KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kateřina Kalistová: Mám radost z podpory od našich posluchačů english

„Je to moc hezký pocit, když umění pomáháte na svět.“

„Cesta profesionálního orchestrálního tělesa, které nemá stálého zřizovatele, je plavbou na rozbouřeném moři.“

„PKF nejenže tuto krizi přežije, ale v nové sezóně se představí plná síly, radosti, s tradiční virtuozitou a nebývalou uměleckou přesvědčivostí.“

Dne 7. února 2020 byla do čela PKF – Prague Philharmonia dost neočekávaně jmenována JUDr. Kateřina Kalistová, která do konce roku 2019 zastávala post odborné náměstkyně pro živou kulturu na Ministerstvu kultury; sekci vedla od roku 2015. Byla také členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které v letech 2009 až 2013 předsedala. Předtím působila jako tajemnice prezidenta Filmového festivalu pro děti a mládež Zlín nebo v kabinetu ministra na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Vzhledem k nouzovému stavu se rozhovor mohl realizovat pouze prostřednictvím internetu.

Co přiměje oblíbenou a odbornou obcí uznávanou náměstkyni ministra změnit státní službu s mnoha jistotami za manažerský post v obecně prospěšné společnosti s mnoha nejistotami?

I přesto, že se mi kolegové z práce a z příspěvkových organizací Ministerstva kultury neopouštěli lehce, již delší dobu jsem měla potřebu dotknout se opět kultury z druhé strany. Je to totiž moc hezký pocit, když umění pomáháte na svět. A také jsem si chtěla v praxi vyzkoušet, jak těžké je zabezpečit špičkovému a nezávislému hudebnímu tělesu financování. Už nyní lze říct, že to skutečně těžké je. A to ani nemám na mysli současnou situaci.

Když jste nastupovala, asi jste si nepředstavovala, že nastoupíte do – vlivem vnějších okolností – nejhorší sezóny za celou dobu trvání orchestru. Zrušený zájezd do Číny, nouzový stav, úmrtí ománského sultána, to vše dohromady vytvořilo mimořádný tlak na management orchestru. Jste na to připravena? Jak to chcete řešit?

Připravena jsem nejen já, ale celý management a správní i dozorčí rada. Řešíme samozřejmě provozní náklady, čekáme na opatření Ministerstva kultury k záchraně kultury v současné krizi a soustřeďujeme se na novou sezónu. Máme radost z podpory, kterou nám vyjadřují naši posluchači třeba tím, že nechtějí vracet vstupné za zrušené koncerty, nebo nás těší podpora naší finanční sbírky na https://www.donio.cz/PKF-PraguePhilharmonia.

PKF je zcela mimořádný orchestr. Pamatuji si na ty doby, kdy před 25 lety vznikal, i na spartánské podmínky, ve kterých fungoval. Upřímně řečeno, podmínky se o něco zlepšily, ale ne o moc. Stále se nedají porovnat s podmínkami, které mají ostatní symfonické orchestry v Praze, a dokonce ani s těmi v krajích. Máte představu, jak by se to dalo zlepšit?

Cesta profesionálního orchestrálního tělesa, které nemá stálého zřizovatele, je plavbou na rozbouřeném moři. Mým úkolem je v následujících letech orchestr finančně stabilizovat a vytvořit podmínky pro jeho další umělecký rozvoj.

Na Vltavské se bude stavět nová koncertní síň. Česká filharmonie má své Rudolfinum, FOK Obecní dům, SOČR Studio 1, jen PKF si musí sály půjčovat. Vím, že je to ještě hodně daleko, vždyť se ještě ani nekoplo, nezraje ale u Vás myšlenka, že by tam mohla přesídlit PKF?

Myslím, že je do budoucna reálná možnost, že by se pražské orchestry mohly na využívání tohoto sálu spolupodílet. Ale je to skutečně velmi vzdálená budoucnost. Faktem však zůstává, že takový sál v Praze velmi chybí.

Váš předchůdce Radim Otépka se přesunul do čela Nadace PKF. Změní se nějak její role? Jak si představujete její vztah k PKF a co si od ní slibujete?

Vztah se jistě nezmění, jde přece o Nadaci PKF, takže věřím, že do budoucna bude ještě větší podporou ve financování orchestru.

Do čela správní rady se postavil významný podnikatel a mecenáš Robert Schönfeld. Měla jste už možnost se se správní radou setkat, představit jí Vaše priority i představy? Jaká bude role správní rady v řízení o.p.s.?

Musím Vás poopravit. Robert Schönfeld je zakladatel a předseda dozorčí rady. Setkala jsem se již s celou dozorčí i správní radou. Se správní radou opakovaně, neboť ta rozhodla o mém přijetí do funkce – před několika měsíci jsem právě správní radě prezentovala svoji představu o budoucnosti orchestru. Komunikace s předsedou správní rady Martinem Klimplem je intenzivní. Kromě zákonných povinností, které správní rada plní, věřím, že se též aktivně zapojí do fundraisingu.

Měla jste už možnost probrat Vaše představy s manažerem orchestru Alešem Drenikem?

Víte, já jsem nastoupila již na začátku února a je duben. Aleš sedí vedle mě v kanceláři. Od té doby jsme v dennodenním kontaktu. Rozumíme si, lidsky i pracovně, a budoucnost orchestru řešíme společně.

Sezóna 2020/2021 je už hotová a nasmlouvaná. Pokusíte se, vzhledem k současné situaci, něco změnit?

Pokud se nějak nezhorší situace okolo koronaviru, nevidím k tomu důvod. Jediné změny tak budou spočívat v přesunutí některých zrušených koncertů na další sezónu. Ale orchestr dělá našim posluchačům radost kontinuálně, a to sérií domácích koncertů, které můžete najít na FB našeho orchestru nebo na našem YouTube. Budeme rádi, když nás Vaši čtenáři budou sledovat.

PKF má pět abonentních cyklů, z nichž dva jsou, dle mého názoru, v pražském hudebním životě nezastupitelné – Lobkowicz abonmá a Krása dneška. Hodláte všechny cykly zachovat i v budoucnu? Jak je chcete profilovat? Přemýšlíte o nějakém dalším cyklu?

Ano, Lobkowicz abonmá i soudobý cyklus zůstávají a nemělo by se na tom nic měnit. Přemýšlíme samozřejmě nad budoucí profilací a taktéž o tom, zda nerozšířit své působení v Praze, ale to jsou vše ještě neuzavřené věci.

PKF hýří nápady jako žádný jiný orchestr. Připomenu jen koncert s robotem, provedení partitury složené umělou inteligencí, akce s NoD Poslouchat ticho, open-air v Kasárnách Karlín, Classical Opening Night atd. Jak hodnotíte podobné akce? Budete v nich pokračovat? Máte už něco připraveného?

Určitě nějaké nápady máme a budeme je realizovat. Nicméně profil orchestru, jeho umělecká kvalita i reputace rostou se symfonickým repertoárem. Podobné nápady pak bereme jako zajímavé zpestření.

Diskutovala jste již se šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem a s uměleckou radou další směřování orchestru?

Tyto debaty jsme samozřejmě začali, nicméně v těchto týdnech řešíme spíše praktičtější aspekty fungování orchestru.

Položit v době největší krize, jaká kdy orchestr potkala, podobnou otázku je možná nepatřičné. Přesto – jak vidíte budoucnost PKF?

Naopak je to velmi patřičné. Je to tato krize, ve které se o kulturu hraje, a to, jak se vláda postaví k řešení tohoto stavu, předznamená nejen situaci v kultuře na další roky, ale zejména víru velké části společnosti ve schopnost demokraticky volených struktur pomoci jim, když skutečně pomoc potřebují. Kultura posiluje národní i mezinárodní sounáležitost, smysl pro celek, a její všemožná podpora je tak v současné chvíli životně důležitá. S trochou nadsázky bych řekla, že je to doba, kdy padají masky… PKF – Prague Philharmonia nejenže tuto krizi přežije, ale v nové sezóně se představí plná síly, radosti, s tradiční virtuozitou a nebývalou uměleckou přesvědčivostí. Ve střednědobém horizontu bude finančně stabilní organizací s tím nejvyšším uměleckým kreditem nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Foto: archiv PKF-Prague Philharmonia

Aleš Bluma

Novinář, muzikolog, historik
(1942-2024)

Rodák z Brna, studoval historii, češtinu, hudební vědu a další obory. Více než tři desetiletí strávil v zahraničí, kde převážně působil v oblasti řízení mimo humanitní sféru. Po roce 1990 byl i zpět ve vlasti nejprve manažerem a pak později mimo jiné redaktorem časopisu Ekonom a Literárních novin, kde psal o vědě a kultuře. 



Příspěvky od Aleš Bluma



Více z této rubriky