KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zuzana Ceralová Petrofová: Flexibilita je na prvním místě k přežití. english

„Nejsme jen montážní závod, ale 80 % prvovýroby si děláme sami.“

„Tyto odborníky musíme chránit, než nám vymřou a výroba hudebních nástrojů v Čechách, která má ve světě obrovské jméno, jednoho dne prostě zanikne.“

„Na podzim chystáme například koncert Laco Décziho nebo Ondry Brzobohatého či vánoční koncert Matyáše Nováka.“

Rodinná firma Petrof je největší manufakturou specializující se na výrobu klavírů a pianin v Evropě. Kromě výroby v Hradci Králové vyrábí pod supervizí odborníků nástroje jiných značek PETROF Brand family v Číně. Ve vedení společnosti stojí od roku 2004 Zuzana Ceralová Petrofová, představitelka páté generace rodiny Petrofů.

Na začátku května jste zveřejnili informaci, že kvůli pandemii omezujete výrobu a odhadujete snížení prodeje zhruba o 50  procent. Jak vypadá situace nyní? Rýsuje se alespoň nějaký pozitivnější výhled?

Ten začátek byl skutečně velmi drastický. Naši největší zákazníci jsou Číňani a tam se obchod úplně zastavil již na konci ledna. Dodnes se však plně nenastartoval, protože školy a většina pianosalonů je stále zavřená. Naštěstí se však rychleji oživuje ekonomika jinde. V Japonsku, Íránu nebo Evropě. Na Rusko a země bývalého Sovětského svazu jakoby pandemie též neměla zásadní vliv. I Češi, zdá se, už nechtějí být doma zavření a přijdou si koupit raději piano, aby si udělali radost a měli se doma čím bavit. Horší je to s českými školami – chtěly by piana, ale vzhledem k přehodnocování rozpočtů u jejich zřizovatelů, kterými jsou kraje a města, se nyní nákup nástrojů škrtá nebo odsouvá. To pro nás není dobře, nemáme tím pádem jak uživit všechny naše zaměstnance. Když to shrnu, celkem máme pokles tržeb o pětatřicet procent za leden až duben.

Exportujete do celého světa, asi devadesát procent všech vašich výrobků vyvážíte. Celosvětový obchod se ale kvůli pandemii zastavil. Jak odhadujete chování vašich zákazníků?

Je to v různých zemích různé. Nejvíce vystrašení jsou Číňané. Téměř nechodí do kamenných obchodů, hodně kupují zboží přes internet. U pian to však není úplně to pravé. Ve Francii, Belgii či Holandsku bych naopak řekla, že je režim nakupování volnější a lidé začali zase chodit do obchodů a nakupovat jako dříve. V USA je pandemie se zpožděním, mají tam velké problémy jak zdravotní, tak ekonomické. Ale oni se rychleji „zvetí“, jsou zvyklí být jednou dole a jednou nahoře. Momentálně tam máme poptávku po těch nejdražších kusech pian. Bohatí budou po krizi ještě bohatší a chudí ještě chudší, tak to prostě je.

Část vaší produkce je i v Číně. Jak tam nyní vypadá výroba?

V Číně vyrábíme značky Rösler, Fibich, Scholze, Akord. Tato licenční výroba jde zatím podle plánu.

Kvůli pandemii se neuskutečnil ani letošní ročník veletrhu Musikmesse ve Frankfurtu nad Mohanem. Je zatím přeložený na neurčito. Jak moc by vám akce podobného typu v současné situaci pomohly například k získání nových zakázek?

Myslím, že hudební veletrh ve Frankfurtu pomalu, ale jistě upadal i bez pandemie. Všechny mezinárodní hudební aktivity a výstavy se přesouvají do Číny, do Šanghaje, nebo do Ameriky, na NAMM Show. Uvidíme, zda proběhne letošní ročník Music China, který je vždy v říjnu. Pokud by byl zrušen nebo byla nařízená nějaká státní opatření, která by znemožnila veletrh navštívit, dost by nám to vadilo. Udržujeme sice pravidelný styk s našimi partnery přes telefony, e-maily, skype, ale to není totéž jako osobní kontakt a prezentace nástrojů na veletrhu.

V dobách krize si Petrof dokázal vždy poradit. V době celosvětové krize v roce 2008 jste díky podobným technologiím vyráběli například kuchyňské linky. Vaší výhodou může být tedy v této době určitá flexibilita v oblasti výroby. Jak moc budete muset měnit vaše zaměření v současné situaci?

Právě krize v roce 2008 nám otevřela oči a my jsme začali využívat toho, že nejsme jen montážní závod, ale osmdesát procent prvovýroby si děláme sami. Máme tedy šikovné truhláře, lakýrníky, kovoobráběče… a pustili jsme se do výroby luxusních interiérů, reprobeden, solitérů ve vysokém lesku a podobně. Vlastně jsme tento program nikdy neopustili, jen utlumili. Teď přichází doba, kdy máme daleko více zkušeností v mimo-pianových oborech, a tak pro nás nebyl problém opět naskočit například do výroby akustických panelů do velkých hal.

Petrof je rodinný podnik. Radíte se nyní více s rodinou, nebo jak vlastně vypadají momentálně vaše strategické porady?

U nás je to namíchané. Management tvoří jak členové rodiny, tak kolegové – odborníci, manažeři, kteří mají zodpovědnost za své svěřené úseky. V době krize je třeba přizpůsobit vedení podniku krizové situaci a dle toho doplnit či změnit team. Vše je třeba dělat účelně a efektivně s rychlými výsledky. Je třeba přijímat rychlá rozhodnutí a nést důsledky i za to, když se něco nepodaří. Ne každý tento nápor zvládne. Většinou se potom se zbytkem rodiny sejdu a dovysvětlím jim, proč se ty či oné kroky dělají. Důležité je jít dopředu a táhnout za jeden provaz. Firma je živý organismus, takže flexibilita je na prvním místě k přežití. To, co se ještě včera zdálo nemožné, dnes prostě musí jít.

Co konkrétně by podle Vás pomohlo ze strany státu výrobcům hudebních nástrojů?

To je velmi jednoduché. Kupovat do škol a institucí české hudební nástroje, a ne škrtat rozpočty a upřednostňovat například ta nejlevnější řešení. Vždyť koupí českého hudebního nástroje dáváme práci mnoha lidem, kteří se podílejí na jejich stavbě. Vláda by měla pochopit, že si tyto odborníky musíme chránit, než nám vymřou a výroba hudebních nástrojů v Čechách, která má ve světě obrovské jméno, jednoho dne prostě zanikne.

Pandemie nezasáhla pouze oblast výroby, ale zcela zásadně i oblast kultury a pořádání kulturních akcí. Nedávno jste otevřeli Petrof Gallery, multifunkční sál sloužící jako showroom vašich nástrojů i jako koncertní síň. Kdy a jakou akcí chystáte prolomit ticho?

Jsme smutní, že jsme nemohli zrealizovat mnoho plánovaných jarních akcí. Některé z nich se přesouvají na podzim, jiné na příští rok. O vstupenky zákazníci určitě nepřijdou. Na podzim chystáme například koncert Laco Décziho nebo Ondry Brzobohatého či vánoční koncert Matyáše Nováka, který už je tradičně téměř vyprodán.

Filharmonie Hradec Králové má zcela nový klavír Antonín Petrof. Jde o špičkový koncertní nástroj, vlajkovou loď Vaší firmy. Kolik takových nástrojů jste vyrobili například v loňském roce a jak odhadujete výhled výroby takových nástrojů do budoucna?

Pod značkou ANT. PETROF vyrábíme dvě délky mistrovských klavírů, modely AP 275 cm a AP 225 cm a jeden model koncertního pianina AP 136 cm. Celkem jsme jich vyrobili za těch pět let pětatřicet kusů a momentálně máme pouze dva nástroje z nich volné, ostatní jsou prodané. Zadali jsme tedy do výroby další kusy.

I Vy osobně jste určitě prožila díky pandemii alespoň pár dní volna, což jste si, jak předpokládám, v normálním režimu nemohla dovolit. Jak jste je strávila a jak trávíte ráda volný čas? Dokážete vůbec přestat myslet na práci a jen tak relaxovat?

Já moc relaxovat neumím. Stále musím něco dělat a na práci myslím zkrátka pořád. V těch prvních dnech jsem se snažila být učitelkou svému desetiletému synovi a zorganizovat věci doma a ve firmě především z pohledu zdravotní bezpečnosti. Také jsem měla samozřejmě strach o rodiče a dceru s miminkem. Když se to trochu uklidnilo, začali jsme doma více muzicírovat. Manžel se synem hrají na housle a já na piano. Obvykle nemám čas vůbec cvičit, tak jsme vytáhli krásné noty a hráli jsme společně. Můj dvouapůlletý vnuk nám k tomu zpíval a doprovázel nás rytmicky na ukulele. Opakovaně jsme museli hrát jeho oblíbenou – Půjdem spolu do Betléma… A tak jsme měli v karanténě pořád Vánoce a bylo to fajn.

Foto: Fb Petrof Gallery, Petrof.cz

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky