KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Uznání Přemyslu Kšicovi za Lisztův varhanní monument english

„K setrvalému standardu festivalových tradic, již pětadvacetiletých, přispěl služebným způsobem, spolehlivým poctivým výkonem, prostým okázalosti.“

„Ropkovu nejznámější a nejhranější skladbu obdařil poučeným nadhledem a gradací k přiměřeně monumentálnímu vrcholu.“

„Nepřidal pak nic malého, nic jen lacině efektního.“

Přemysl Kšica, nenápadný pražský chrámový varhaník mladšího středního věku, hrál jako druhý z letošních osmi umělců na Mezinárodním varhanním festivalu v bazilice sv. Jakuba v Praze k poctě varhaníků Jiřího Ropka a Otto Nováka. Program zarámoval do Bachovy hudby, důstojně připomněl nejznámější Ropkovu kompozici, zaimprovizoval a úctyhodně se popasoval s proslulým půlhodinovým monumentem od Franze Liszta.

Jiří Ropek (1922-2005) se stal varhaníkem u sv. Jakuba po svém učiteli Bedřichu Antonínu Wiedermannovi. Byl v roce 1965 protagonistou prvního koncertu povoleného v komunistickém Československu v kostele. Na jeho „varhanní hodinky“, většinou před bohoslužbami, chodily do tohoto chrámu po čtyři desetiletí pravidelně stovky lidí. Stal se zřejmě prvním varhaníkem, který koncertoval v londýnské síni Royal Festival Hall, účinkoval i v rámci předolympijského festivalu v Mexiku při příležitosti Olympijských her v roce 1968… Chrámová hudba u sv. Jakuba byla v dobách diktatury pojmem, a to díky varhanám Jiřího Ropka a sboru a orchestru řízených Josefem Herclem.

K bazilice na Starém Městě patřil i Otto Novák (1930-2013). Od roku 1951 působil jako varhaník Svatojakubského sboru Cantores Pragenses. Hlavně byl ale po tři desetiletí, až do poloviny 90. let, varhaníkem v katedrále sv. Víta na Hradčanech, kde jeho hra doprovázela i takové historické okamžiky, jako byla inaugurace prezidenta Václava Havla nebo návštěva papeže Jana Pavla II. Hrál také při papežské mši v bazilice sv. Petra ve Vatikánu při svatořečení Anežky Přemyslovny.

Přemysl Kšica svým čtvrtečním recitálem přispěl k povědomí o úrovni svatojakubské hudby i k setrvalému standardu festivalových tradic, již pětadvacetiletých, služebným způsobem, spolehlivým poctivým výkonem, prostým okázalosti. Bachovu pětiminutovou Sinfonii z kantáty „Wir danken dir, Gott, wir danken“, jak ji upravil pro varhany Alexandre Guilmant, předestřel v poměrně bohatém zvuku, ale přehledně, díky důsledně dodržené nonlegatové artikulaci zřetelně, nic se neslévalo.

Ropkovu nejznámější a nejhranější skladbu, zhruba dvanáctiminutové mistrovské Variace na liturgickou velikonoční melodii „Victimae paschali laudis“ z roku 1956, obdařil poučeným nadhledem a gradací k přiměřeně monumentálnímu vrcholu. V sedmi variacích dynamicky i v registraci pěkně odlišil nejen základní sazbu, charakter a barvy každé z nich, ale jasně dával zaznít i cantu firmu tam, kde má upoutat pozornost. Po expozici tématu a první tiché variaci využil v druhé výrazný jazykový rejstřík, ve třetí, která je spíše intermezzem, osvětlil roztrhání melodie do staccatových akordů, ve čtvrté se třemi nezávislými linkami zvýraznil pedál, v páté, tajemně utlumené, posílil zajímavé harmonické souvislosti, v šesté, v níž přechází melodie neustále mezi partem levé a pravé ruky, ustál zdánlivě nesouvisející figurace a bloudící basy, v sedmé variaci s tématem v pedálu připravoval pak už hutnější sazbu, která charakterizuje navazující fugu, využívající samozřejmě také téma a velmi přirozeně stupňovanou až do působivého tutti.

V následující nedlouhé, jen několikaminutové improvizaci na mariánskou píseň Přemysl Kšica zůstal u konvenčně univerzálního barokizujícího projevu a spíše než výrazně nápaditou nebo odvážnou invenci ukázal v setrvale vyšší dynamice a husté sazbě spolehlivou schopnost vyplnit zručnými postupy potřebný čas.

Lisztova Fantazie a fuga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam“ je půlhodinovým monumentem, ve své době, tedy v roce 1850, patrně nejdelší sólovou varhanní skladbou. Je i skladbou velmi „klavírní“, pokud se týká bohatě virtuózní sazby a neméně bohatého harmonického průběhu, ale zdaleka není jen dílem klavíristy napsaným pro varhany: má svou přesvědčivost přesně sedící varhannímu zvuku. A má svou jedinečnost. Od ztišených pasáží přidává běhy a modulace, od barev a fanfár dospívá k prvnímu vrcholu, jakési náhorní plošině. Z ní se později, po návratu k jednohlasu – přes evokace vzdáleného zvuku varhan v chrámovém prostoru a prožité meditace i přes stupňování naléhavosti a technické náročnosti – dostane postupně až k fantazijně uvolněné, velkolepě gradované fuze, korunované romanticky bujnou citací chorálu. Kšicovi se podařilo udržet pozornost, vyjádřil dílčí členění i celkový tah velké hudební plochy, vzbudil uznání za suverénní uchopení a osvětlení díla.

Nepřidal pak nic malého, nic jen lacině efektního, ale ani výrazně kontrastního. Sáhl k Bachovi. V duchu poctivě sestaveného a stejně poctivě zahraného programu zaokrouhlil nakonec celý koncert náročnou Fugou Es dur BWV 552. Svatojakubské varhany tento podvečer využil v poměrně jednotném vyznění jako nástroj schopný naplnit velký prostor, méně už jako nástroj s nepřeberným množstvím zvukových kombinací a odstínů. Přemysl Kšica rozezněl největší pražské i české varhany s úctou, bez snahy je okázale ovládnout.

Foto: Zdeněk Chrapek

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky