KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Do Brna přijel akustický model sálu Janáčkova kulturního centra english

Dlouho chystaný koncertní sál pro Filharmonii Brno už je na světě. V tuto chvíli ovšem jen ve zmenšené – ale naprosto věrné – kopii. Ve čtvrtek dorazil model do Brna na Výstaviště, kde na něm bude tým akustika Yasuhisy Toyoty několik měsíců provádět akustická měření a ověřovat své výpočty. Nová koncertní síň má pak vyrůst na rohu ulic Besední a Veselé, a to snad do konce roku 2024.

Zmenšenina sálu Janáčkova kulturního centra v poměru 1 : 10 vznikala od loňského podzimu v Mnichově Hradišti, v dílně specializované na akustické modely. Kromě akustiků se na něm podíleli projektanti, architekti, modeláři, stolaři a truhláři. Objekt má rozměry 5 metrů x 3,5 metru a výšku 3 metry. Primátorka města Brna Markéta Vaňková uvedla, že převzetí modelu je velkým milníkem na cestě tohoto strategického projektu města. „Uvažujeme o tom, že jakmile v něm skončí všechna měření a přebere jej investor, zpřístupnili bychom ho, minimálně po dobu výstavby, veřejnosti. Ideálně i s prezentací tématu nového sálu pro Brno a s průběžně aktualizovanými informacemi o postupu prací a s tím spojenými zajímavostmi. Nyní hledáme vhodnou plochu pro jeho následné umístění,“ dodala.

Model je určen k přesnému měření akustických parametrů v sále. Náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný vysvětluje, že hermeticky utěsněný model sálu se celý naplní dusíkem, jehož vlastností je, že se v něm zvuk šíří v odpovídajícím poměru vůči měřítku modelu, tedy přesně desetkrát pomaleji než ve vzduchu. Cílem měření je ověřit, že vypočtený tvar sálu a použité materiály zajišťují dokonalou akustiku. Uvnitř modelu bude během měření umístěno přes tisíc dvě stě figurek z extrudovaného polystyrenu, které simulují akustickou pohltivost posluchačů. „To proto, že i samotná přítomnost lidí mění akustické parametry prostoru,“ doplňuje.

Materiál objektu dřevěný, a to proto, aby přesně kopíroval vlastnosti zamýšlených prvků, například vhodné laky nebo jejich vrstvení. „Klíčovými faktory jsou přitom jejich odrazivost, pohltivost, útlum a doba dozvuku. Cílem měření to, abychom dosáhli dokonalých parametrů na každém jednotlivém sedadle. Zjednodušeně řečeno, aby bylo z každého jednotlivého místa slyšet stejně,“ udává ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Radní pro kulturu Marek Fišer popisuje, že příprava a práce s akustickým modelem je v České republice naprosto ojedinělá. Jeho vznik byl od začátku projektu jednou z jeho podmínek. Akustika se bude testovat přibližně tři měsíce. Na základě výsledků měření se poté verifikují akustické vlastnosti sálu a případně upraví jeho parametry. „Model je založen na akustické výhodnosti architektonického řešení, které vzešlo z týmové spolupráce Ateliéru Brno díky invenci architekta Davida Přikryla a vzniklo na principu vlastnosti Voroného diagramu (podle matematického principu diagramu Gregorie Feodosjeviče Voroného), který dostává zdánlivě chaotické uspořádání akustických ploch do matematického a geometrického řádu. Tento princip nadšeně přijal akustický tým Yasuhisy Toyoty a je v modelu již realizován,“ přiblížil postup Petr Hrůša z projekčního týmu Janáčkova kulturního centra.

V současné chvíli je odevzdána i další část dokumentace pro provedení stavby, a sice specifikace koncertních varhan, aby mohla začít příprava výběru jejich zhotovitele. Během letních prázdnin by měla začít příprava soutěže na zhotovitele stavby, samotné výběrové řízení by mělo navazovat na odevzdání a kontrolu kompletní dokumentace pro provedení stavby, a začne tedy během letošního listopadu. Předpokládaný termín zahájení stavby je závěr první poloviny roku příštího.

Brněnští zastupitelé minulý týden schválili podání žádosti o šest set milionů korun z podprogramu Podpora reprodukce majetku regionálních kulturních zařízení, církví a náboženských společností. Právě touto částkou by se měl na stavbě podílet stát. „Samo město jako žadatel o dotaci by se mělo podílet na úhradě více než 48 % veškerých nákladů, což znamená přes 960 milionů, v předpokládané struktuře vynaložených finančních prostředků také figurují Brněnské komunikace, jejich podíl na financování je 17 %, tedy více než 330 milionů – jedná se o peníze, které byly vynaloženy na takzvanou první etapu, tedy na podzemní parkoviště,“ upřesnila už dříve primátorka Markéta Vaňková s tím, že pokud vše půjde podle plánu, mohla by stavba začít sloužit veřejnosti na konci roku 2024.

Před Janáčkovým kulturním centrem vznikne nové prostranství, které městská část Brno-střed doporučila pojmenovat jako náměstí Ludvíka Kundery – po brněnském klavíristovi a muzikologovi, žákovi Leoše Janáčka a prvním rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění. V červnu minulého roku název schválilo Zastupitelstvo města Brna.

Foto: Filharmonie Brno, Petr Veber

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky