KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Živá kultura nejdříve v létě, Zaorálek jednal s umělci english

„Výsledkem jednání je, že se zahájením koncertní sezony v jarních měsících nemůžeme počítat.“

 „Padla i zmínka o nepoměru mezi podmínkami pro sport a kulturu. Ministerstvo kultury si prý tento rozdílný přístup a sílu lobbistických skupin ve sportu uvědomuje.“

 „Podle dnešních zpráv je bohužel jasné, že masivní rozvolnění se nedá očekávat v květnu ani v červnu letošního roku.“

Včera odpoledne se konala online konference s ministrem kultury Zaorálkem a ředitelem kabinetu ministra Chmelíčkem. Navázala na otevřený dopis, který mu zaslali producent a pořadatel Radek Hrabě a harfistka a pedagožka Kateřina Englichová a s nimi jako signatáři více než desítka dalších osobností tuzemského hudebního života. O jejich aktivitě jsme informovali začátkem dubna. Výsledkem včerejšího jednání bylo několik konkrétních bodů – kultura ožije omezeně nejdříve v létě, resort si uvědomuje rozdíl v přístupu mezi kulturou a sportem

Výsledkem jednání je, že se zahájením koncertní sezony v jarních měsících nemůžeme počítat. Pokud to hygienická situace umožní, očekává se pouze několik pilotních akcí Pražského jaraČeské filharmonie, na kterých se současně otestuje způsob a rizikovost pořádání. Pokud se epidemiologická situace nezhorší, Ministerstvo kultury jedná s Ministerstvem zdravotnictví o umožnění akcí se zatím nespecifikovanými restrikcemi, a to od letních měsíců. Dlouhodobá strategie se zatím nepřipravuje, oba resorty jednají pouze na několik měsíců dopředu, podle situace s Covid-19. Zástupci iniciativy s tím ale nesouhlasí a hodlají při dalších setkáních tuto strategii vyžadovat. Po obou resortech chtějí také požadovat, aby nově do projednávání zahrnuly i možnosti a případné podmínky pro pořádání letních kurzů pro mládež a děti, včetně zahraničních účastníků. Dalším apelem byl i fakt, aby podmínky pro pořadatele byly jednotné, aby nebyly zvýhodňovány velké akce. Padla i zmínka o nepoměru mezi podmínkami pro sport a kulturu. Ministerstvo kultury si prý tento rozdílný přístup a sílu lobbistických skupin ve sportu uvědomuje.

Ministerstvo kultury na základě informací od kolegů ze zdravotnictví počítá s tím, že do zahájení letní sezony bude možnost testování každého občana tak dostupná a masivní, že nebude zapotřebí žádných speciálních testovacích center před místem konání případných koncertů. Intenzivně se jedná o zřízení a praktickém využití tzv. covid očkovacích a testovacích pasů. Iniciátoři dopisu na to reagovali tím, že pokud se tyto skutečnosti nebudou vyvíjet podle očekávání, otevřou znovu otázku dotovaných testů tak, jak se to děje v jiných odvětvích.

Iniciativa vznesla několik dotazů typu: Jakou má ministerstvo kultury pro nadcházející nejbližší období vizi? Jaký připravuje plán pro obnovení koncertní činnosti? Ministerstvo kultury na základě dopisu vytvořilo společnou pracovní skupinu s Ministerstvem zdravotnictví, po kterém bude jako po jediné kompetentní instituci vyžadovat vypracování podrobného manuálu pro pořádání kulturních akcí, pokud možno i podle různých specifických odlišností a typů akcí. O výsledku i o průběžných výsledcích práce obou resortů mají být iniciátoři dopisu informováni. Nutno ale dodat, že podle dnešních zpráv z medií je bohužel jasné, že masivní rozvolnění se nedá očekávat v květnu ani v červnu letošního roku.

Dalším bodem jednání byly finance. Zástupci iniciativy byli ujištěni, že i v případě zahájení dílčích pilotních koncertních projektů to resort nebude považovat za ukončení složité situace pro nezávislé interprety a bude pokračovat jejich podpora do úplného obnovení koncertní činnosti, případně do vyčerpání možností státního rozpočtu. Stávající podpora Covid kultura, takzvaná šedesátka, se od dubna přesouvá pod Ministerstvo financí. Podpora umělcům bude vyplácena na základě podobných žádostí jako nyní podpora OSVČ, a ve stejné výši, tj. 1.000,- Kč na den. Pořadatelé, kteří v minulém roce žádali o kompenzaci zmařených nebo kontinuálních nákladů, už mohou letos podávat nové žádosti. V případě prokazování tzv. kontinuálních nákladů bude údajně umožněno využít  jednodušší způsob, a to žádost o úhradu časově poměrné části na základě už dříve uznané žádosti. Tuto informaci je ale nutné ještě ověřit.

Ministerstvo kultury jednání uzavřelo s tím, že iniciativu umělců bude o dalších krocích co nejdříve a průběžně informovat. Autoři dopisu si ale prý uvědomují, že informace nejsou dostačující, a při dalších jednáních hodlají požadovat postupné upřesňování.

Foto: Pixabay 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky