KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

VÝHERCE CD:
Vánoční album Viléma Veverky english

O Vilému Veverkovi se říká, že má tři tváře: je vynikající hobojista, houževnatý horolezec a také zkušený umělecký fotograf. Není divu, že i v hudební oblasti sahá do více oblastí a chystá crossover projekty, naposledy to byla alba Next HorizonReflection. Letos se Vilém Veverka rozhodl vydat své první vánoční album. Vybral na něj nejen známé koledy, ale i klasickou hudbu, která má v sobě kouzlo navodit slavnostní atmosféru. U příležitosti vydání vánočního alba se také 8. prosince konal v Praze koncert. 

Soutěžní otázka: Na jaký nástroj hraje Vilém Veverka?

Odpověď je: Na hoboj Buffet Crampon

Výhercem se stává Vlasta Ehrenmannová, Košíře – GRATULUJEME!

Na albu účinkují ještě sopranistka Patricia Janečková, harfistka Kateřina Englichová a sopranistka Adéla Řehořová.

V globálním měřítku má vánoční ,hobojové‘ album pouze můj kolega Albrecht Mayer z Berlínské filharmonie. Na české scéně je toto album, pokud se nemýlím, vlastně první svého druhu,“ uvažuje nad svojí vánoční novinkou Vilém Veverka a dodává: „S Ultimate W Bandem předkládáme posluchačům nahrávku, která respektuje tradici, ale snažíme se i o nový pohled na to, jak vystihnout slavnostní vánoční atmosféru. Ve světové premiéře jsem na hoboj nahrál třeba Zimu od Antonia Vivaldiho. Ta se stala pomyslným leitmotivem a současně i narativem alba.

Vedle Vivaldiho a dalších barokních mistrů BachaHändela zakusí posluchač Veverkova nového alba i argentinskou zimu s příchutí tanga Ástora Piazzolly. Zazní i Tichá noc, Adeste fideles či Chtíc, aby spal, písně, bez kterých si lze Vánoce jen stěží představit.

Byl to proces hledání, zkoušení, osvojování a ve finále i velmi intenzivní přípravy jak v rovině logistické, tak v rovině hudební. Z dramaturgického hlediska je vánoční album – možná trochu překvapivě – pro interpreta jedním z největších úkolů. Kde vlastně začít, jak nebýt povrchní či podbízivý, co přinést nového a kde pak také skončit? Ve věci dramaturgie mi rovněž významně pomohl skladatel Martin Hybler, který většinu skladeb skvěle zaranžoval,“ doplňuje Vilém Veverka.

Foto: Ivy E. Morwen

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky