KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE VSTUPENEK:
Zianiho opera na Barokních slavnostech v Olomouci english

Vyhlašujeme VÝHERCE soutěže o dvojici vstupenek na NOVODOBOU PREMIÉRU OPERY na festivalu OLOMOUCKÉ BAROKNÍ SLAVNOSTI, které se letos konají už sedmým rokem.

Ve dnech 21. až 24. července bude mít novodobou premiéru opera L’Elice, kterou napsal v roce 1666 Pietro Andrea Ziani. Volně zpracovává mýtus o nymfě Kalistó, kterou chce svést samotný Jupiter. Účinkují: Hana Holodňáková, Helena Kalambová, Martin Ptáček, Jiří Poláček, Vincenc Ignác Novotný, Vojtěch Pačák a Rostislav Baláž, režie Tomáš Hanzlík. Rozhovor s ním si můžete připomenout zde.
Výherce si opět může vybrat, na který z těchto dnů bude vstupenky chtít.

Soutěžní otázka: Na jaký nástroj hrál autor opery, Pietro Andrea Ziani?
Správná odpověď: Na varhany.
Výhercem se stává Jonáš Vecko, Potštejn – GRATULUJEME!

Olomoucké barokní slavnosti letos nabízejí celkem čtyřiadvacet večerů, do kterých dramaturgie rozložila šest inscenací. 

L’Elice je komická opera s prvky commedie del´arte zkomponovaná k narozeninám maminky císaře Leopolda I. Volně zpracovává mýtus o nymfě Kalistó, zde přejmenované na Elice. Ta by jako Dianina družka měla zůstat cudná a odříkat se milostných pletek. Obzvlášť o to dbá její královský otec Lykaón. V přestrojení za dvořana se jí totiž snaží svést samotný Jupiter. Když se ho nevědoucí král snaží zahnat oštěpem, netrefí se a je proměněn ve vlka. Hříšná Elice pak Dianou v medvědici. Jupiter však tuto metamorfózu využije po svém a bere svou milenku na nebe jako souhvězdí. V závěru opery tančily balet samotné císařovy sestry na hudbu Johanna Heinricha Schmelzera, která se unikátně zachovala v Kroměříži.

Foto: Archiv OBS

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky