KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Akustika je věda, hudba je umění. O zvuku v ostravské koncertní síni se šéfem Nagata Acoustics english

K tomu, aby se obrazem i zvukem propojila výrobní hala v Mnichově Hradišti s exkluzivní kanceláří v Tokiu, musí být opravdu dobrý důvod. Našel se 16. prosince 2021. Zde bylo osm ráno, v Japonsku čtyři odpoledne. Co mohlo globálně opěvovaného Yasuhisu Toyotu, šéfa Nagata Acoustics International, přimět k bezmála hodinovému dialogu s neznámým místem, vzdáleným devět tisíc kilometrů? Odpovědi nabízí ve svém článku moderátor a publicista Jiří Vejvoda.

Byla to skutečnost, že pražská firma Aveton dokončila zhruba půlroční náročnou práci na výrobě akustického modelu vznikající koncertní síně v Ostravě. Dílo o rozměrech dva a půl metru na výšku a přes čtyři metry na šířku i délku je detailním zobrazením prostoru, do něhož za pár let vstoupí diváci – ovšem v měřítku desetkrát menším, než bude skutečná koncertní síň. Nyní model čeká na náročná akustická měření, která začnou brzy po novém roce. A to vše bedlivě sleduje muž, na jehož kontě jsou desítky prvotřídních akustických výtvorů. Od domácí tokijské Suntory Hall přes losangeleskou Walt Disney Concert Hall až po hamburskou Elbphilharmonie. Ke svému oboru se pan Toyota propracoval nejen odborným studiem na univerzitě v Kjúšú, ale i mladickým muzicírováním na hoboj či saxofon a celoživotní láskou k západní klasické hudbě. Dnes je ve svých devětašedesáti letech široce uznávanou kapacitou. Zároveň, jak už to bývá, příjemným a dochvilným společníkem, který se nekasá, protože zná svou cenu, ale nepotřebuje ji stavět na odiv.

Přesně tento dojem jsem z něj nabyl od první chvíle, kdy jsem – díky precizní přípravě Michaely DvořákovéRostislava HolceJanáčkovy filharmonie Ostrava – navázal s panem Toyotou kontakt přes obrazovku počítače. Na moje otázky odpovídal zároveň soustředěně i uvolněně, ať už byla řeč o jeho oboru obecně („Akustika je věda, hudba je umění,“ zdůrazňoval obě strany mince, která je jeho prací i posláním), či o ostravském koncertním sálu („Výzvou je pro nás v Nagata Acoustics jeho nepravidelný tvar…“). Po celou dobu našeho rozhovoru jsem si byl vědom dvojí jedinečnosti prožívané chvíle. Nacházel jsem se de facto v koncertní síni, která ovšem v reálu ještě neexistuje, a její zmenšená podoba ně přiměla zasednout nechtěně celé jeviště; zároveň jsem se dozvídal fakta přímo od autora zvukových poměrů budoucího výtvoru.

Ve chvíli, kdy tuto aktuální zprávu píšu, je obrazově-zvukový záznam na cestě do Ostravy, kde bude přeložen do češtiny a zpracován tak, aby mohl české veřejnosti nabídnout další vhled do vývoje kolem připravované stavby. Ta už nyní budí pozornost po světě – byla odbornou veřejností zařazena mezi deset nejočekávanějších projektů v celoplanetárním měřítku. Jistě je to zásluha řady konkrétních institucí i osob: ostravského magistrátu na čele s primátorem Tomášem Macurou, hlavního tvůrce, amerického architekta Stevena Holla, a jeho českých kolegů z ateliérů Architecture Acts vedených Martinem Kropáčem. Ale významnou měrou také pana Toyoty a jeho týmu v Nagata Acoustics.

Vždyť s koncertní síní je to jako s lidmi – přitažlivý zevnějšek sice upoutá pozornost, ale bez vnitřní kvality by byl k ničemu. A na tom, aby se za čas tóny nesly koncertní síní ke všem divákům ideálně, se právě naplno pracuje. Zrovna tak v zemi vycházejícího slunce jako v našem adventním čase, kdy se světlo bude ještě pár dnů krátit.

Foto: JfO

Jiří Vejvoda

Jiří Vejvoda

Publicista a moderátor

Pro Československý, respektive Český rozhlas natočil a odvysílal stovky pořadů, například 500 dílů cyklu Káva u Kische (1990 - 2000, s Otou Nutzem), Písničky pro uši i pro duši, za které získal v roce 1993 ocenění na mezinárodním rozhlasovém festivalu Prix Bohemia Radio. V letech 1990 a 1991 vysílal rozhlas jeho každotýdenní Hovory v Lánech s Václavem Havlem. Pro Československou, respektive Českou televizi uváděl cyklus Hudební aréna (1985 - 1990), nepřetržitě od roku 1993 Novoroční koncerty z Vídně a další přímé přenosy ze světa (Evropské koncerty Berlínských filharmoniků, Pařížské koncerty pod Eiffelovou věží, Koncerty letní noci ze Schonbrunnu atd.). V období let 2017 až 2019 opakovaně spolupracoval s týmem Placida Dominga na jeho pražských vystoupeních i na soutěži Operalia.  Od roku 2019 moderuje udělování cen Classic Prague Awards.  Během nouzového stavu v době koronaviru na jaře 2020 uváděl pro ČT Art koncerty Pomáháme s Českou filharmonií z prázdného Rudolfina, během nichž se podařilo vybrat 8,5 milionů ve prospěch nemocnic a seniorů. Na jevištích uvedl stovky koncertů včetně festivalových (Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj, Dvořákova Praha, MHF Český Krumlov, Zlatá Praha atd.) Je autorem několika knih, naposledy publikace Co vysílá svět z roku 2015 o rozhlasech všech kontinentů. Je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy,



Příspěvky od Jiří Vejvoda



Více z této rubriky