KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Umělci a pořadatelé napsali výzvu ministru Arenbergerovi english

Přední umělci se obrátili otevřeným dopisem na ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Vyzývají ho, aby zvážil podmínky pro rozvolňování v kultuře. Poukazují na nereálnost využívání PCR testů a žádají podmínky, které už teď bezproblémově fungují v jiných sektorech, tak, aby kultura nebyla diskriminována. Také zdůrazňují, že kultura není virovým semeništěm. Dopis podepsali třeba houslista Václav Hudeček, pianista a pedagog AMU Ivan Klánský, hornista Radek Baborák, harfistka Kateřina Englichová, publicista Jiří Vejvoda, pěvkyně Markéta Cukrová, violistka Jitka Hosprová, intendant festivalu Dvořákova Praha Jan Simon, producent Radek Hrabě a další. Navazují tak na březnový dopis, který adresovali šéfovi resortu kultury Lubomíru Zaorálkovi, informovali jsme o něm ZDE.

Výzva je reakcí na současný vývoj rozvolňování kultury. Umělci považují za nutné reagovat na současnou situaci rozvolňování v kultuře z několika pozic, jako malí a střední pořadatelé festivalů a projektů klasické vážné hudby, ale také jako koncertní umělci. Impulsem byly blížící se pilotní projekty za účasti testovaného publika. Objevují se totiž informace, že právě podle výsledku těchto pilotních projektů bude dál uvolňována kultura pro letní měsíce. „Využívání PCR testů pro kulturní akce malých a středních pořadatelů je absolutně nereálné. A to jak z organizačního, tak i ekonomického hlediska“, poukazují autoři výzvy a dodávají, že malí i střední pořadatelé jsou připraveni dodržovat stejná hygienická opatření, jako platí ve výrobních podnicích, v obchodech i ve službách. Poukazují na to, že tam bezproblémově fungují a není tedy důvod kulturu diskriminovat přísnějšími pravidly.

Sám Lubomír Zaorálek prohlásil, že zmíněné pilotní projekty nebudou považovány za pravidlo konání jiných akcí. Včera ale oznámil, že bude prosazovat „… vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních nebo PCR testů, s ochranou dýchacích cest a tradičními opatřeními.“ Návrhy rozvolňování navržené ministerstvem kultury přesto považují autoři dopisu za smysluplná, proveditelná a nediskriminační, proto je podporují. A zdůrazňují, že kultura není virovým semeništěm. Zároveň ale dodávají, že kulturní projekty nelze spustit za týden. Je nutné je propagovat a dát lidem šanci si promyslet, na jaké akce chtějí jít, a dát jim čas koupit si vstupenky. Diváci ale zatím vyčkávají, protože nastavení podmínek pro letní festivaly je nejasné a demotivující. „Přesto věříme, že naše práce nebyla zbytečná a léto BUDE“, uzavírají. Pokud vláda v pondělí rozvolnění schválí, tak by na venkovní akce mohlo až sedm set a na vnitřní až čtyři sta lidí, a to od 17. května. Za další týden by se pak limity mohly zvýšit na tisíc lidí venku a pět set uvnitř.

Dopis Petru Arenbergerovi navazuje na březnovou výzvu ministrovi kultury, kterou podepsaly významné osobnosti klasické hudby, kromě výše jmenovaných ještě muzikolog a pedagog Jiří Štilec, šéfdirigent Pražských symfoniků Tomáš Brauner, pěvci Kateřina KněžíkováAleš Briscein, zástupce ředitele Pražské konzervatoře Ladislav Horák, ředitel festivalu Pardubické hudební jaro Josef Krečmer, hudební manažer Roman Janků a celá řada dalších umělců, zástupců konzervatoře, festivalů klasické hudby a pořadatelů nejen z Prahy ale i z regionů.

Foto: Pixabay

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky