KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Patrick Vacík: Do Třeboně se těším už potřetí english

„Jsem rád, že mě „zkušenější“ kolegové i letos chtějí mít po svém boku.“

„Vidím tu mnohem větší potenciál dosáhnout jistého pokroku, který hlavně bude mít pro daného žáka i podstatně dlouhodobější efekt.“

„Jestli nám pan Preiss i něco zahraje na kytaru, to ví pouze a jedině on sám.“

7. ročník letního hudebního festivalu a kurzů Třeboňská letní setkávání letos proběhne 13. až 18. srpna. Letos nabídnou koncerty a hudební semináře v oborech hra na hoboj, violoncello, kytaru a akordeon. Možnost přihlásit se na kurzy potrvá ještě několik dní, termín přihlášek je do 30. června. Jednotlivé obory letos povedou violoncellista Petr Nouzovský, hobojista Vilém Veverka, akordeonisté Markéta Laštovičková a Ladislav Horák a kytarista Patrick Vacík, který je nejen lektorem této letní školy, ale bude také účinkovat na gala koncertu s Viktorem Preissem.

Jak se festival v Třeboni vlastně za léta změnil? Pamatuji si léta, kdy probíhal o měsíc dřív a nabízel jen koncerty, ne kurzy…

Součástí festivalu jsem teprve od roku 2017, takže si nevybavuju tak dokonale, kdy a jak přesně docházelo k proměnám v organizaci a struktuře festivalu. Vím jen to, že zakládajícími členy byli Ladislav Horák a můj předchůdce, profesor kytary a skvělý kolega Petr Paulů, který nás bohužel v lednu 2017 navždy opustil. Tito dva dlouholetí přátelé a kolegové k sobě přizvali dva další skvělé muzikanty, violoncellistu Petra Nouzovského a hobojistu Viléma Veverku. A pokud se nepletu, tak se původně rozhodovalo mezi několika městy, kde by se mohl festival konat – Mikulov, Třeboň a tuším že Telč. Volba pak padla na Třeboň a za mě osobně to byla velmi dobrá volba! Ohledně struktury si ale myslím, že se jednalo od začátku v první řadě o intenzivní vícedenní kurzy, jejichž hlavním cílem bylo, a je doteď, připravit účastníky na některý z veřejných koncertů, kterých se mohou vždy v rámci festivalu zúčastnit. Získávají tak jedinečnou příležitost vystoupit před poměrně velkým publikem, ať už například ve Schwarzenberské hrobce nebo v sále Lázní Aurora.

Pokolikáté už se na Třeboňská letní setkávání chystáte?

Těším se do Třeboně už potřetí, po letech 2017 a 2018 jsem rád, že mě „zkušenější“ kolegové i letos chtějí mít po svém boku (směje se). Pro mě se tím splnil jeden z mých snů, a to stát se součástí fungujícího festivalu, který si postupem času buduje své renomé a zároveň poskytuje lekce a přednášky na nejvyšší úrovni.

Jak se vyvíjela sestava lektorů?

Jak jsem už zmínil, bohužel došlo ke změně pedagoga kytary, kterým byl původně Petr Paulů, jeho pozici jsem v roce 2017 zaujmul já. Dále se počet lektorů minulý rok rozrostl o vysoce nadanou a talentovanou akordeonistku Markétu Laštovičkovou, absolventku Ladislava Horáka. Spolu se dělí už druhým rokem o zhruba 20 (!) účastníků na akordeon, což je jednak zcela ojedinělé z hlediska tohoto nástroje a za druhé pak absolutně nechápu, jak takové kvantum žáků a s tím spojené penzum hodin dokáží čtyři dny v řadě ustát (směje se).

Pokud jde o kytaru, v ČR není zas až tolik podobných příležitostí, myslím letních kurzů, že?

Je pravda, že kurzy tohoto typu, kdy má každý účastník čtyři lekce ve čtyřech dnech u stejného lektora, opravdu jinde nenajdete. Ve srovnání s velkými kytarovými festivaly s dlouholetou tradicí, jako jsou festivaly v Mikulově nebo v Brně, se dle mého názoru jedná o podstatně přínosnější platformu, než klasické kurzy, kdy účastník má vždy jen po jedné lekci s určitým pedagogem, ať už jich má v průběhu celých kurzů třeba pět, ale pokaždé s někým jiným. A jelikož naše kurzy směřujeme primárně na žáky ZUŠ a studenty konzervatoří, vidím tu mnohem větší potenciál dosáhnout jistého pokroku, který hlavně bude mít pro daného žáka i podstatně dlouhodobější efekt.

Jaký je obecně zájem a co účastníky kurzů čeká?

Zájem o kurzy kytary je naštěstí pro mě přiměřený (směje se). Tento rok mě čeká (zatím) sedm účastníků, což znamená každý den odučit 7 lekcí po minimálně 45 minutách. Proto jsem požádal svého kolegu z dua, Matěje Fremla, jestli by jedno odpoledne nemohl odučit několik hodin místo mě, protože bych jinak hlavně v den koncertu měl opravdu plnou hlavu všeho možného, jen ne myšlenky na naše vystoupení. Samozřejmě budu rád, když se v budoucnu bude hlásit ještě víc uchazečů z celé republiky, ne-li dokonce z ciziny. Pokud se mi podaří přilákat ještě větší počet účastníků, budu muset uvažovat pravidelně o přizvání „hostujícího“ lektora, který by mohl přinést další obohacující myšlenky a názory. Co se týká ostatních nástrojů, tak nejmenší nouzi o účastníky mají kolegové akordeonisté, ale i Petr Nouzovský s Vilémem Veverkou si rozhodně nemohou stěžovat na příliš mnoho volného času (směje se).

Účastníky čekají po zahajovacím koncertu Elišky Nimburské (akordeon) a Adama Klánského (violoncello) v úterý 13. 8. nejen čtyři dny intenzivní výuky, Gala koncert 15. srpna a veřejná vystoupení včetně premiéry nového Sonetíku od našeho kolegy skladatele Eduarda Douši, ale také přednášky dvou naprostých odborníků svého oboru, prof. Ivana Klánského na téma Interpretace staré hudby se zaměřením na sonáty Domenica Scarlattiho a právníka Martina Vychopeně na téma Legislativa a hudba. Jeden večer se pak koná tradiční turnaj v bowlingu a v neposlední řadě se také vždy koná prohlídka Třeboňského zámku a Schwarzenberské hrobky. Jedná se tedy opravdu o velmi bohatý a rozmanitý program pro všechny aktivní i pasivní účastníky.

Jaké příležitosti jim z kurzů můžou vzejít?

To je poněkud složitá otázka. Zaprvé mohou navázat prvotní kontakt k nám pedagogům a případně pokračovat ve spolupráci nebo dokonce zvážit studium u jednoho z nás – krom Viléma Veverky a Markéty Laštovičkové učíme všichni ostatní na Pražské konzervatoři. Dále si mohou vyzkoušet v praxi, jak se během tří až čtyř dnů připravit na veřejné vystoupení, při kterém se projeví míra zúročení odvedené práce. V neposlední řadě mohou účastníci navázat i nová přátelství a kontakty napříč obory i celou republikou, v budoucnu určitě i přes hranice naší země. To je možná ten nejpříjemnější aspekt, za který jsem já osobně velmi vděčný. Co je důležitějšího než přátelství a kontakt mezi námi lidmi?

A zájem veřejnosti?

Třeboňská veřejnost určitě naši aktivitu kvituje, čehož důkazem jsou nejen zaplněná hlediště během našich koncertů, ale i fakt, že nás stále podporuje jak město Třeboň, tak i vedení Třeboňského divadla nebo ředitel ZUŠ, pan Matouš Řeřicha. Dále nás pravidelně podporují i důležité instituce a nadace, kterým očividně naše výsledky i vzhledem k odezvě veřejnosti stojí za kontinuální podporu.

Vy sám letos nejen učíte, ale také vystoupíte na tradičním Gala koncertu a podle jeho anotace s hercem Viktorem Preissem, o jaký projekt půjde? Nějaká forma melodramatu, nebo se pan Preiss ukáže také jako muzikant?

Musím říct, že se na tento projekt s takto mimořádnou osobností kulturního světa, jakou pan Vitkor Preiss bezpochyby je, nesmírně těším. S panem Preissem jsme předběžně domluveni, že se bude střídat tradiční španělská „kytarová literatura“ pro dvě kytary s recitací španělských, ale i světových autorů a básníků. Podle situace se ale může stát, že některou skladbu z našeho repertoáru použijeme jako přímý hudební podklad k dané básni či povídce, jestli to bude vhodné. Definitivní podobu programu v tuto chvíli nezná nikdo z nás, i když věřím, že se bude jednat o skutečně ojedinělý hudebně-dramatický zážitek. A jestli nám pan Preiss i něco zahraje na kytaru, to ví pouze a jedině on sám (směje se).

Foto: archiv Třeboňská letní setkávání

Program Třeboňských letních setkávání 2019:

· na slavnostním zahájení v úterý 13. 8. v 19 h. v sále základní umělecké školy se představí vybraní účastníci loňských kurzů a laureáti mezinárodních soutěží

· GALA koncert herce Viktora Preisse a kytarového dua SIEMPRE NUEVO proběhne ve čtvrtek 15. 8. v 19,30 h. v Divadle J. K. Tyla

· lektoři, účastníci a hosté vystoupí ve Schwarzenberské hrobce v pátek 16. 8. v 19 h.

· závěrečný koncert s vyhlášením laureátů kurzů proběhne v sobotu 17. 8. v 19 h. ve Společenském sále Lázní Aurora

· Kurzy, semináře a workshopy jednotlivých oborů budou probíhat v prostorách Základní umělecké školy Třeboň.

Semináře:

· Prof. Ivan Klánský (čtvrtek 15. 8.) a JUDr. Martin Vychopeň (sobota 17.8.)

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky