KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE VSTUPENEK:
Zahájení Letních slavností staré hudby english

Vyhlašujeme výherce dvojice vstupenek na koncert nazvaný Meditatio, který zahájí letošní přehlídku Letní slavnosti staré hudby. Koná se 23. července od půl deváté v kostele Panny Marie na Slovanech v Emauzském opatství a zazní na něm duchovní moteta napsaná pro francouzský královský dvůr. Zajímavé je jejich obsazení, tři mužské hlasy za doprovodu bassa continua. Přednesou je tenoristé Vojtěch Semerád a Ondřej Holub, barytonista Tomáš Král, hráčka na violu da gamba Mélusine de Pas, teorbista Jan Krejča a varhaník Pablo Kornfeld. Podrobně o programu nejen zahajovacího, ale i ostatních šesti koncertů letošního festivalu se můžete dočíst ve VýhleduPlus.

Ptali jsme se: Díky kterému sběrateli se zachovaly Charpentierovy Postní meditace?
Správná odpověď je: Sébastien de Brossard
Výhercem se stává Jindřich Konvalinka, Pardubice – Polabiny, GRATULUJEME!

Na zahajovacím koncertě zazní  Postní meditace, které napsal typický představitel francouzské hudby druhé poloviny 17. století Marc-Antoine Charpentier. Toto dílo by málem upadlo v zapomnění, nebýt sběratelské vášně Sébastiena de Brossarda. Program dál nabídne i moteta, která napsali jeho vynikající předchůdci, Henri du MontPierre Méliton Pierre Robert. Další koncert nazvaný La rose de Paris je na programu v pondělí 27. července od 20 hodin v zahradě Zámku v Troji.

Jak už jsme psali ZDE, Letní slavnosti staré hudby letos divákům nabídnou hlavně tuzemské umělce. Jen dva poslední koncerty 3. a 7. září patří zahraničním interpretům, souborům z Německa a Polska. Pořadatelé tak reagují na aktuální situaci na kulturní scéně, v níž se odrážejí důsledky jarních vládních restrikcí přijatých v souvislosti s pandemií koronaviru. Rezidenčním souborem je Collegium Marianum, který vede flétnistka Jana Semerádová. V RozhovoruPlus si můžete připomenout její nejbližší plány do budoucna i nejnovější CD, na kterém opět věnovala pozornost hudbymilovným aristokratům.

Foto: archiv LSSH

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky