KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sborové mistrovství pod rukama Lukáše Vasilka english

„Čtyři barvité a temné příběhy zhudebněné velice působivým způsobem a zazpívané opravdu famózně.“

„Janáčkův sbor Potulný šílenec je hraniční záležitost.“

„Mužská část sboru se prezentovala na koncertě jako lepší – zvukově kompaktnější, tvárnější.“

Pražský filharmonický sbor čeká řada krásných úkolů ve spolupráci s orchestry, ale hned na začátku sezóny umožnil publiku dokonalý zážitek svým ryze vokálním, samostatným a capellovým koncertem. Sestava děl českých klasiků dala vyniknout napřed ženské a pak mužské části tělesa a nakonec i celému smíšenému sboru. Uvedení Foersterovy hudby bylo víc než záslužné, Janáček zapůsobil neopakovatelně přímočaře a Vítězslav Novák vyzněl mimořádně dramaticky.

Právě Balady na slova lidové poesie moravské od Vítězslava Nováka byly v podání Pražského filharmonického sboru v úterý večer v kostele sv. Šimona a Judy na prvním z koncertů vlastního cyklu strhujícím finálním číslem. Byla to jediná půlhodinová položka po přestávce, čtyři barvité a temné příběhy zhudebněné velice působivým způsobem a zazpívané opravdu famózně. Dvě balady z opusu 19, dvě z opusu 23, dohromady jakoby jednolitý čtyřdílný cyklus, gradují do pregnantního rytmicky-melodického vrcholu, opakovaného se zdrcující pravdivostí, do hrůzostrašné pointy příběhu o mladíkovi, který odešel na vojnu s nevrátil se… A teď „na francúzském na pomezí, tvého bratra hlava leží, leží, leží porubaná, podkovama rozšlapaná“. Hudební motiv, který se zaryje do paměti…

Novákovy sbory nazvané Čtyři básně Otokara Březiny, které předtím zazněly ve výběru, v počtu dvou (Magické půlnoci a Zpívaly hořící hvězdy), jsou jiné. I v hutné sazbě a složitější harmonii a s typickými polyfonními výměnami a imitacemi podchycují srozumitelným, hudebně zralým způsobem texty, které jsou jemnější, oduševnělé. Vítězslava Nováka sice naše současnost moc nesleduje, nevnímá a neoceňuje, ale není pochyb o tom, že byl skvělým komponistou, který uměl vyprecizovat a rozlišit vyjadřovací a výrazové prostředky velmi cíleně a přesně.

Na začátku koncertu se na pódiu objevila nejprve ženská část tělesa. Posvěcení noci, sbor Josefa Bohuslava Foerstera na německý text s doprovodem klavíru, zazněl jemně, v dokonale sjednoceném souzvuku a výslovnosti, působivě, stejně jako hned poté Janáčkova Vlčí stopa, ovšemže už střihově různorodá a vypjatější. Mužská část sboru se nicméně tento večer prezentovala na koncertě jako lepší – zvukově kompaktnější, tvárnější. Oproti ženám nezazněl opravdu ani jediný z hlasů ostřeji, neintegrovaně. Foersterova Večerní píseň měla v mužských hlasech krásné barvy a přesnost, kulatost a kultivovanost. Radost poslouchat.

Janáčkův sbor Potulný šílenec je hraniční záležitost. Výrazově a pěvecky mimořádně obtížná partitura z roku 1922 patří k moderně a plně i do okruhu skladatelovy nezařaditelné svéráznosti. Text Rabíndranátha Thákura směsí mystiky a moudrosti na pomezí reálna a pověsti umožnil Janáčkovi plně rozvinout jeho zkratkovité a barvité vyjadřování, nehledící v tomto případě na zpěvnost, ale vzrušeně sdělující na samu dřeň odkryté poselství. Způsob, jakým mužský sbor – za spoluúčasti sólistů Martina SlavíkaJiřího Brücklera – suverénně v tónech modeloval a pointoval do krajnosti vokálních možností slova a věty, bral dech.

Novákovy čtyři balady pak ve zvuku smíšeného sboru a za přesného bravurního doprovodu čtyřručního klavíru (Slávka Vernerová-PěchočováMarcel Javorček) korunovaly koncert druhým a konečným vrcholem. Pražský filharmonický sbor, pod rukama a za sugestivní bezhlesé návodné deklamace Lukáše Vasilka, ukázal tento večer obdivuhodně široké spektrum svých možností, dynamiku, výraz, kompaktní sazbu, kultivovanost i dramatickou sílu; celé své stálé mistrovství, které tvoří reálný obsah jeho značky. 

Foto: Pražský filharmonický  sbor  

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky