KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hradecké Eliščino nábřeží s výstavou Nemějte strach! english

Filharmonie pořádá už popáté Hradecký memoriál. Jeho prvním letošním projektem je výstava s názvem Nemějte strach! Katolická církev a cesta střední Evropy ke svobodě, připomínající osobnost arcibiskupa Karla Otčenáška i třicáté výročí vzniku Visegrádské skupiny. Instalace je k vidění je na nábřeží před budovou Filharmonie Hradec Králové a potrvá do 19. dubna.

Tento měsíc se měl uskutečnit slavnostní koncert k desátému výročí úmrtí nezapomenutelné královéhradecké osobnosti, tamního římskokatolického biskupa Karla Otčenáška. „Vzhledem k současným opatřením nelze plánovaný koncert realizovat a přesune se proto na září. Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila, které bylo pro tuto událost zvoleno, tak bude uvedeno téměř přesně k tisícímu stému výročí smrti této významné postavy českých dějin, která je zároveň první českou světicí. Koncert je zařazen jako jedna z akcí Hradeckého memoriálu, jehož je Filharmonie Hradec Králové spolupořadatelem,“ vysvětluje hlavní organizátor Hradeckého memoriálu Luboš Janhuba.

První letošní akcí v rámci Hradeckého memoriálu je pouliční výstava Nemějte strach! Katolická církev a cesta střední Evropy ke svobodě. V tom je právě symbolické propojení s osobností Karla Otčenáška. „Narodil se ve stejném roce jako první papež ze země střední Evropy Jan Pavel II., se kterým ho navíc pojilo osobní přátelství. Výstavu připravil Polský institut v Praze a jeho partneři. Vznikla při příležitosti 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny v únoru 2021,“ přibližují pořadatelé. „Věříme, že tato výstava přinese poučení a povzbuzení. Konečně sousloví ‚Nemějme strach‘ je přenositelné do každé doby a aktuální situace,“ zve k prohlídce Luboš Janhuba.

Foto: Tereza Fabiánková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky