KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Poučný barokní podvečer souboru Collegium Marianum a Charlese Danielse english

„Chválit soubor Collegium Marianum mi po několika návštěvách jeho koncertů v plenéru, v kostele i koncertním sále připomíná nošení dříví do lesa.“

„Sympatický průvodce večerem stručně a nevtíravě svou vytříbenou angličtinou vysvětloval různé výslovnosti tohoto jazyka v průběhu vývoje ostrovní hudby od renesance až po baroko.“

„Bylo evidentní, že pan Daniels v minulosti oplýval skvělou technikou, příjemným kulatým a měkkým hlasem, to jistě každý poznal.“

Pondělní koncert v krásném prostředí Císařského sálu Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě posluchačům přinesl písňovou tvorbu anglických autorů od konce šestnáctého až po začátek osmnáctého století, a to v podání předního britského tenoristy Charlese Danielse, který se na tento repertoár specializuje. V rámci hudebního večera vystoupil soubor Collegium Marianum s uměleckou vedoucí Janou Semerádovou a koncertní mistryní Lenkou Torgersen. Posluchači měli příležitost poslechnout si u nás jen vzácně uváděná díla Thomase Morleyho, Johna Dowlanda, Henryho Purcella, Matthewa Locka či Johanna Christopha Pepusche. Ve druhé polovině programu umělci přednesli části z pastorální ódy Georga Friedricha Händela L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato – Veselý, Rozjímavý a Umírněný – na text básní Johna Miltona. Program s názvem Welcome to all the pleasures byl součástí podzimní řady jednadvacátého cyklu Barokních podvečerů, které právě Collegium Marianum pořádá.

Chválit soubor Collegium Marianum mi po několika návštěvách jeho koncertů v plenéru, v kostele i koncertním sále připomíná nošení dříví do lesa. Takže se k jeho výkonu vyjádřím stručně: Opět nabité energií, perfektně technicky zvládnuté finesy v čele s hráčkou na flauto traverso a zobcovou flétnu Janou Semerádovou a houslistkou Lenkou Torgersen, na které je i krásný pohled. Jsou doslova pohonem souboru. Zrovna tak v basové části excelovala Hana Fleková na violu da gamba a na barokní violoncello a v jemných doprovodech tenoristy Charlese Danielse také loutnista a teorbista Jan Krejča. Celý ansámbl dosáhl plného a vyrovnaného zvuku (tím nemám na mysli forte, ale homogennost a měkkost zároveň) v druhé půli večera, zejména v Händelových skladbách, kdy do společné hudby „vplul“ i kontrabasista Tilman Schmidt.

A nyní k tenoristovi Charlesi Danielsovi, který by měl v tomto roce překročit šedesátku. Sympatický průvodce večerem stručně a nevtíravě svou vytříbenou angličtinou vysvětloval různé výslovnosti tohoto jazyka v průběhu vývoje ostrovní hudby od renesance až po baroko. A tyto rozdíly aplikoval ve svém pěveckém projevu. Zároveň byl vlastně i dramaturgem večera. Potud bylo vše úplně v pořádku, zajímavé a poučné. Je však vždy velmi nepříjemné, když je recenzent svědkem projevu, kterému se říká, že je umělec „za zenitem“. Bylo evidentní, že pan Daniels v minulosti oplýval skvělou technikou, příjemným kulatým a měkkým hlasem, to jistě každý poznal. Protože mi to nedalo, zaposlouchal jsem se do jeho starších nahrávek, abych si ujasnil, kudy se jeho hlasová cesta ubírala. A musím říci, že jeho hlas i projev byly na skvělé úrovni, což se několikrát projevilo i během tohoto koncertu.

Má zkušenosti na mezinárodním poli, jeho životopis uvádí, že procestoval celý svět jako koncertní umělec, například s Händelovým Mesiášem pod taktovkou Nikolause Harnoncourta ve Vídni, Bachovými světskými kantátami pod vedením Masaakiho Suzukiho v Japonsku, Purcellovou Královnou víl v rámci promenádních koncertů BBC v Royal Albert Hall, Kilarovou mší Missa pro Pace pro papeže v Římě. V rámci řady koncertů na festivalu Oude Muziek Utrecht přednesl mimo jiné písně HenryhoWilliama Lawesových se souborem Les Voix Humaines a vystoupil v Cavalliho nešporách se souborem Concerto Palatino. Nahrál například Monteverdiho OrfeaAndrewem Parrottem, Bachovy Matoušovy pašije se sborem a orchestrem J. S. Bach-Stiftung, Händelova Mesiáše, Schützovu Weihnachtshistorie a Monteverdiho Mariánské nešpory se souborem Gabrieli Consort. Má na kontě většinu nahrávek kompletního díla Henryho PurcellaKing’s Consort a také intimněji laděná alba, jako jsou Senflův Tenorlied se souborem Fretwork, HeracleitusBridge QuartetAirs Michela LambertaFredem Jacobsem. Pěvec editoval mnoho anglických písní ze 17. století od Henryho a Williama Lawesových, Johna Jenkinse, Johna BlowaHenryho Purcella. Od posledního jmenovaného dokončil ódu u příležitosti narozenin královny Marie s názvem Arise, my Muse a pro koncerty v Amsterodamu se souborem Gesualdo Consort doplnil chybějící hlasy do motet Sacrae Cantiones à 6 Carla Gesualda.

Tentokrát mi koncert přinesl zejména méně známé či úplně neznámé skladby anglických mistrů v krásném instrumentálním podání a vhled do jejich pěvecké interpretace. Bylo to rozhodně přínosné.

Foto: Petra Hajská

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky