KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O 10x CD:
Kateřina Kněžíková: Phidylé english

Kateřina Kněžíková natočila své první sólové album. Pod názvem Phidylé ho dnes vydává Supraphon. Stále žádanější sopranistka na něj vybrala písně Bohuslava Martinů, Henriho Duparca, Maurice Ravela a Karola Szymanowského. Doprovází ji Janáčkova filharmonie Ostrava, kterou vede Robert Jindra.

Soutěžní otázka: Komu Henri Duparc věnoval píseň Phidylé?

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz

Jako předmět zprávy uveďte: PHIDYLÉ a nezapomeňte napsat i váš TELEFONADRESU.

Výherce vylosujeme v sobotu 19. června 2021

Debutové sólové album Kateřiny Kněžíkové vychází v pátek 28. května na CD i v digitálních formátech včetně Hi-Res. Objevem pro mnohé budou písně Henriho Duparca. Právě prostou a zbožnou venkovanku Phidylé, hrdinku jedné z nich, si Kateřina Kněžíková vybrala pro název celého alba. „Nerada bych kopírovala něco, co bylo už několikrát natočeno. Ale to podstatnější je mé zaujetí písňovým repertoárem. Když jsem dostala možnost natočit album, říkala jsem si, čím bych se chtěla prezentovat. Jak bych si přála, aby mě okolí vnímalo. Když jsem si uvědomila, že bych měla natáčet album s operními áriemi, tak by to srovnání bylo nesmírně nekompromisní. Navíc písně jsou mou láskou. A mám pocit, že u nás není právě písním dávána taková váha. A to bych si přála změnit. Myslím si, že můžu v tomto repertoáru něco říct a jsem v něm svá,“ uvedla Kateřina Kněžíková k neotřelé dramaturgii svého nového alba.

Natáčet s velkým tělesem byl přitom od počátku záměr, protože některé písně jsou v originálním obsazení napsané právě pro zpěv a orchestr. Odrazovým můstkem byl jednoznačně písňový cyklus Bohuslava Martinů Kouzelné noci. „Vždy jsem si přála ho natočit. Byla jsem o tom přesvědčena o to víc, že doposud neexistovala žádná nahrávka s českou sopranistkou,“ vysvětluje Kateřina. Další repertoár pak vybírali společně s dirigentem Robertem Jindrou a objevili přitom písně Henriho Duparca. A do budoucna by se prý sopranistka nebránila zkombinovat na jednom albu písně s doprovodem klavíru i orchestru. „Ráda bych se ještě více věnovala písním Bohuslava Martinů, Mahlerovi.  Ráda bych si našla čas i na natočení španělské hudby a věřím, že se mi podaří natočit i písně Richarda Strausse.“

V plánu je také koncertní provedení skladeb z nového alba. Velká část z nich zazní na koncertě, který je na programu 26. června v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka v Hukvaldech. Další místa a termíny jsou zatím v jednání. 

Kateřina Kněžíková v těchto dnech září na Glyndebourne Festival Opera v titulní roli opery Káťa Kabanová Leoše Janáčka, od jejíž premiéry v tomto roce uplyne rovné století. Její svědectví, které píše exkluzivně pro náš portál KlasikaPlus.cz, si můžete připomenout v rubrice SeriálPlus. Z Čechů se podařilo účinkovat na slavném jihoanglickém festivalu našim světoznámým dirigentům Jiřímu BělohlávkoviJakubu Hrůšovi a několika málo pěvkyním, například Gabriele Beňačkové, Soně Červené nebo Magdaleně Kožené.

Foto: Supraphon, Fb JfO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky