KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE VSTUPENEK:
Lípa Musica: Pavel Haas Quartet I: Domov / Heimat english

V sobotu 4. září se od 19 hodin v České Lípě, v Klášterní bazilice Všech svatých, koná první z koncertů souboru Pavel Haas Quartet na MHF Lípa Musica. Večer nese podtitul Domov. Zazní na něm skladby Giovanni Pierluigiho da Palestriny, Johannesa Brahmse, Benjamina Brittena a světová premiéra z pera Ľubici Čekovské, která vznikla na objednávku festivalu a dala jméno celému večeru. Po boku kvarteta vystoupí také Martinů Voices pod vedením Lukáše Vasilka. RozhovorPlus s Pavel Haas Quartet si můžete připomenout ZDE.

Soutěžní otázka: Jakou personální změnu soubor Pavel Haas Qurtet nedávno provedl – u kterého nástroje?

Správná odpověď je: Soubor má novou violistku, stala se jí Číňanka Luosha Fang, která vystřídala violistu Jiřího Kabáta.

Výhercem se stává Petr Roháček, Chotětov – GRATULUJEME!

Nejvýznamnějším počinem výroční dramaturgie a splněním dlouholetého festivalového snu je světová premiéra skladby zkomponované přímo na objednávku festivalu, která ve shodě s hlavní dramaturgickou linií Lípy Musicy akcentuje česko-německý dialog. Díky nové umělecké garanci respektovaného Pavel Haas Quarteta, která se tímto večerem otevře, byla práce na tomto úkolu svěřena renomované slovenské skladatelce Ľubici Čekovské a českolipskému historikovi a novopečenému libretistovi Tomáši Cidlinovi. Světlo světa po měsících příprav tento večer spatří skladba s prostým, avšak výmluvným názvem Domov, která diváky zavede do očistného světa klidu a meditace, ze kterého se člověk dokáže dívat na svět ze zcela jiné perspektivy. Společně má hledat východisko z doby, která necitlivě zasáhla do života národů, rodin i jednotlivců, rozdělila je a připravila o hlavní životní jistotu – domov. Nemá hledat vinu, ani soudit, ale hledat dialog a smíření, prostřednictvím všeobjímající a univerzálně srozumitelné hudby hledat domov jako místo, řečeno slovy spisovatelky Kateřiny Tučkové, „kde Tě vítají, když vstoupíš…“

Program koncertu:

Giovanni Pierluigi da Palestrina: Madrigaly, výběr

Johannes Brahms: Tři zpěvy, op. 42

Benjamin Britten: Te Deum in C

Ľubica Čekovská: Domov / Heimat – světová premiéra

Foto: Wikipedia, archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky