KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Bratislava nabízí Koncerty bez publika a Koncerty u vás doma english

„Živě streamované úterní koncerty zůstávají v archivu, je možné se k nim kdykoli vrátit.“

„V archivu Slovenské filharmonie je k dispozici na čtyři sta koncertů.“

„Archiv obsahuje i řadu výchovných koncertů, které mohou využívat třeba při distančním vyučování učitelé.“

Prvním interpretem cyklu Koncerty bez publika byl v úterý večer v bratislavské Redutě mladý pianista Jakub Čižmarovič. Novou sérii streamovaných živých vystoupení pořádá Slovenská filharmonie po pozitivní odezvě na zpřístupňování svých archivních koncertních záznamů realizované od počátku měsíce pod názvem Koncerty u vás doma. K oběma počinům instituci vedla letošní pandemie a současné celosvětové ochromení veškerého dění vyplývající z opatření proti dalšímu rozšiřování nemoci.

Svou prezentaci v online prostoru rozšířila Slovenská filharmonie o Koncerty bez publika od 14. dubna. Každé úterý v sedm hodin večer se bude dostávat k publiku špičkové umění slovenských interpretů, ať už formou sólových recitálů, nebo komorních duet. I všechny tyto koncerty zároveň zůstávají v archivu, je možné se k nim kdykoli vrátit.

V Koncertní síni Slovenské filharmonie zahrál Jakub Čižmarovič díla Josepha Haydna, Sergeje Prokofjeva, Dušana Martinčeka, Hanse Wernera HenzehoRicharda Wagnera. Filharmonie chce svými Koncerty bez publika obohatit kulturní nabídku pro hudbymilovnou veřejnost během pandemie, ale současně také podpořit umělce, které současná opatření připravila o možnosti koncertování.

Od 1. dubna instituce abonentům, návštěvníkům a příznivcům v pravidelných časech umožňuje sledovat videozáznamy koncertů. Zájemci je najdou v sekci Koncerty online na www.filharmonia.sk nebo na stránce stream.filharmonia.sk. K dispozici je tam na čtyři sta koncertů. Organizátoři se snaží o zajímavou dramaturgii, ale vycházejí vstříc i aktuálním požadavkům souvisejícím například s distančním vyučováním. Archiv proto otvírají v několika žánrových celcích.

Sekce Filharmonická školka obsahuje koncerty připravované pro rodiče s dětmi a nabídka je aktualizována vždy ve středu v půl deváté ráno. Sekce Hudebních akademií obsahuje řadu výchovných koncertů, které mohou využívat učitelé základních uměleckých škol i základních škol. Nabídka se aktualizuje vždy v pátek o půl desáté dopoledne. Sekce Symfonické koncerty je obnovována každý čtvrtek v sedm večer; obsahuje i záznamy koncertů Slovenského filharmonického sboru. Komorní koncerty a recitály aktualizují správci webu vždy v neděli ve čtyři odpoledne. A rovněž v neděli, ale už dopoledne v jedenáct hodin, se aktualizují Varhanní koncerty. 

Uvedené časy se týkají novinek, prvního zveřejnění. Poté už odkazy zůstávají k dispozici neomezeně.  Koncerty z archivu zveřejňuje Slovenská filharmonie i na sociálních sítích – na Facebooku, Instagramu a Twitteru.

Foto: FB Slovenskej filharmónie

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky