KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Alexander Goldscheider: Jiří Bělohlávek (49)
Statistiky IV. – Sólisté/instrumentalisté english

„Kde na to vše nacházel čas a sílu a jak měl v rámci takové pestrosti a neustálého přemísťování udržovat četná životní přátelství?“ 

„Je běžné, že mezi umělci se cesty rozcházejí a opět křižují a spojují…“ 

„Ve smyčcových nástrojích je dvakrát tolik houslistů (195) než cellistů (97) a překvapivě 33 violistů.“

V roce pátého výročí úmrtí dirigenta Jiřího Bělohlávka pokračuje portál KlasikaPlus.cz v loni započatém seriálu, který využívá texty a fotografie publikované dosud jen soukromě nebo na sociálních sítích. Patnáct let je shromažďoval publicista, producent a skladatel Alexander Goldscheider, který žije od roku 1981 v Londýně. Do materiálů dává postupně nahlížet. V dnešním dílu užívá základních statistik jako podkladu a důvodu k udivené otázce, jak tohle všechno mohl jeden člověk za jeden život stihnout a obsáhnout…

Půvab dnešního příspěvku je v kombinaci faktů a především výčtů jmen, vše převzaté z mé fotoknihy o dirigentu Jiřím Bělohlávkovi A LIFE IN PICTURES – ŽIVOT V OBRAZECH. Zatímco v knize lze snadno listovat, pro pohodlí čtenářů tohoto dílu zde opakuji úvodní stránku, ač už byla použitá v 39. dílu se shrnutím, jak jeden člověk dokázal oddirigovat v 11.106 provedeních 1684 různých skladeb, zahrnujících 759 vydaných na 470 nejrůznějších nosičích, z toho 445 oper a 3002 koncertů s 8917 skladbami.

Dnes se soustředím na sólisty/instrumentalisty, s nimiž spolupracoval. Jak ukazuje další tabulka (níže), mezi 784 bylo 278 hráčů na klávesové nástroje, z toho 251 klavíristů, 21 varhaníků, 3 cembalistů a 3 harmonikářů. Z 94 hráčů na dechové nástroje převažuje 32 flétnistů, 22 hobojistů, 20 klarinetistů, 12 fagotistů mezi dalšími „dřevaři“. V žesťových sólistech je to především 29 trumpetistů a 24 hornistů, zatímco ve smyčcových nástrojích je dvakrát tolik houslistů (195) než cellistů (97) a překvapivě 33 violistů.

Jiří, jak už jsem se jednou zmínil, si posteskl, že s výjimkou Ivana Moravce neměl celoživotního přítele. Když se probírám statistikami a uvědomuji, kolik času musel strávit se 784 instrumentálními sólisty a 837 sólovými zpěváky a zpěvačkami, 222 orchestry, 132 sbory, jejich koncertními mistry, sbormistry, administrativním aparátem, médii, nemluvě o cestování, ubytování a zbytku života – kde na to vše nacházel čas a sílu a jak měl v rámci takové pestrosti a neustálého přemísťování udržovat četná životní přátelství?

Pravá tabulka níže statisticky zpracovává, kolikrát kdo s Jiřím vystupoval/nahrával. S Václavem Hudečkem na prvním místě spojovala spolupráce s Jiřím první část jejich kariér, a 124 společných koncertů a nahrávání se datuje mezi 26. 3. 1968 a 10. 12. 1996. Je běžné, že mezi umělci se cesty rozcházejí a opět křižují a spojují, v tomto případě už se nikdy nesešly.

Ve své databázi se mohu podobně podívat, kdy a kde s Jiřím působili všichni další sólisté. Detailní údaje u každého by však dalece přesáhly rozumný rozsah těchto dílů, a tak vybízím čtenáře, aby trochu jako v křížovce odhadli, do jaké doby jednotlivé spolupráce spadají. Klavírista Jan Novotný například zaujímá na 7. místě mimořádnou pozici danou faktem, že Jiřího doprovázel jako sólového cellistu v letech 1965–1967. Ivan Ženatý naproti tomu vystupoval s Jiřím od svých 25 let až do samého konce Jiřího života, v letech 1987–2017.

Pro člověka narozeného uprostřed dvacátého století se každopádně další stránky se jmény všech sólistů, kteří kdy spolupracovali s Jiřím Bělohlávkem, čtou jako výčet a výkvět československých i světových instrumentalistů posledního půl století. Posuďte sami:

Foto: archiv A. Goldscheidera 

Alexander Goldscheider

Publicista, skladatel a producent

Vystudoval hudební vědu na FFUK s doktorátem za analýzu písňové tvorby skupiny Beatles. Od 17 let psal a dělal pořady o hudbě v tisku, Čs. rozhlase, divadlech a klubech. Po studiích byl producentem desek v Supraphonu, začal skládat a nahrávat své písně a instrumentální skladby, od konce 70. let výhradně na syntezátory. Od roku 1981 žije v Londýně, kde mu vyšla řada sólových desek a CD. V emigraci založil společnost Romantic Robot, která úspěšně vyráběla vlastní software, hardware a také hudební CD, včetně průkopnického dvoj-CD hudby napsané v Terezíně. V roce 2020 vyšla první část jeho knižních memoárů Cílené náhody. Rád také fotografuje.



Příspěvky od Alexander Goldscheider



Více z této rubriky