KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE KNIHY:
A. Dvořák – Než nás rozdělí oceán english

Velké koncertní turné Antonína Dvořáka po českých a moravských městech, uspořádané „na rozloučenou“ před jeho odjezdem do Ameriky, zachycuje nová monografie muzikologa Ondřeje Šupky s názvem Než nás rozdělí oceán. Jde o pozapomenutou, ale pozoruhodnou a důležitou kapitolu skladatelova života. Dvořákovy koncerty tehdy byly senzací, do jejich organizace se spontánně zapojilo několik desítek spolků a navštívilo je kolem patnácti tisíc diváků.

Ptali jsme se: Ve kterém roce Antonín Dvořák odjel do USA?
Správná odpověď je: V roce 1892
Výhercem se stává: František Cejnar, Sulice-Hlubočinka – GRATULUJEME!
Knihu vám vydavatel pošle poštou.

Dvořákovo velké koncertní turné po českých a moravských městech, které Antonín Dvořák uspořádal „na rozloučenou“ před svým odjezdem do USA bylo v rámci domácích poměrů zcela bezprecedentní akcií. Na čtyřech desítkách koncertů Dvořák vystoupil jako klavírista po boku dvou špičkových sólistů, houslisty Ferdinanda Lachnera a violoncellisty Hanuše Wihana, aby početnému publiku představil výběr ze své dosavadní komorní tvorby. Několik děl pro potřeby této akce také přímo zkomponoval.

Turné se stalo doslova senzací, koncerty navštívilo kolem patnácti tisíc diváků a do jejich organizace se spontánně zapojilo několik desítek hudebních a jiných spolků. Text, který je určený nejen muzikologům a studentům uměleckých škol, ale i všem zájemcům o dějiny české hudební kultury, čtenáře seznamuje s dnes už téměř zapomenutou kapitolou Dvořákova života, která ale měla významný dopad na skladatelův celkový obraz, tak jak byl vnímán tehdejší českou společností a jak je jí namnoze vnímán dodnes.

Práce vychází ze značného množství dobových tištěných i rukopisných pramenů, mezi něž patří dobová periodika, dochovaná korespondence zúčastněných osob a stati memoárového charakteru. Součástí publikace je rovněž obrazový materiál, který je z valné části zcela neznámý a veřejnost má možnost se s ním seznámit vůbec poprvé.

KlasikaPlus připravila velký rozhovor s autorem knihy Ondřejem Šupkou, který si můžete přečíst ZDE.

Kniha vznikla za laskavé podpory rodinné nadace Karel Komárek Family FoundationStátního fondu kultury České republiky. Dá se objednat na webu Akademie klasické hudby za symbolickou cenu hradící náklady na její vydání.

Foto: České muzeum hudby – Muzeum Antonína Dvořáka, KlasikaPlus

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky