradský host Dragutin Matić, barytonista s plným hlasem, dostatečně přesvědčivý. Riccardo, hrabě z Warwicku, tedy guvernér, je v této inscenaci v podání Luciana Mastra lehkomyslný, ale veskrze docela kladný hrdina. V Ostravě působící italský tenorista, v poslední době úspěšný v hlavních rolích také v Juliettě a v Rusalce, je i zde plný pozitivního vyzařování. Má znělý a pevný hlas a charakteristicky zabarvenou intonaci. Oba představitelé by ale ještě důsledněji mohli používat a uplatňovat opravdu dlouhodeché a lahodné legato.

Zajímavým hostem byla mladá polská sopranistka Anna Wilczyńska, budoucí dramatická pěvkyně s ostřejším hlasem a převažujícím dominantním projevem, už nyní schopná velkého dynamického rozpětí. Ve velkých výstupech vzbuzovala úctyhodný respekt, ale zaujala také emotivním ztišením. Čarodějnicky vyhlížející věštkyní Ulrikou byla Irena Parlov, rozverným pážetem Oscarem Jana Sibera. Dobrou práci odvedli pěvecky i oba spiklenci – Josef Škarka a Roman Vlkovič.

Maškarní ples je v Ostravě hudebně dostatečně poutavým, vizuálně spíše příjemně konvenčním, v celkovém dojmu statickým představením. Není událostí.

Foto: Martin Popelář, NDM Ostrava

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky