KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kouzelná Rybovka Matěje Formana očarovala Smetanovu síň english

„Scénické zpracování Kouzelné Rybovky jako by se odehrávalo v klasickém českém betlému, jehož figurky na pódiu zázračně obživnou.“

„Hudební stránka Kouzelné Rybovky byla neméně nápaditá. Tvůrci se rozhodli tradiční Rybovu mši obohatit vložením krátkých skladeb dalších skladatelů.“

„To, že přes délku představení více než devadesát minut bez pauzy vydrželo i dětské publikum s nadšenou pozorností až do konce, je dalším znamením skvěle vydařeného díla.“

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby už od nepaměti neodmyslitelně patří k tradičním českým Vánocům. Ani v letošním roce nebyla v adventním čase o oblíbené „Rybovky“ nouze, přesto se jedna z nich dokázala poněkud odchýlit od „zajetých kolejí“ ustálených provedení, a to v tom nejlepším slova smyslu. Kouzelná Rybovka z dílny Matěje Formana ve spolupráci se Symfonickým orchestrem FOK a Kühnovým smíšeným sborem zavítala už podruhé mezi pražské publikum. Původně byl projekt koncipován pro nádherné prostory kostela svatých Šimona a Judy, v letošním roce se pro ohromný úspěch z loňského roku tvůrci rozhodli Kouzelnou Rybovku uvést také ve Smetanově síni Obecního domu ve dvou termínech 21. a 22. prosince. Oba tyto koncerty zároveň podpořily nadační fond UNICEF, který pomáhá ohroženým dětem po celém světě.

Výtvarník a režisér Matěj Forman má za sebou kromě jiného také řadu mimořádně úspěšných projektů spojených s klasickou hudbou. Kromě Symfonického orchestru FOK, se kterým v letošní sezóně připravil kromě Rybovky také Hudební imaginárium nebo Janovy pašije, spolupracuje Matěj Forman pravidelně také s Českou filharmonií (naposledy v červnu uvedená Kniha džunglí) nebo Národním divadlem (Kráska a zvíře, Čarokraj, Jeníček a Mařenka). Není divu, že když se na programu v seznamu tvůrců objeví jeho jméno, je to pro posluchače stoprocentní záruka nejen vynikající kvality, ale také výjimečného, neotřelého a čarovného zážitku. Jednoznačným důkazem opět byla kompletně vyprodaná veškerá představení Kouzelné Rybovky.

Kdo by neznal vánoční klasiku – Českou mši vánoční (Missa pastoralis bohemica) nejvýznamnějšího českého kantora Jakuba Jana Ryby, napsanou v roce 1796 v Rožmitále pod Třemšínem. Tento pastýřský příběh o narození Ježíše Krista a putování pastýřů do Betléma za pozdravením a poklonou budoucímu mesiáši patří bezpochyby mezi nejvýznamnější díla českého klasicismu. Spíše než o mši se jedná o lidovou pastorelu, která však svým rozsahem i významem výrazně převyšuje obvyklý rámec této hudební formy. Ačkoliv dílo obsahuje názvy částí klasické mše, jedná se spíše o řadu drobnějších pastorel spojených do jednoho celku. Celý příběh Rybovy vánoční mše je více než s běžným liturgickým výkladem spojen s tradičními Vánocemi na českém venkově. Scénické zpracování Kouzelné Rybovky jako by se odehrávalo v klasickém českém betlému, jehož figurky na pódiu zázračně obživnou.

Jak jsme už u tvorby Matěje Formana zvyklí, hlavní zásluhu na úspěchu jeho projektů má nádherná a velice originální výprava. Kouzelná Rybovka byla ve spolupráci s Divadlem bratří FormanůDivadlem Lampion přenesena do světa překrásných loutek. Důmyslné zpracování scény neustále poutalo pozornost diváků nápaditými a osobitými výjevy (vtipně ukrytí sólisté mezi pastýřovy ovečky nebo zajímavě zpracované putování postav po různých krajích), částečnou interaktivitu zajišťovaly některé přenesené scény mezi publikum (poletující holubička, stíhaná dravci přímo nad hlavami diváků, nebo zářící lampióny hvězd, nesené ztemnělým hledištěm až na pódium). Nechyběly ani autentické zvukové efekty, dodávající představení na opravdovosti, jako štěkání psa, bečení ovcí a cinkání ovčích zvonců. To vše vytvářelo dojem, jako by se všichni přítomní v sále ocitli skutečně uprostřed této půvabné pastorely.

Hudební stránka Kouzelné Rybovky byla neméně nápaditá. Tvůrci se rozhodli tradiční Rybovu mši obohatit vložením krátkých skladeb dalších skladatelů – Jiřího Miroslava Procházky, Georga Friedricha Händela, Josepha Haydna či Wolfganga Amadea Mozarta. Vše zmíněné perfektně dramaturgicky zapadalo do sebe a vytvořilo hudebně celistvé podbarvení celého vánočního příběhu. Symfonický orchestr FOK pod taktovkou Zdeňka Klaudy vytvářel společně s Kühnovým smíšeným sborem nádherně barevné hudební plochy, které skvěle dokreslovaly děj na pódiu. Vynikající sólisté Markéta Klaudová, Jarmila Vantuchová, Ondřej Holub a Jiří Miroslav Procházka svým čistým a vroucím projevem doslova vdechli život loutkám, které se díky zkušeným loutkohercům pohybovaly na pódiu naprosto přirozeně a opravdově.

Mimořádný zážitek z originálního scénického provedení Kouzelné Rybovky ocenilo publikum zaslouženým dlouhotrvajícím a bouřlivým potleskem. To, že přes délku představení více než devadesát minut bez pauzy vydrželo i dětské publikum s nadšenou pozorností až do konce, je dalším znamením skvěle vydařeného díla. Velká gratulace všem tvůrcům a účinkujícím za další mimořádně skvělý počin.

*******

Foto: Pavla Hartmanová, Ilustrační – představení v kostele sv. Šimona a Judy / Martin Bambušek

Barbora Prokopová

Barbora Prokopová

Klavíristka a pedagožka

Klavíru se věnuje od útlého dětství, vystudovala plzeňskou konzervatoř (Miroslav Brejcha) a HAMU v Praze (Prof. Ivan Klánský) s roční stáží na Sibeliově akademii v Helsinkách (Ilmo Ranta). Je vítězkou Mezinárodní Smetanovské klavírní soutěže v Plzni a Mezinárodní klavírní soutěže v Jürmale v Lotyšsku. Během studií získávala pódiové zkušenosti jako sólová a komorní hráčka, absolvovala prestižní klavírní kurzy v ČR i v zahraničí (California Summer Music v USA, ISA Reichenau v Rakousku, Kallio-Kuninkala ve Finsku). Od roku 2019 působí na konzervatoři v Plzni jako pedagožka a korepetitorka. Svou lásku ke komorní hře nadále zúročuje v komorních souborech Czech Philharmonic Virtuosi a Quintetto della Trota. Od roku 2014 působí jako autorka a redaktorka obecních novin v Nebílovech u Plzně.



Příspěvky od Barbora Prokopová



Více z této rubriky