KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOUTĚŽ O TŘI DVOJICE VSTUPENEK:
Svátky hudby v Praze V. Hudečka english

30. ročník festivalu tentokrát nabídne setkání mladých hudebních talentů a inspirujících osobností české hudební scény. V úterý 23. listopadu se na pódiu setkají Václav Hudeček, laureáti jeho luhačovické Akademie a nejlepší studenti Pražské konzervatoře. Koncert nabídne díla Vivaldiho, Mozarta, Dvořáka, Haase a Holsta.

Soutěžní otázka: Ve kterém roce se poprvé konala Akademie V. Hudečka v Luhačovicích?

Odpovědi posílejte na: web@klasikaplus.cz

Jako předmět zprávy uveďte: HUDEČEK a nezapomeňte napsat i váš TELEFONADRESU.

Výherce vylosujeme v NEDĚLI 21.11.2021

Vivaldiho houslový dvojkoncert z ikonického souboru L’estro armonico a jedno z nejhezčích děl Mozartova raného zrání „Serenata notturna“ doplní úprava Dvořákových Dvou klavírních valčíků. Koncert také nabídne exkurz do hudby 19. a 20. století. Odkaz anglického komponisty Gustava Holsta představí Suita svatého Pavla inspirovaná anglickou a skotskou lidovou hudbu. A zazní i Haasova Studie pro smyčce, která vznikla v roce 1943 v Terezíně. Premiéry se dočkala v září 1944 v rámci natáčení filmu Kurta Gerrona, který se pak sám stal nacistickou obětí podobně jako sám skladatel. Film se měl stát svědectvím „skvělého zacházení“ se Židy ve Třetí říši. Měsíc poté byl Pavel Haas převezen do Osvětimi. Partitura se nedochovala, ale po válce dirigent Karel Ančerl, který skladbu v Terezíně mnohokrát řídil, v táboře objevil všechny orchestrální party s výjimkou toho pro kontrabas. Ten pak doplnil Haasův žák a životopisec Lubomír Peduzzi pro vydání partitury, která vyšla v roce 1991 v Praze a Berlíně.

V sólových partech se vedle Václava Hudečka představí mladí sólisté David HernychMarek Pavlica. David Hernych zvítězil na Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích. Jako sólista spolupracoval s předními českými dirigenty, jako jsou např. Petr Vronský, Radek Baborák, Marco Ivanović nebo Ondřej Vrabec. Několikrát vystoupil se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Marek Pavlica se pravidelně účastní houslových mistrovských kurzů u Václava Hudečka, Bohuslava Matouška nebo Ivana Ženatého. V roce 2021 získal první cenu a titul absolutního vítěze na mezinárodní soutěži „Concorso Musicale Internazionale Città di Palmanova”, v tomtéž roce zvítězil i na Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích. Dvojici houslistů doplní violistka Dorothea Kellerová, která úspěšně spolupracuje na projektech České filharmonie pro mladé talenty, nebo italský kontrabasista studující na Pražské konzervatoři Tiago di Bella. Sólisty doprovodí Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře za řízení Chuheie Iwasakiho.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky