KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Neobvyklý filharmonický advent z Mnichova english

„Tradiční předvánoční koncerty ‚Kubelíkova orchestru‘ nabízejí každoročně speciální zážitek.“

„Od počáteční, prosebné Griegovy hudby přes lahodného Mozarta po hudebně a technicky náročného Schuberta na závěr koncertu prosvítalo skrze tóny světlo, které se pomalu, ale jistě dere na povrchu po končícím složitém roce.“

„Pro ruskou sopranistku Julii Lezhnevu byl koncert zároveň debutem u Rozhlasového orchestru.“

Svět se přizpůsobuje nové situaci a v klasické hudbě tomu není jinak. Předvánoční koncert Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu byl letos online, a přesto nabídl mimořádnou hudební kvalitu. Orchestr řídil Herbert Blomstedt, účinkovali sopranistka Julia Lezhneva a Sbor Bavorského rozhlasu.

Tradiční předvánoční koncerty „Kubelíkova orchestru“ nabízejí každoročně speciální zážitek. Všudypřítomnou vánoční náladu podtrhuje nadmíru klasická a povzbudivá hudba. A přesně takové koncerty zažil Mnichov naposledy před dvěma lety. Americký pianista Emanuel Ax provedl tehdy s elegancí sobě vlastní Haydnův Koncert pro klavír a orchestr D dur společně s dirigentem Davidem Robertsonem. Zazněla i barvitá Ravelova Má matka husa. Minulý rok nedlouho před koncerty náhle zemřel dlouholetý šéfdirigent orchestru Mariss Jansons. Tato událost logicky ovlivnila náladu i koncertní program, přesto se orchestr duševně i technicky vzchopil a provedená Mozartova Velká mše c moll byla hlavně o naději a oslavě života tohoto velkého dirigenta. Odcházeli jsme tehdy zvláštně rozechvěni a s pocitem vděčnosti z mimořádného zážitku. Dirigentského pultu se ujal právě Herbert Blomstedt, pro kterého bylo tehdy světlo důležitější než temnota.

V letošním roce tomu nebylo jinak. Od počáteční prosebné Griegovy hudby přes lahodného Mozarta po hudebně a technicky náročného Schuberta na závěr koncertu prosvítalo skrze tóny světlo, které se pomalu, ale jistě dere na povrch po končícím složitém roce. Už jenom fakt, že byl v této situaci třiadevadesátiletý švédský dirigent přítomen v Mnichově, zavdával pocit malé slavnosti.

Dovolte mi začít od konce: Symfonií č. 8 C dur „Velkou“ D 944 od Franze Schuberta. Blomstedt krásně podtrhnul kontrasty mezi tragikou a štěstím v této „velké“ hudbě tím, že vedl orchestr k hrubšímu frázování a široce uplatňované dynamice. Připomněl tím, jak vrtkavá dnešní situace nadále je. Zaujala zvuková kompaktnost a dynamická variabilita. Rád bych upozornil na podmanivá pianissima v druhé větě nebo celkově malou tvrdost žesťů. Díky tomu pro mě byla Schubertova hudba z Mnichova protentokrát strhujícím zážitkem a vrcholem online přenosu. Hodnotit hudební produkci přes záznam je komplikované. Přesto Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu zahrál z Herkulova sálu příjemně vyváženě. V Mozartovi lehce, v Schubertovi o poznání razantněji, ale celkově ve zvukové čistotě digitálního záznamu.

Koncert začal dvěma žalmy od Edvarda Griega pro sbor a sóla a cappella v podání Sboru Bavorského rozhlasu. Blomstedt studoval Griegovu a Schubertovu hudbu společně a minimálně podle obsáhlého programu (který je v němčině k dispozici ke stažení pod videem) našel v této hudbě několik průsečíků. Griegova hudba je zvukově originální. Prostá, ale emocionálně účinná. První žalm v podání sboru a sólistů vyzněl zcela vážně, druhý naopak laskavě a odevzdaně. Následovalo moteto Exsultate, jubilate od mladého Wolfganga Amadea Mozarta. Je to radostná a jásavá hudba, jak prozrazuje sám její název. Pro ruskou sopranistku Julii Lezhnevu byl koncert zároveň debutem u tohoto rozhlasového orchestru.

V Praze se Lezhneva objevila v říjnu minulého roku, kdy zaujala v Händelově MesiášiCollegiem 1704. Sopranistka disponuje neuvěřitelně lahodným a technicky zvládnutým výrazem. Koloraturu zde uplatňovala zajímavým způsobem: spíše vyzdvihovala smyslnost než umělou účelovost výrazu. A to i v místech rychlých běhů. Byla opravdu škoda, že jsme ji nemohli slyšet naživo a v detailech. Skladba příjemně plynula jako jeden radostný celek. Lezhneva svojí podmanivostí a přirozeností jistě zaujme i toho posluchače, který neholduje zpěvu.

Koncert, který se uskutečnil 18. prosince jako benefiční, určitě stojí za poslech! Program nenabízí žádné ohrané kusy, jak je tomu občas zvykem u jiných online přenosů, ale předkládá promyšlený výběr, který jako celek funguje skvěle. Teď už se stačí jen pomalu „proposlouchávat“ a připravovat se na živá setkávání, která snad díky vakcíně přijdou už brzy! Koncert si můžete pustit ze záznamu na webových stránkách orchestru nebo na Facebooku.

Foto: BR Klassik / KlasikaPlus

Jan Průša

Jan Průša

Hudební publicista

Jan Průša (*1990) pravidelně přispívá svými recenzemi a dalšími texty o klasické hudbě a opeře. Mimo KlasikuPlus spolupracuje také s Českou televizí nebo Deníkem N. Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy v Praze a religionistiku v Brně. Na festivalu Smetanova Litomyšl a v týmu České filharmonie se zabývá fundraisingem. V roli hudebního publicisty se zaměřuje na období pozdního romantismu, expresionismu nebo autory Nové hudby. Jednou by rád interpretoval na klavír Cageovu slavnou kompozici 4’33.



Příspěvky od Jan Průša



Více z této rubriky