KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Philippe Lefebvre zahájil „Svatovítské varhanní večery“ english

„Program koncertu byl sestaven výhradně z francouzské varhanní hudby a zakončen brilantní improvizací.“

„Svoje vystoupení Lefebvre obohatil velmi zdařilou vlastní úpravou Debussyho Svitu luny z jeho klavírní Suity bergamasque.“

„Velký večer zralého umění.“

Od začátku července probíhá v pražské katedrále už jedenáctý ročník mezinárodního festivalu Svatovítské varhanní večery. Využívá stávající Mölzerův nástroj, a to v netrpělivém očekávání nových velkých varhan Gerharda Grenzinga, dokončených už delší dobu v jeho katalánské varhanářské dílně a připravených k přesunu do Prahy. Bylo šťastným počinem pořadatelů Metropolitní kapituly u svatého Víta, Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu pozvat na zahajovací večer cyklu pěti koncertů renomovaného francouzského varhaníka, třiasedmdesátiletého Philippa Lefebvra, vítěze Mezinárodní varhanní soutěže v Chartres 1973, později titulárního varhaníka v tamní katedrále i v Notre Dame v Paříži. 

Philippe Lefebvre působil zároveň jako ředitel Národní konzervatoře v Lille a v poslední době jako profesor improvizace na Pařížské konzervatoři. Kromě bohaté koncertní činnosti je prezidentem Mezinárodní varhanní soutěže v Chartres a prezidentem společnosti „Orgue en France.“

V programu sestaveném výlučně z děl francouzské varhanní hudby zahájil Dialogem královského varhaníka na francouzském dvoře, barokního mistra Louise Marchanda, jehož četná echa a přemíra ozdob trochu bojovala se zřetelností zvuku romantického svatovítského nástroje.

Letošní jubilant César Franck (dvě stě let od narození) byl připomenut dvěma skladbami – lyrickým Cantabile a dramatickým Pièce héroique. Na zralé interpretaci bylo patrné, že se Lefebvre díly nejvýznamnějšího představitele francouzské romantické hudby celoživotně zabývá a umí vystihnout jejich pozoruhodnou formální výstavbu.

Z tvorby nevidomého varhaníka pařížské katedrály Notre Dame Louise Vierna se hrávají z jeho rozsáhlých šesti symfonií často jednotlivé věty, formální uvolněnost skladeb to dovoluje. Zvolená část druhé symfonie Chorál střídá klidnou úvodní část s pohyblivými gradačními plochami, vystupňovanými interpretem do působivého kontrastu.

Mezi varhanní skladby byl dále vložen lyrický Svit lunyDebussyho klavírní Suite bergamasque ve velmi zdařilé varhanní úpravě Philippa Lefebvra, kde byly uplatněny jemné barvy varhan a převedly program k dalšímu velkému jménu francouzské varhanní hudby, Marcelu Duprému. Cortège et litanie patří k drobnějším autorovým skladbám, vzniklým po první světové válce, a existuje i v orchestrální verzi. Těží z kontrastu úvodního „průvodu“ a následujících litanií, kde později obě témata zaznívají v mohutném závěru současně.

Integrální součástí a velice vítaným zakončením koncertů bývá improvizace. Improvizační tradice je významnou součástí francouzské varhanní kultury. Také Philippe Lefebvre zakončil svoje vystoupení improvizací na gregoriánské Salve Regina, které kombinoval ještě s dominikánským Salve Regina. Obě témata zpracoval převážně lyricky v jemných barvách, až v závěru je použil jednotlivě v imitační polyfonní části, aby obě témata spojil do mohutného závěru.

Velký večer zralého umění.

Foto: Ilustrační – Facebook, Pixabay

Jan Hora

Varhaník a hudební pedagog

Vystudoval Pražskou konzervatoř, hudební fakultu AMU ve třídě Jiřího Reinbergera a vzdělání si rozšířil ještě na Franz-Liszt-Hochschule ve Výmaru. Je laureátem bachovských soutěží v Gentu (1958) a v Lipsku (1964). Koncertoval ve všech zemích Evropy, v USA a Japonsku, spolupracoval s mnoha špičkovými orchestry, podílel se mimo jiné na řadě nahrávek Janáčkovy Glagolské mše. Vyučoval v letech 1965 – 2016 na Pražské konzervatoři, v letech 1977-2014 zároveň na AMU, od 1995 jako profesor varhanní hry. V současné době působí na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové. Často je zván do porot mezinárodních varhanních soutěží. Jeho repertoár zasahuje do všech stylových epoch se zvláštním zaměřením na českou varhanní tvorbu. Pro firmu Vixem nahrál varhanní skladby A. Dvořáka, J. B. Foerstera, L. Janáčka, B. Martinů, M. Kabeláče a A. Háby a staré české mistry J. Zacha, K. B. Kopřivu a J. K. Kuchaře.



Příspěvky od Jan Hora



Více z této rubriky