KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SOČR nově ve vaší televizi english

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zpřístupnil své koncerty přes červené tlačítko HbbTV. Díky této novince se posluchači dostanou na orchestrální koncerty SOČRu – do Rudolfina nebo do Anežského kláštera – z pohodlí svého domova. Paleta koncertů je široká, nabízí skladby Antonína Dvořáka, Richarda Strausse, Alberta Roussela, ale i soudobou hudbu. Záznamy koncertů SOČRu jsou nově k dispozici v rámci DVB-T2 v multiplexu 21, na satelitu Astra 3B s výjimkou regionálních stanic ČRo, v kabelové síti Vodafone a u dalších operátorů, kteří klientům zpřístupnili aplikace na bázi virtuálního červeného tlačítka. Televizor, případně set-top box, musí podporovat technologii HbbTV a zároveň je třeba připojení k internetu. Menu je pak možné na televizi vyvolat na stanicích Českého rozhlasu.

„Jednoduše řečeno, pokud se na dálkovém ovladači zmáčkne tlačítko LIST nebo EPG a na obrazovce se objeví seznam stanic, bude jich kolem stovky. A mezi nimi jsou i stanice Českého Rozhlasu,“ uvádí veřejnoprávní instituce a doplňuje: „Při výběru stanice např. D-dur, nebo ČRo Vltava, kdy váš televizor je chytrý a je připojen na internet, objeví se obrázek červeného tlačítka. Jeho stiskem na dálkovém ovladači získáte dvě možnosti: jednak je to archiv stanice, kde jsou k poslechu hlavně vybrané pořady, a nebo právě videoarchiv Rozhlasových symfoniků.“

V současné době je v aplikaci přibližně padesát koncertů, a to v rámci katalogu, který připomíná už existující YouTube kanál hudebního tělesa. Novinku umisťuje rozhlas pod červené tlačítko na všechny své stanice s výjimkou Rádia Junior. „Koncerty Symfonického orchestru ČRo tak budou příjemným zpestřením nejen pro posluchače D-duru nebo Vltavy, ale i dalších okruhů veřejnoprávního média. Český rozhlas již nabízí přes HbbTV možnost poslechu pořadů z archivu nebo živé vysílání doplněné vizuálem,“ zvou ke sledování a poslechu autoři projektu.

Foto: Khalil Baalbaki, Pixabay

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky